Home Lifestyle Food Eieren en 7 andere verrassende dingen die je in de diepvries kan...

Eieren en 7 andere verrassende dingen die je in de diepvries kan bewaren

Say what?!

Eieren in de diepvries bewaren
© Pexels
Een ei in de diepvries bewaren: goed of slecht idee? Of hoe zit het met room? Of die halve cake die nog op je aanrecht staat. Hier zijn 8 dingen waarvan je misschien nog niet gedacht had om ze in de diepvries te bewaren.

1. Room

Niets zo vervelend als halfvolle geopende busjes room (en we weten allemaal hoe snel er schimmel op de rand komt staan). Wel, blijkbaar mag je room dus gewoon in de diepvries bewaren. Ja, het wordt afgeraden omdat ontdooide room schift, dus je kan hem niet meer gebruiken in soep of desserten. Maar je kan hem bijvoorbeeld wel nog prima gebruiken in een quiche.

2. Pesto

Zelfde verhaal als hierboven. Je hebt een beetje pesto nodig in een gerecht, en de rest blijft onaangeroerd in je frigo schimmel verzamelen. Maar ook pesto kan je dus ook gewoon invriezen. Nog handiger: vries de pesto in in een ijsblokjesvorm zodat je individuele porties krijgt. Hetzelfde kan je trouwens ook doen met kruidenboter.

3. Gebak

Cake gemaakt, maar bang dat je hem in één keer zal opeten? Snij er dan een stukje af en bewaar de rest in de diepvries. Hetzelfde kan je doen met muffins, brownies of biscuit bijvoorbeeld. Pak ze wel goed in met folie zodat er geen lucht aan komt. Ontdooien doe je op kamertemperatuur of in de koelkast.

4. Rijpe banaan

In je fruitmand ligt ongetwijfeld altijd wel een banaan die er niet iets té rijp uitziet om nog lekker te zijn. Je kan er bananenbrood mee maken, maar als je daar geen tijd voor hebt, kan je hem ook schillen, in stukjes snijden en invriezen. Die ingevroren banaan kan je later prima gebruiken in een smoothie of bananenmilkshake. Hetzelfde geldt trouwens voor ander fruit dat ligt te verrotten in je fruitmand.

Bananen in de diepvries bewaren om een smoothie mee te maken

5. Ei

Een volledig ei met schaal invriezen, is geen goed idee. Maar eiwitten en eierdooiers kan je wel in de diepvries bewaren in een luchtdicht doosje. Keukenprinses Martha Stewart heeft nog een handige tip: om te voorkomen dat de eierdooiers gaan stollen, voeg je een snuifje zout of een theelepel suiker toe bij elke vier dooiers (afhankelijk voor wat je ze dus later gebruikt, zoet of hartig). De dag voor je de dooiers of eiwitten gebruikt, plaats je ze in de koelkast om ‘s nachts te ontdooien. Maak met de ontdooide eiwitten bijvoorbeeld een lekkere meringue of verwerk de ontdooide dooiers in een quiche of een omelet.

6. Hummus

Teveel hummus gemaakt? Vries de overschot gewoon in voor de volgende keer. Rustig laten ontdooien, goed omroeren en hij is weer als nieuw.

7. Gekookte pasta

Je portie spaghetti een beetje verkeerd ingeschat? Klassieke fout, maar geen nood. Je moet vooral je pasta niet weggooien, dat zou zonde zijn. Laat je gekookte pasta afkoelen, doe er een beetje olijfolie over en doe in een bakje of diepvrieszakje. Je kan ‘m best wel binnen de twee weken weer gebruiken, maar dat lijkt ons geen probleem. Geen zin om zo snel weer een klassieke spaghetti bolognaise naar binnen te steken? Hier vind je 15 overheerlijke pastagerechten om met die diepgevroren slierten te maken.

8. Verse kruiden

We moeten je wellicht niet vertellen dat je verse kruiden nogal snel slap worden als je zo’n potje in de winkel koopt. Maar ja, je kan natuurlijk niet elke dag een gerecht met koriander of basilicum verzinnen. Snijd meteen al je kruiden fijn en plaats ze in de diepvries. Zo heb je altijd verse kruiden in huis en moet je niet steeds een half potje in de vuilbak gooien wegens te verlept.

Lees ook: