Home Lifestyle Boeken Jolabokaflod is de IJslandse kersttraditie die elke boekenwurm ook in België zal...

Jolabokaflod is de IJslandse kersttraditie die elke boekenwurm ook in België zal willen

Eten en drinken tot je in de zetel in slaap valt heeft natuurlijk zijn charme, maar de IJslanders maken het nóg gezelliger.

kerst
© Shutterstock

Nee, Jolabokaflod is geen vulkaan die op uitbarsten staat. Het is de naam die gegeven is aan een heel mooie traditie in IJsland, namelijk het cadeau doen van boeken op kerstavond om ze dan samen voor het haardvuur en met een kop warme chocolademelk erbij te lezen. Kunnen we daar in België ook een dingetje van maken, alstublieft?

Overstroming van boeken

Tuurlijk, eten en drinken tot je in de zetel in slaap valt, heeft ook zijn charme. Maar wat IJslanders elk jaar op de avond van 24 december doen, lijkt ons nog een pak gezelliger. Zij schenken elkaar op kerstavond boeken – bovenop andere cadeautjes, vermoeden we – en spenderen de rest van de avond lezend.

De traditie is zo in hun cultuur ingebakken dat ze ze de naam Jolabokaflod gaven, wat letterlijk ‘overstroming van boeken met kerst’ betekent. Het fenomeen zou ontstaan zijn tijdens WO II: de import van boeken was beperkt en er waren niet genoeg IJslandse boeken om een heel jaar nieuwe werken te publiceren. Daarom werden de nieuwe boeken tegen het einde van het jaar allemaal tegelijk vrijgegeven, waardoor het nu de gewoonte is geworden elkaar leesvoer te schenken met Kerstmis.

Het is zelfs zo dat zo goed als elk huishouden enkele weken voor het einde van het jaar een gratis catalogus van alle gepubliceerde boeken van het voorbije jaar in de bus krijgt om makkelijk te kiezen welke ze cadeau zullen doen. Het effect is duidelijk merkbaar in de verkoopcijfers: de meeste boeken worden in IJsland verkocht tussen september en december.

Het mag dan ook niet echt verwonderen dat een land met zulke traditie het derde meest geletterde land ter wereld is en dat maar liefst één op tien (!) IJslanders ooit zelf een boek uitbrengt. Volgens de BBC heeft IJsland meer schrijvers, boeken en gelezen boeken per capita dan welk ander land ook ter wereld.

Zullen we Jolabokaflod hier anders ook invoeren – met een makkelijker uit te spreken naam dan? Kwestie van kerstochtend eens niet met een kater te beleven.

Meer voor boekenwurmen:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.