https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Jobs 9 onschuldige fouten die je niet mag maken tijdens je allereerste werkweek

9 onschuldige fouten die je niet mag maken tijdens je allereerste werkweek

8. Net zoals je tijdens een date maar beter niet over je ex-liefjes vertelt, praat je op je nieuwe werkplaats best zo weinig mogelijke over je vorige jobs. 

© Getty

Heb jij werk gemaakt van je nieuwjaarsresolutie om je dromen achterna te gaan en begin je binnenkort ergens anders te werken? Dan is het niet onbelangrijk om de etiquette op de werkvloer, hoe enthousiast je ook mag zijn, te respecteren. Want het laatste wat je wil, is tijdens je eerste werkweek al op het matje geroepen worden door je gloednieuwe baas. Hoe je dat kan vermijden? Door deze negen fouten niet te maken!

1. Wees niet te ijverig

Het is niet omdat je aan je nieuwe baas wil bewijzen dat hij de juiste keuze heeft gemaakt dat je twee uur vroeger naar je werk en drie uur later naar huis moet vertrekken. Dat komt niet alleen heel streberig over, maar zal ook heel vermoeiend zijn, waardoor je misschien nog meer fouten zal maken. Wees gerust: ze hebben je echt wel om een goede reden aangeworven.

2. Oordeel niet te snel

Voel je je na die eerste werkweek nog niet helemaal thuis op je nieuwe job? Sla dan vooral niet in paniek! Uit een recente studie van rekruteringsbureau Top Resume blijkt dat we ongeveer 90 dagen nodig hebben om ons volledig in te werken en iedereen beter te leren kennen. Geen wonder dat een proefperiode meestal drie maanden duurt. Gun jezelf dus meer dan vijf dagen om te wennen aan je nieuwe werkomgeving, collega’s en baas .

3. Neem geen oude gewoontes mee

Begin met een schone lei. Het is niet omdat je op je vorige job alles voor het zeggen had dat dat nu ook nog het geval is. Het is wel niet de bedoeling dat je je eigen persoonlijkheid onderdrukt. Wees jezelf, maar laat oude werkgewoontes achterwege.

4. Eet niet elke middag alleen

De lunch- en koffiepauzes zijn de ideale manier om te socialiseren en je nieuwe collega’s beter te leren kennen. Durf samen met hen aan tafel te gaan zitten, ook al ben je verlegen. Je bent nieuw en dat wil niet per se zeggen dat je in de weg zit. Door elke dag alleen te eten, geef je de indruk dat je niet sociaal bent of geen zin hebt om te praten en dat zal niet elke collega even hard weten te appreciëren.

5. Wees niet te druk

Oké, we begrijpen dat je wil dat je collega’s je waarderen, maar probeer toch een beetje rustig te blijven tijdens je allereerste werkweek. Je bent heel blij dat je aan een nieuw avontuur kan beginnen, maar je nieuwe collega’s vinden het op een maandagmorgen misschien niet zo tof om met een heleboel toeters en bellen ontvangen te worden. Ontmoet ze een voor een en smijt je niet meteen op de volledige groep.

6. Deel niet meteen je hele privéleven

Wees gerust: je mag heus wel vertellen dat je drie katten en vier vissen hebt, maar het is geen goed idee om op je eerste werkdag te vertellen dat je nonkel Frans een affaire heeft met zijn buurvrouw en dat je zus binnenkort een borstvergroting zal laten doen. Probeer eerst vriendschappen te smeden op de werkvloer. Daarna kan je al eens dieper ingaan op je privéleven.

7. Probeer je aan de dresscode te houden

Merk je op je eerste werkdag op dat iedereen gewoon een jeansbroek en T-shirt draagt? Laat dan de tweede dag die dure witte blouse of zakelijke jumpsuit in je kast hangen. Het laatste wat je wil, is compleet uit de boot vallen en nagestaard worden. Blijf wel zakelijk en probeer tijdens de eerste week niet te veel met je look te spelen.

8. Praat zo weinig mogelijk over je vorige job(s)

Net zoals je tijdens een date maar beter niet over je ex-liefjes vertelt, praat je op je nieuwe werkplaats best zo weinig mogelijke over je vorige jobs. Door te veel over je oude baan te praten, geef je je werkgever het gevoel dat je spijt hebt van je carrièreswitch en zal zijn vertrouwen in jou slinken.

9. Wees niet bang om te pronken met je vaardigheden

Tijdens je sollicitatiegesprek heb je niet altijd de mogelijkheid om te tonen wat je allemaal in jouw mars hebt. Als de gelegenheid zich voordoet, aarzel dan niet om je vaardigheden tijdens je eerste werkweek subtiel te benadrukken. Wedden dat je meteen een goede indruk maakt op je nieuwe collega’s?

Lees ook: