Home Lifestyle Van KFC tot spinnenwebben: 7 gekke kerstgewoontes van over de hele wereld

Van KFC tot spinnenwebben: 7 gekke kerstgewoontes van over de hele wereld

Heel gek doen wij Belgen niet met kerst. Voor zover je een boom in je huis zetten en er ballen in hangen normaal kan noemen, natuurlijk. In het buitenland bestaan echter enkele gekke kersttradities die ons volledig vreemd zijn. In de meerderheid van de gevallen zouden we dat ook liefst zo houden…

1. In Japan gaat men met kerst naar KFC.

We’re not even kidding. Elk jaar trekken in Japan zo’n 3,6 miljoen families met kerst naar de Amerikaanse keten Kentucky Fried Chicken.  Het zogenaamde Kentucky for Christmas werd een traditie nadat de manager van het allereerste KFC-filiaal in Japan in de jaren 70 de afwezigheid van een kersttraditie in het land probeerde op te vullen door feestporties te introduceren. Hij maakte reclame met foto’s van gelukkige gezinnen die rond een portie fried chicken zaten op Kerstmis, en het werkte. Ondertussen verkoopt KFC zelfs volledige partyboxen met ook dessert en wijn in.

2. In Zwitserland wordt de kerstboom pas op 24 december gezet.

De Zwitsers houden niet zo van naalden kuisen. Zij die zich aan de oude traditie houden, onthullen hun versierde kerstboom dan ook pas op kerstavond, na het feestmaal. Spijtig voor hen, want de wetenschap zegt dat je gelukkiger wordt van kerstversiering. Sorry, Zwitsers: hoe vroeger, hoe beter!

3. In Oostenrijk jaagt een gehoornde engerd kinderen schrik aan op straat.

In Oostenrijk heeft de kerstperiode een beetje weg van Halloween. Volgens de legende was Krampus een eng wezen met horens dat samen met zijn leger elven door de Tiroolse bergen zwierf om stoute kinderen en tieners, dronkaards en luie mensen te bestoken. Ouders gebruiken het figuur dan ook om hun kinderen in de pas te laten lopen. ‘Anders komt Krampus je halen’, je kent het wel. Begin december, meestal de 5de of de 6de, worden ‘s nachts grote Krampus Parades georganiseerd in steden zoals Innsbruck en Ischgl. Het is het zowat het officiële begin van de kerstperiode. In die parade lopen mannen verkleed als de gehoorde engerd over straat en jagen iedereen schrik aan. En wij die dachten dat gezelligheid en liefde centraal stond tijdens de kersttijd…

4. In Zuid-Afrika eet men gebakken rupsen met kerst.

Geen kalkoen en kroketten op tafel bij de Zuid-Afrikanen, wel gebakken insecten. En nee, Zuid-Afrikaanse kinderen zitten absoluut niet met lange tanden aan de kerstdis. Meer nog, ze kijken enorm uit naar dit gerecht! Ze geloven namelijk dat elke rups die je eet een beetje meer geluk brengt voor het komende jaar.

5. In Oekraïne hangt men spinnenwebben in de kerstboom.

Terwijl wij tegenwoordig onze bomen versieren met hippe ballen in de vorm van pizza en worsthondjes, gaat men in Oekraïne voor iets minder mooie versieringen. Het is er de traditie om je kerstboom te versieren met nagemaakte spinnenwebben, inclusief spin! Dit is een overblijfsel van een legende over een oude weduwe die geen geld had om haar boom te versieren. De spinnen zouden medelijden hebben gehad met de dame en versierden haar boom met rag, wat in de ochtend zorgde voor een mooi, glinsterend schouwspel voor de kinderen. We durven alleen een beetje betwijfelen dat iedereen even enthousiast zou reageren op zulke ‘verrassing’…

6. In IJsland leest men samen boeken op kerstavond.

Jolabokaflod is de kersttraditie die elke boekenwurm ook in België zal willen. Terwijl wij babbelen, spelletjes spelen, drinken en misschien zelfs dansen, spenderen heel wat IJslanders kerstavond al lezend. Ze geven elkaar boeken als cadeau, zetten zich met een warme choco aan het haardvuur en begraven hun neus in een boek. Gezellig, toch?

7. In Noorwegen verstopt men borstels en aftrekkers op kerstavond, uit angst voor heksen.

Legendes laten mensen gekke dingen doen. Bij de Noren leeft er een over heksen en kwade geesten die op kerstavond naar buiten zouden komen om herrie te stoppen. Omdat die eersten zich graag op bezems voortbewegen, verstoppen sommige mensen elk jaar op kerstavond alle kuisgerei dat een steel heeft.

Lees ook: