Home Lifestyle Body Gevaarlijke #CinderellaChallenge is allesbehalve sprookjesachtig

Gevaarlijke #CinderellaChallenge is allesbehalve sprookjesachtig

Deze challenge probeer je beter niet, zeggen diëtisten.

De #CinderellaChallenge is de nieuwste challenge die het internet verovert en heeft te maken met de taille van Disneyprinsessen. Concreet is het de bedoeling om de smalle taille van een prinses te krijgen. Volgens experts kan dat heel gevaarlijk zijn.

De BMI van Assepoester

Een gezonde BMI (Body Mass Index) ligt tussen de 18 en de 25. Maar een BMI is voor iedereen persoonlijk en het is geen streefdoel, het is een richtlijn die er voor dient grote veranderingen op te sporen. Als je BMI tussen de 18 en 25 ligt, ben je in principe gezond, maar als je BMI te laag ligt, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Diëtiste Sanne Mouha verklaart aan Het Laatste Nieuws: ‘Een sporter met een BMI van 28 heeft niet per se overgewicht of een meisje met een BMI van 17 is daarom niet ongezond, het cijfer is meer een richtlijn over wanneer je medisch advies zou moeten vragen. Ook een evolutie in BMI is zorgwekkend: als er bijvoorbeeld een daling van 25 naar 20 is op korte tijd, kan dat een indicatie zijn dat er iets aan de hand is. Maar verder zegt een BMI niets over je levensstijl, je lichaamsvorm of hoe gezond je bent, dus het zou ook geen streefdoel moeten zijn.’

Prinsessencomplex

Disneyprinsessen hebben we altijd al mooi gevonden. Lange haren die waaien in de wind, grote ogen die altijd lijken te stralen, lange slanke benen waarmee ze elegant met hun droomprins dansen en een echte wespentaille. Maar er is een probleem bij het verkrijgen van die Disneytaille. Disneyprinsessen zijn niet echt. Het zijn meisjes die getekend zijn met ideaalbeelden in het achterhoofd. De challenge is dus bijna onbereikbaar.

Net dat maakt het zo gevaarlijk. Als je als jong, beïnvloedbaar meisje geconfronteerd wordt met een ideaalbeeld dat je onmogelijk na kan streven, kan dat zware complexen met zich meebrengen. De Assepoesterchallenge zou eetstoornissen en een onrealistische lichaamsbouw promoten.

Kritiek op Disney

Het is niet de eerste keer dat Assepoester onder vuur komt te liggen. Toen de poster voor de live-actiefilm van de prinses verscheen, werden de speren op Lily James gericht. Ze werd ervan beschuldigd met een versmalde taille op de affiche te staan.

De actrice heeft die geruchten altijd ontkend en verklaarde haar smalle taille door haar natuurlijke lichaamsbouw, een heel wijde rok en een zeer spannend korset.

Wiskundige formule

Ben je toch benieuwd naar wat je perfecte Assepoester-gewicht zou zijn? Haal je rekenmachine dan maar boven, want er komt wiskunde bij kijken.

Je moet het kwadraat van je lengte in meter vermenigvuldigen met 18. Als je 1m70 groot bent, kom je dan op uit op de volgende formule: (1,7×1,7) x 18. Volgens de #CinderellaChallenge is je streefgewicht dan 52 kilogram.

Elk lijf een schoon lijf

Laten we het er allemaal over eens zijn dat we allemaal complexen hebben over ons lichaam. Niemand is perfect. Toch mag iedereen trots zijn op hoe hij of zij er uitziet, want #elklijfeenschoonlijf. Het geeft niet als je neus niet recht staat, als je benen schuin zijn of als je (naar eigen zeggen) te veel vetjes hebt. We zijn allemaal wie we zijn en dat is het enige wat telt.

Dat ene puntje waar jij je onzeker over voelt, kan voor iemand anders net zeer aantrekkelijk zijn. Het is dus hoog tijd om al onze complexen achter ons te laten en onszelf te accepteren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: