Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pasta Grannies

RECEPTEN: 4 x geheime familierecepten van de Pasta Grannies

Iedereen houdt van pasta. En van schattige omaatjes. Die twee worden nu gebundeld in een nieuw yummie pastaboek. Wij onthullen hier enkele geheime familierecepten van de Pasta Grannies.

Wie zijn de grannies?


Vicky Bennison was bezig met een boek over de Italiaanse keuken tot ze op een nog beter idee kwam: een boek met pastagerechten, allemaal van Italiaanse nonne (oma’s): ouder dan 65 jaar en thuiskoks, dus geen professionals. Vijf jaar lang filmde en interviewde ze de vrouwen. Daaruit ontstond een website, een Instagramaccount en nu ook

dit prachtige boek. Het bevat mooie foto’s van de vrouwen en hun familie, hun liefde voor koken en insidertips voor de allerbeste pasta.

Corzetti met marjoleinsaus


Dit heb je nodig voor 6 personen: 

Voor de pasta: 600 g 00-bloem of patentbloem • 5 eidooiers • 1 heel ei, geklutst • ± 150 ml droge witte wijn

Voor de saus: 100 ml olijfolie (extra vergine) • 120 g pijnboompitten • 25 g verse marjoleinblaadjes • 2 teentjes knoflook

Zo gemaakt: 

– Maak eerst de pasta. Stort de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de geklutste eidooiers en het hele ei erin. Meng de bloem en eieren met een vork en schenk de wijn er geleidelijk bij. Maak er een samenhangend deeg van. Kneed het zo’n 10 minuten tot het glad en zijdezacht is. Dek het deeg af met een theedoek (of doe een deksel op de kom) en laat minstens 15 minuten rusten.

– Bebloem een houten (pasta)plank en deegroller. Rol het deeg uit tot het ± 3 mm dik is. Steek rondjes uit het deeg (het werkt net als bij het uitsteken van koekjesdeeg). Herhaal tot al het deeg op is.

– Breng een pan water aan de kook, voeg 1 theelepel zout toe, laat het weer aan de kook komen en schuif de pasta erin. Kook die 4 minuten tot hij gaar smaakt en stevig (lees: niet slap) voelt. Giet hem af.

– Verwarm de olijfolie in een pannetje en voeg de pijnboompitten, marjolein en knoflook toe. Laat 4 minuten zachtjes borrelen. Hou de pan wel goed in de gaten, want de pijnboompitten mogen niet verbranden, maar moeten goudbruin worden. Haal er de teentjes knoflook uit en schenk de saus over de pasta. Serveer meteen.

Pasta met kikkererwten


Dit heb je nodig voor 6 personen:

3 à 4 el olijfolie (extra vergine) • 1 ui, gehakt • 300 g kikkererwten (uit blik) • 300 g tomatenpassata • 1 tl zout • een handvol verse basilicumblaadjes • olijfolie (extra vergine), voor het besprenkelen

Zo gemaakt: 

– Verhit de olijfolie in een steelpan op middelhoog vuur en fruit de ui ruim 5 minuten tot hij zacht is. Voeg de kikkererwten, de passata, het zout en de basilicumblaadjes toe en roer even goed. Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen tot die een beetje is ingedikt.

– Breng een grote pan water aan de kook, voeg wat zout toe en laat het weer aan de kook komen. Doe de (verse of zelfgemaakte) pasta erin en kook die gaar. Het boek raadt de pastasoort manate aan. (Een werkbeschrijving om die zelf te maken vind je op het YouTubekanaal van Pasta Grannies).

– Giet de pasta af en voeg die aan de saus toe. Sprenkel er voor het opdienen wat olijfolie overheen.

Broodknoedels


Dit heb je nodig voor 4 à 6 personen: 

3 l olijfolie (extra vergine) of boter • ½ kleine ui, fijngesneden • 50 g speck (rauwe gerookte ham uit Noord-Italië) of pancetta, in blokjes • 500 g oud witbrood, in blokjes • 3 eieren, geklutst • 200 à 250 ml melk • 1 el 00-bloem of patentbloem • 10 g bieslook, fijngehakt • zout

Zo gemaakt: 

– Verhit de olijfolie of boter in een koekenpan en fruit de ui op laag vuur. Wanneer die glazig is, voeg je het speck toe en bak je het 1 minuut om het op te warmen, maar niet te garen. Speck wordt anders hard, en het moet juist zacht blijven. Neem de pan van het vuur.

– Neem een grote kom doe het brood, de eieren en 200 ml van de melk erin en roer. Na het mengen voeg je het speck en de olie toe. Doe er daarna de bloem, een snuifje zout en de bieslook bij. Blijf roeren tot de ingrediënten binden. Voeg wat meer melk toe als het brood te droog voelt. Laat het mengsel ± 15 minuten rusten, zodat het brood de natte ingrediënten absorbeert.

– Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Die moet diep genoeg zijn om de knoedels voor drie kwart onder water te zetten.

– Zet een kom water klaar wanneer je de knoedels gaat maken. Bevochtig je handen en pak een klein handje van het mengsel. Druk het stevig aan om het goed te laten binden en rol het tussen je handpalmen tot een balletje. Het moet het formaat van een clementine of kleine sinaasappel hebben. Leg hem op een bord en ga door tot het mengsel op is.

– Kook de knoedels in porties. Laat ze zakken in het kokende water en laat ze 10 minuten pruttelen. Zorg ervoor dat ze niet te hard koken. Hou ze op lage temperatuur warm in de oven terwijl je de andere balletjes kookt. Serveer ze met wat gesmolten boter en eet ze meteen op.

Cestini met ricotta en citroen


Dit heb je nodig voor 32 stuks: 

Voor de pasta: 300 g 00-bloem of patentbloem * 3 eieren Voor de vulling: 250 g ricotta (uitlekgewicht) * 70 g Parmezaanse kaas, geraspt * geraspte schil van 1 grote citroen zonder waslaag Voor eroverheen: 30 g boter * 2 tl kaneel

Zo gemaakt:

– Maak eerst het pastadeeg. Leg je bloem in een bergje op een houten plank. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar de geklutste eieren in. Laat een beetje bloem op de eieren vallen en meng tot de klonters weg zijn. Voeg geleidelijk alle bloem toe, zodat het deeg zacht maar niet plakkerig is (of doe alles in een keukenmachine, maar dat is natuurlijk minder leuk en artisanaal).

– Rol het deeg uit tot het een dikte van 1 mm heeft. Snij het deeg in vierkantjes van 7 cm op 7 cm.

– Meng alle ingrediënten voor de vulling. Leg in het midden van elk vierkantje een theelepel van het ricottamengsel. Breng de vier punten samen en druk stevig op de aangrenzende randjes om vier naden te maken. Herhaal tot alle vulling op is.

– Breng een grote pan gezouten water zachtjes aan de kook en laat de cestini er met een zeefje of schuimspaan in zakken. Kook die 3 à 4 minuten. Smelt intussen de boter in een pannetje. Giet de cestini niet af wanneer die gaar zijn, maar schep ze er met een zeefje of schuimspaan uit. Schep ze op borden met flink wat van de gesmolten boter en een beetje kaneel. Serveer ongeveer 8 stuks per persoon.

[td_smart_list_end]

Beelden: © Pasta Grannies


Meer recepten ontdek je in het kookboek Pasta Grannies – € 27,99 via Bol.com

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '