Home Lifestyle Body UITGETEST: in 5 weken naar een gezonde levensstijl en komaf maken met...

UITGETEST: in 5 weken naar een gezonde levensstijl en komaf maken met slechte gewoontes (deel 1)

'Na zeven dagen zag mijn huid er een stuk gezonder uit en was ook het verschil op de weegschaal duidelijk merkbaar.'

Vijf weken zonder brood, pasta en met maar één glaasje wijn per week? Waarom zou je zoiets in godsnaam doen? hoor ik jullie al denken. Een detox – om het kind een naam te geven – vraagt om de nodige discipline, maar je kan er ontzettend veel uit leren. En daar ben ik het levende bewijs van!

Ik ga al iets meer dan een jaar naar de CrossFit, en op die korte tijd heb ik mijn levensstijl al voor een groot deel aangepast. Nu ging ik vroeger niet wekelijks naar de frituur en dronk ik op vrijdagavond geen hele fles wijn leeg, maar echt gezond kon je mij ook niet noemen. Een boterham met een dikke laag Nutella was bijvoorbeeld dagelijkse kost. Ook dronk ik enkel een glas fruitsap bij het ontbijt en ’s avonds een blikje Cola Light. Zoals je kan lezen, was er nog wel wat ruimte voor verbetering, dus besloot ik om mee te doen met de jaarlijkse challenge.

Even terugblikken

In iets meer dan een maand tijd had ik een heleboel van mijn slechte gewoontes afgeleerd. Zo drink ik standaard anderhalve liter water per dag en eet ik meestal enkel nog in het weekend – het moet leuk blijven, natuurlijk – een boterham met mijn geliefde chocopasta.

Ondertussen zijn we een jaar na de eerste challenge en besloot ik om opnieuw mee te doen. Ik leef nog steeds best gezond, maar de drang naar zoet is de laatste tijd erg sterk aanwezig. Daarom besloot ik dat het een perfect moment voor een break was.

Hulplijn naar een gezonde levensstijl

Nu denken jullie waarschijnlijk dat het om een dieet van vijf weken gaat, maar het is veel meer dan dat. Gedurende die periode ga je naast voeding ook op nog een aantal andere pijlers letten. Zo moet je namelijk ook aandacht besteden aan volgende onderwerpen: stress, sporten, water, mobiliteit en slaap.

Dagelijks moet je bijvoorbeeld aan je mobiliteit werken, een bepaalde hoeveelheid water drinken en acht uur per nacht – geloof mij, het is moeilijker dan je denkt – slapen. Het gaat dus om veel meer dan enkel op je eten letten. Nu zijn vijf weken best lang, en daarom besloot ik om wekelijks een soort van dagboek bij te houden met mijn ervaringen.

1 / 3
Week 1: een vlotte start
Week 2: overal verleiding
Week 3: drang naar zoet
Week 1: een vlotte start
Week 1: een vlotte start

Omdat het voor mij niet de eerste keer is dat ik aan deze challenge deelneem, wist ik grotendeels al wat ik kon verwachten. Bepaalde zaken – zoals water drinken – gingen mij dit jaar ook een stuk makkelijker af. Na zeven dagen zag mijn huid er al een stuk gezonder uit en was ook het verschil op de weegschaal duidelijk merkbaar.

Ter voorbereiding had ik wel mijn hele snoepkast in een week leeggegeten (oeps!) en me in het weekend nog eens goed laten gaan, maar dat is naast de kwestie. Waar veel mensen het in het begin moeilijk mee hebben, is plannen. Op voorhand kan je beter een duidelijk schema maken van wat je wanneer gaat eten. Als je namelijk plots niets in huis hebt, zal je merken dat snel iets klaarmaken al bijna geen optie meer is.

Week 2: overal verleiding
Week 2: overal verleiding

De temptation heerste niet alleen op televisie, ook ik werd continu in verleiding gebracht. Niet door knappe jongens (helaas!), maar door sushi, chocolade en ander lekkers. Als je bij Flair werkt, is er altijd wel iemand die met lekkers trakteert voor zijn of haar verjaardag, of valt er ergens wel iets lekkers te rapen. Als kers op de taart was ik ook uitgenodigd op het trouwfeest van een collega. Ook daar liet ik alle glaasjes cava, overheerlijke hapjes en wafels op een stokje aan mijn neus voorbijgaan.

Ook het verschil in mijn portemonnee was duidelijk merkbaar. Gezond eten is best prijzig, maar gelukkig spaar je op andere vlakken wel geld uit. Aangezien je maar één glas alcohol per week mag drinken, worden avondjes op café een stuk goedkoper.

Week 3: drang naar zoet
Week 3: drang naar zoet

De derde week was voor mij het moeilijkste. Ik had bijna elke dag zin in iets zoets, en dan vooral net na de lunch. Als gevolg had ik mijn vieruurtje vaak al om 13u30 naar binnen gewerkt en ik kon ik voor de rest van de dag op mijn kin kloppen.

Ook had ik voor de eerste keer last van hoofdpijn. Die kan voorkomen als je plots geen toegevoegde suikers meer eet, omdat je lichaam een beetje moet afkicken. Probeer dan om veel water te blijven drinken en het iets rustiger aan te doen.

Eindelijk zit ik nu over de helft, en ik kan de pasta met een extra portie kaas al bijna ruiken. Over twee weken zit de challenge er alweer op, dus ik ben alvast erg benieuwd naar het eindresultaat van dit jaar. Nog even doorbijten!

Lees ook: