Feest! Want vandaag vieren we World Pasta Day. Omdat je vanavond uiteraard een bord spaghetti of macaroni op het menu moet zetten, delen wij met veel plezier 9 heerlijk gemakkelijke pastasauzen die in no time klaar zijn. Buon appetito!
Carbonara
Carbonara
Bak 125g pancetta in een pan zonder vetstof. Pel 1 teen knoflook, rasp grof en voeg toe aan de pancetta. Klop 3 eieren los en meng met 150g geraspte Parmezaanse kaas. Schep er de warme pasta door tot het ei gestold is. Meng met de pancetta en breng op smaak met peper en zout.
Recept + foto via Libelle Lekker.
Pesto
Pesto
Maal 2 el pijnboompitten, 25g Parmezaanse kaas en 1 teen knoflook in de keukenmachine fijn. Voeg 30g basilicum en olie toe en maal kort tot pesto. Voeg peper en zout toe.
Recept + foto via Allerhande.
Salieboter
Salieboter
Snijd 3 blaadjes verse salie fijn. Smelt 2 eetlepels boter in een pannetje op een zacht vuur. Laat de boter lichtbruin kleuren (noisette). Voeg de saliesnippers en een scheutje citroensap toe en haal het pannetje van het vuur.
Recept + foto via Dagelijkse Kost.
Alla puttanesca
Alla puttanesca
Pel en snipper 1 sjalot. Pel 2 knoflookteentjes en snij ze in dunne plakjes. Halveer 1 rode chilipeper, verwijder zaadjes en snipper het fijn. Spoel 1 el kappertjes en hak ze grof. Snij 6 ansjovisfilets in stukjes. Snij 4 el zwarte olijven in ringen, of hak ze grof. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Voeg de sjalot, de knoflook en de chilipeper toe en bak ongeveer 5 minuten op een zacht vuurtje tot de sjalot glazig is. Voeg de ansjovis toe en roerbak nog even mee, tot hij gesmolten is. Doe 400g tomatenblokjes (in blik), 1 el verse oregano, de olijven en de kappertjes bij in de pan en breng aan de kook. Kruid met peper en zout. Zet het vuur lager en laat 15 minuten sudderen.
Recept + foto via Libelle Lekker.
All’arrabiata
All’arrabiata
Pel 3 uien en snipper ze fijn. Pel 2 teentjes look en plet deze tot pulp. Ontvel 6 verse tomaten, verwijder de zaadlijsten en hak het vruchtvlees grof. Verhit een scheut olijfolie in een hoge pan of stoofpot. Voeg de uien en de look toe en stoof ze op een matig vuur tot ze glazig zijn. Laat ze niet bruinen. Snij 1 rode chilipeper overlangs door en haal er de erg hete zaadjes uit. Snipper de chili zeer fijn, en voeg de stukjes toe aan de uien. Voeg de stukjes verse tomaat en 3 dl tomatenpulp (in brik of blik) toe. Laat de saus zo’n 10 minuten sudderen op een laag vuurtje.
Recept + foto via Dagelijkse Kost.
Gremolata met ricotta
Gremolata met ricotta
Snipper een handjevol bladpeterselie en 1 teentje knoflook fijn. Vermeng ze met de geraspte schil van 1 citroen. Schep 250g ricotta door de warme pasta en bestrooi met gremolata. Werk af met 1 el pijnboompitten.
Recept + foto via Libelle Lekker.
Alla wodka
Alla wodka
Pureer 1 blik tomatenblokjes (400g) met vocht met een staafmixer of in een keukenmachine. Bak 200g spekreepjes in een droge koekenpan krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Schep de helft van het spekvet uit de pan. Haal de pan van het vuur en schep 2 teentjes knoflook (fijngesneden), gepureerde tomaten en 1 gedroogd chilipepertje (verkruimeld) door het overgebleven spekvet. Zet de pan weer op het vuur. Laat de saus op middelhoog vuur tot ongeveer de helft inkoken. Roer 125ml crème fraîche en 2 el wodka door de tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper.
Recept via Allerhande.
Met spinazie en drie kazen
Met spinazie en drie kazen
Was 300g spinazie zorgvuldig in een pompbak met water. Wanneer je geen jonge spinazie gebruikt, trek dan de steel en de dikste nerf van de bladeren. Die zijn te taai en maken het gerecht minder smakelijk. Zet een ruime stoofpan of een stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in. Pel 1 teentje look en plet de teen tot pulp. Stoof de uitgelekte spinazie samen met de lookpulp. Snij 100g zachte geitenkaas en 75g pecorino in stukken. Neem de mengbeker van de blender en doe er de stukjes kaas in, samen met 100g zachte ricotta. Ook de spinazie en het beetje kookvocht van de pasta gaat erin. Schenk een scheutje room bij de spinazie met kaas en mix alles tot een zachtgroene saus. Voeg nog een scheutje vers citroensap toe en kruid de saus met wat versgeraspte nootmuskaat en wat peper van de molen.
Recept + foto via Dagelijkse Kost.
Aglio olio met verse kruiden
Aglio olio met verse kruiden
Snijd 3 tenen knoflook, 20g platte peterselie en 15g basilicum fijn. Rasp 75g Parmezaanse kaas. Verhit 75ml olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de knoflook 4 min. op laag vuur. Voeg 300g spaghetti, peterselie, basilicum en de helft van de kaas toe. Schep om. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Recept + foto via Allerhande.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier