Home Lifestyle ‘Familie’ wint mediaprijs voor Cédrics verhaallijn rond zelfdoding

‘Familie’ wint mediaprijs voor Cédrics verhaallijn rond zelfdoding

'Het verhaal was niet alleen hoopvol, maar ook heel leerrijk.'

Familie
© VTM

Tijdens het vorige seizoen van ‘Familie’ leefde de kijker mee met het emotionele verhaal rond Cédric. De jongen kampte met zelfmoordgedachten, maar volgens de Werkgroep Verder, een organisatie voor nabestaanden na zelfdoding, heeft VTM deze verhaallijn respectvol aangepakt. Daarom won ‘Familie’ de mediaprijs van de organisatie.

Het is altijd gevaarlijk wanneer er iemand in een serie of in een film overlijdt aan zelfdoding. Er bestaat dan namelijk de kans dat anderen deze actie gaan kopiëren. Daarom stelde de Werkgroep Verder een aantal richtlijnen op zodat de mediafiguren op een correcte en respectvolle manier deze onderwerpen kunnen brengen.

Cédric in ‘Familie’

Voor de mediaprijs van Werkgroep Verder nomineerde de organisatie vijf kandidaten. Zo stond ook onze eigen redactrice Jill De Bont met haar artikel rond nabestaanden van zelfmoordslachtoffers tussen die lijst. Maar het was uiteindelijk de soap ‘Familie‘ die met de hoofdprijs naar huis mocht.

‘Het verhaal van Cédric gaf de kijker veel tips mee zoals signaalherkenning of hoe het gesprek aan te gaan’, vertelt Lore Vonck, coördinator van Werkgroep Verder aan Het Nieuwsblad. ‘Op deze manier werd het verhaal niet alleen hoopvol, maar ook heel leerrijk.’

Heb je zelf vragen over zelfdoding of wil je er met iemand over praten? Dat kan, gratis en anoniem. Op www.zelfmoord1813.be of www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op de nummers 1813 (Zelfmoordlijn) of 106 (Tele-Onthaal).

Lees ook: