Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Eline lijdt aan 'digitale onrust'. Haar ontwenningsweek gaat met vallen en opstaan.

Eline doet een digital detox (deel 2): ‘Ik maakte me vanmorgen in recordtijd klaar. Dank u, detox!’

Dag 4 van de digital detox en ik ben nog geen nieuw mens. Maar Rome werd ook niet in een dag gebouwd. Ik blijf telefoonloos naar de toilet en naar mijn bed trekken tot mijn hoofd een beetje minder gevuld en mijn pink iets minder belast voelt.

 


Ik moet bekennen: dag 2 en 3 van de detox zijn minder succesvol dan de eerste 24 uur. De redenen daarvoor liggen buiten mijn eigen invloed, al klinkt dat heel erg als een excuus dat een karakterloze verslaafde zou gebruiken.

Dag 2 en 3: bye bye, detox

Op het einde van dag 2 leg ik mijn telefoon voor het slapengaan zoals beloofd braafjes buiten mijn slaapkamer en zet ik opnieuw mijn wekkerradio. Het toestel zou mooi op die plaats blijven liggen zijn, ware het niet dat ik rond 1u ‘s nachts bruusk uit mijn slaap gewekt wordt door een verschrikkelijke knal. Een angstaanjagend luid onweer is boven Mechelen losgebarsten. Lichtjes in paniek – is dit dan het einde van de wereld? – ren ik naar mijn telefoon om te zien of er al nieuwsberichten zijn verschenen over de aangekomen apocalyps, en om te checken op social media of mijn stadsgenoten ook zo onder de indruk zijn van die enorme explosie. Ziehier het bewijs dat ik geen dramaqueen ben:

https://twitter.com/irritantwijf/status/1166847748135632898

Gevolg: ik scroll en whatsapp nog een dik kwartier verder en val in slaap met m’n telefoon naast mij. Dat is dan wat men noemt een fail. De toon is gezet voor de rest van de dag, waarop een rondleiding in de drukkerij waar Flair gemaakt wordt op de planning staat. De dag begint met twee presentaties van telkens een uur, waarna we twee uur lang door de drukkerij geloodst worden met bijhorende uitleg. Een leerrijk bezoekje, maar is er íémand die vier uur lang geboeid naar een uitleg kan blijven luisteren zonder af en toe te checken of er op het wereldwijde web niets boeienders te beleven valt? In mijn dagen aan de unief verloor ik me tijdens te lange lessen in het spelletje 2048, nu val ik terug in mijn oude gewoonte van het zinloos Instagram Stories bekijken. Dubbele fail, dus. Nacht 2 en dag 3 zijn er om zo snel mogelijk te vergeten.

Dag 4: dank u, detox!


Dag 4 begin ik met goede moed, en dat loont. Wanneer ik voor de vierde dag op rij gewerkt wordt door het ruis van mijn goedkope wekkerradio – in plaats van door de zoete stem van Peter Van de Veire die telkens weer hoop te horen – spring ik onmiddellijk uit bed. Op de gang neem ik mijn smartphone, maar enkel om 1. het weer te checken voor ik een outfit kies en 2. de zoete stem van Peter Van de Veire te horen via de MNM-app. Ik beantwoord geen berichten, lees geen meldingen van de Nieuwsblad-app en kijk al zeker niet naar Instagram. Niet bij het opstaan, niet op toilet en zelfs niet bij m’n ontbijt. Het resultaat is dat ik op een recordtijd klaarsta om naar het werk te vertrekken en vanavond mooi op tijd aan mijn weekend kan beginnen. Dank u, detox!

Ik wil het scrollen beperken tot momenten wanneer ik er tijd voor héb, niet wanneer ik er tijd voor moet maken.


Dit is exáct waarom ik wil detoxen: tijdverspilling beperken. En dit is wat experte Christina Wittoeck bedoelt wanneer ze zegt dat een detox niet dient om volledig offline te kunnen leven, maar wel om op een nuttige en gezonde manier te leren omgaan met digitale communicatiemiddelen, zonder dat je er hinder van ondervindt. Ik besef steeds meer dat het oké is om af en toe halfdwaas door Instagram te scrollen, en dat ik dat waarschijnlijk ook nooit helemaal ga kunnen laten. Het belangrijkste punt is dat ik het scrollen wil beperken tot momenten wanneer ik er tijd voor héb, niet wanneer ik er tijd voor moet maken. Door die digitale onrust, zoals experts het noemen, doe ik dat wel. En laat tijd nu net ons kostbaarste bezit zijn.

Nieuwe voornemens


Digitale onrust, zo noem ik het nu. Dat is wat mijn resultaat uit de ‘Moet jij detoxen?’-test in Flair zegt. Ik beantwoordde alle vraagjes over mijn smartphone- en social media-gebruik en kwam op 40 punten uit. ‘Je beseft het misschien niet, maar je lijdt wel degelijk aan digitale onrust’, staat er te lezen. Fout, ik besef het heel goed. Misschien is het daarom dat ik maar één puntje tekort kom om in de allerergste categorie te belanden, waar de digitale onrust ‘in sterke mate’ aanwezig is. Hé, dat klinkt nog altijd beter dan verslaafd, toch? En toch, tegen het einde van de detoxweek probeer ik een categorie te zakken. Ik kan 4 punten kwijtspelen op vraag 10 in de test: hoe vaak raadpleeg je je sociale media in het weekend? Ik duidde ‘bijna continu’ aan voor 4 punten. Antwoord B is nul punten waard en luidt ‘zo goed als niet’. Et voilà, we hebben een nieuw voornemen voor de komende twee dagen. Wish me luck!

 

Alles over onze Digital Detox Week lees je hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '