Home Deco 7 tips om dit jaar over te schakelen naar een duurzaam (en...

7 tips om dit jaar over te schakelen naar een duurzaam (en toch nog royaal) kerstfeest

Je zal nog nooit zo’n goedkoop feest georganiseerd hebben! 🎄

Duurzaam kerstmis vieren
© Getty

Ben jij ook al begonnen aan het plannen van hét picture perfect kerstfeest? Dan heb je nog meer dan genoeg tijd om van ‘the most wonderful time of the year’ een duurzaam feest te maken. Ligt dat toch net iets te ver buiten je comfortzone? No stress, want onze groene goeroe Jolien geeft je een paar simpele tips om er toch een ecologisch feestje van te maken.

1. Laat je niet verleiden door lastminute-aankopen

Hoewel je voor iedereen al een pakje voorzien hebt, kan het tijdens de kerstperiode héél verleidelijk zijn om ‘snel snel’ toch nog een paar extra cadeautjes onder de kerstboom te leggen. Niet abnormaal als die schattige knuffelberen en schitterende oorbellen je (mét een fikse korting) liggen aan te staren. Maak daarom ruim op voorhand een lijstje met wat je voor wie wil kopen en wijk daar niet van af. Beperk je daarnaast tot één (groter) pakje per persoon. Het zal je heel wat afval en centjes besparen!

2. Kies een duurzaam geschenkje

En neen, dat hoeft daarom niet per se weeral een bruisbal of zeepje in papieren verpakking te zijn. Geef iets dat langer meegaat, zoals een mooie plant, zelfgemaakt fotoalbum of leuk item om het interieur mee op te smukken.

3. Koop lokaal

Je kan niet alleen de cadeautjes, maar ook je menu een ecologisch twist geven. Shop lokaal en ga niet naar de supermarkt, maar naar de lokale slager, bakkerij en groentewinkel om inspiratie op te doen. Zo help je niet alleen het milieu maar ook de lokale handelszaken een beetje opfleuren. Probeer om je online inkopen te beperken en spring gewoon op de fiets als je iets vergeten bent. Het zal je heel wat stress (lees: opgefokte autobestuurders) besparen.

4. Maak er een vegetarische avond van

Het is al lang geen geheim meer dat je door vegetarisch te eten je ecologische voetafdruk kan verkleinen. Op zo’n ravissant feest als Kerstmis is het dan ook geen slecht idee om vleesvervangers te serveren. Wedden dat je nonkel het verschil niet smaakt? Zo leer je zelfs de meest fervente carnivoren dat een stukje vlees geen must is. Met deze vegetarische side dish weet je hen sowieso meteen te bekoren.

5. Gebruik duurzaam inpakpapier

Het is uniek en daarenboven vaak veel mooier dan dat oubollige inpakpapier. Hier vind je onze favorieten.

6. Ga voor een unieke kerstboom

Een dennenboom of plastic kerstboom, wat is nu eigenlijk het duurzaamst? Hangt ervan af! Wie nog een klein stapje verder wil gaan, kan er eentje huren of de klassieke boom vaarwel zeggen en er zelf eentje in elkaar flansen. Wat dacht je van een kerstboom uit hout? Met een beetje creativiteit maak je ‘m nog warmer en gezelliger dan de groene variant.

7. Decoreer met tweedehands spulletjes

Scoor een paar klassieke kandelaars en kaarsenpotjes of spendeer een namiddag in het bos om je feesttafel nog een beetje op te smukken. Denk: gedroogde blaadjes, dennenappels en takjes van sparrenbomen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.