Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Nochtans krijgen zo'n 6.800 van de nieuwe moeders te maken met de ziekte.

‘Er zijn te weinig opvangplaatsen voor mama’s met een postnatale depressie’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Zo’n 6.800 moeders raken in een depressie na de geboorte van hun kindje. Het aantal kersverse moeders dat hulp zoekt voor hun ziekte, steeg de voorbije jaren, maar helaas is er steeds minder opvang voor hen.


In Vlaanderen zijn er maar twee instellingen die mama’s met een postnatale depressie samen met hun baby opnemen. Dat is nochtans heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kindje. ‘Als een pasgeboren baby de eerste maanden gescheiden van zijn moeder leeft, kan dat later invloed hebben op zijn zelfvertrouwen en op zijn mogelijkheden om relaties op te bouwen’, aldus Titia Hompes, professor perinatale psychiatrie in Het Nieuwsblad.

Fikse stijging


De instellingen in Zoersel en Sint-Denijs-Westrem hebben samen maar 16 plaatsen. ‘Aangezien jaarlijks zo’n 6.800 mama’s kampen met de ziekte, is dat veel te weinig’, aldus Titia in Het Nieuwsblad. In 2017 klopten 449 moeders aan bij zo’n instelling, in 2015 waren dat er nog maar 367. Moeders die met een postnatale depressie kampen, zoeken steeds vaker hulp, maar de zorg is niet voorbereid op zo’n fikse stijging. ‘Het aanbod voldoet niet aan de vraag’, vertelt psychologe Annebel Depoorter in Het Nieuwsblad. ‘Extra middelen van de overheid zouden echt welkom zijn.’

Thuiszorg


Katrien Schryvers, Vlaams parlementslid, begrijpt het probleem en vindt dat er vooral meer oplossingen moeten gevonden worden in de thuiszorg. ‘Op die manier kunnen meer mensen geholpen worden zonder dat we bijkomende instellingen moeten creëren.’ De twee centra in Vlaanderen moeten ook hun kennis delen met andere instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, zodat die kunnen bijspringen waar nodig.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '