Home Deco 7 tips om je dit jaar voor te bereiden op een duurzame...

7 tips om je dit jaar voor te bereiden op een duurzame kerst

Je komt er origineel mee uit de hoek én het is lekker goedkoop!

Duurzaam kerstfeest
© Chang Duong via Unsplash

Ben jij ook al begonnen met het plannen van de picture perfect kerst? Dan heb je nog meer dan genoeg tijd om van the most wonderful time of the year een duurzame periode te maken. Ligt dat toch net iets te ver buiten je comfortzone? No stress, want wij geven je een paar simpele tips om er toch een ecologisch verantwoorde feestperiode van te maken.

1. Laat je niet verleiden door lastminute-aankopen

Hoewel je voor iedereen al een pakje voorzien hebt, kan het tijdens de kerstperiode héél verleidelijk zijn om ‘snel snel’ toch nog een paar extra cadeautjes onder de kerstboom te leggen. Niet abnormaal als die schattige knuffelberen en schitterende oorbellen je (mét een fikse korting dan nog!) liggen aan te staren. Maak daarom ruim op voorhand een lijstje met wat je voor wie wil kopen en wijk daar niet van af. Beperk je daarnaast tot één (groter) pakje per persoon. Het zal je heel wat afval en centjes besparen!

2. Kies een duurzaam geschenkje

En neen, dat hoeft daarom niet per se weeral een bruisbal of zeepje in papieren verpakking te zijn. Geef iets dat langer meegaat, zoals een mooie plant, zelfgemaakt fotoalbum of leuk item om het interieur mee op te smukken. Denk er ook eens over na om die spulletjes bij duurzame Belgische (web)shops in te slaan. Zo shop je niet alleen ecologisch, maar ook lokaal. Win-win!

3. Kook lokaal

Je kan niet alleen de cadeautjes, maar ook je menu een ecologische twist geven. Shop lokaal en ga niet naar de supermarkt, maar naar de lokale slager, bakkerij en groentewinkel om inspiratie op te doen. Zo help je niet alleen het milieu, maar ook de lokale handelszaken een beetje opfleuren. Tip: spring op de fiets en vul je fietstassen met al dat lekkers, dat zal je heel wat stress (lees: opgefokte autobestuurders) besparen.

4. Maak er een vegetarische avond van

Het is al lang geen geheim meer dat je door vegetarisch te eten je ecologische voetafdruk kan verkleinen. Op zo’n ravissant feest als Kerstmis is het dan ook geen slecht idee om vleesvervangers te serveren. Wedden dat je het verschil dankzij deze kerstmenu zelfs niet smaakt? Wie nog een stapje verder wil gaan, kan een volledige vegan menu in elkaar flansen en ook enkel veganistische cadeautjes onder de kerstboom leggen.

5. Gebruik duurzaam inpakpapier

Het is uniek en daarenboven vaak veel mooier dan dat oubollige inpakpapier. Tip: verzamel eventueel oude kranten om je cadeautjes mee in te pakken!

6. Ga voor een unieke kerstboom

Een dennenboom of plastic kerstboom, wat is nu eigenlijk het duurzaamst? Hangt ervan af! Wie nog een klein stapje verder wil gaan, kan er eentje huren of de klassieke boom vaarwel zeggen en er zelf eentje in elkaar flansen. Wat dacht je van een kerstboom uit hout? Met een beetje creativiteit maak je ‘m nog warmer en gezelliger dan de groene variant.

7. Decoreer met tweedehandsspullen

Scoor een paar klassieke kandelaars en kaarsenpotjes op Marketplace of spendeer een namiddag in het bos om je feesttafel nog een beetje op te smukken. Denk: gedroogde blaadjes, dennenappels en takjes van sparrenbomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: