Home Lifestyle AHA: GAIA ijvert voor geluidsarm vuurwerk

AHA: GAIA ijvert voor geluidsarm vuurwerk

Verstopt jouw viervoeter zich ook steevast wanneer het aftellen begint?

© Shutterstock

GAIA demonstreerde gisteravond geluidsarm vuurwerk in het Brusselse Jubelpark. De dierenrechtenorganisatie wil met deze introductie de overgang van oud naar nieuw draaglijker maken voor onze viervoeters.

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft gisteravond in aanwezigheid van Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) een demonstratie gegeven van geluidsarm vuurwerk met een muzikale animatie. Heel wat dieren sterven jaarlijks omdat ze totaal in paniek raken van de luide knallen en felle flitsen die vuurwerk doorgaans veroorzaakt. Dankzij deze uitvinding kunnen baasjes én viervoeters binnenkort samen van het vuurwerk genieten op oudjaar.

60 procent stiller

Ann De Greef van GAIA geeft een woordje uitleg: ‘Het grote verschil bij het geluidsarme vuurwerk zit in de harde knallen die traditioneel vuurwerk ook nog in de lucht produceren, die blijft achterwege bij het diervriendelijke vuurwerk. De knal bij de ontsteking van het vuurwerk is nog altijd duidelijk merkbaar, maar in de lucht is het geluidsarme vuurwerk toch 60 procent stiller.’ Het geluidsarme vuurwerk zou bovendien niet duurder zijn dan ‘gewoon’ vuurwerk.

Ook Ben Weyts ijvert mee

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) roept alle Vlaamse gemeenten in een brief op om gebruik te maken van geluidsarm vuurwerk. ‘Het is een diervriendelijker alternatief waarbij de mensen nog steeds kunnen genieten van een lichtspektakel, maar dieren toch niet geterroriseerd worden door luide knallen’, klinkt het in zijn brief. Ben jij voor?

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.