Home Lifestyle Deze 17 dingen herken je sowieso als je in Kortrijk studeert

Deze 17 dingen herken je sowieso als je in Kortrijk studeert

4. Je komt bijna altijd dezelfde mensen tegen

Foto: Photonews

Al zullen sommige studenten dit ongetwijfeld tegenspreken: Kortrijk wordt niet echt gezien als een studentenstad. Toch telt de stad 3 hogescholen en universiteiten, en zo’n 11.000 studenten. En die zullen onderstaande zaken ongetwijfeld herkennen.

1

Pizzeria Ouali

Niemand, maar dan ook niemand bestelt pizza bij Pizzeria Ouali. Toch zal elke Kortrijkse student de zaak minstens één keer in zijn of haar schoolcarrière een bezoekje brengen. Ouali is namelijk wereld (of toch lokaal) beroemd voor zijn overheerlijke (en heel vettige) pita’s en durums. Vooral tijdens late avonden komt Ouali goed van pas, want hij blijft tot lang na middernacht open. Het is dan ook de perfecte plaats om een goeie fong te leggen voor een zwaar avondje uit of om in een dronken bui je honger te stillen.

2

‘t Straatje wordt op vrijdagavond angstvallig vermeden

Op vrijdagavond bezetten de leerlingen uit het 5e en 6e middelbaar de Burgemeester Reynaertstraat, beter bekend als ’T Straatje. Dan wordt die plek ook meer als ‘kleutertuin’ dan als uitgaansbuurt beschouwd en zullen Kortrijkse studenten ergens anders hun heil gaan zoeken.

3

Alle feestjes zijn altijd door studentenclubs georganiseerd

Kortrijk kent heel wat studentenclubs, en wie zegt dat er nooit iets te doen is in Kortrijk, heeft duidelijk op de verkeerde plek gezocht. Er zijn namelijk heel wat feestjes en evenementen in studentencafés, meestal georganiseerd door een van de vele studentenclubs.

4

Je komt altijd dezelfde mensen tegen

Omdat Kortrijk niet zo’n grote stad is en ook niet zo heel veel studenten telt, kom je altijd dezelfde mensen tegen. Heb je in een dronken bui iets gênants gezegd tegen die ene hottie? Pech, want  gegarandeerd loop je hem tijdens je volgende uitgaansavond opnieuw tegen het lijf.

5

Den Chips en het Kanon zijn dé places to be

Hoewel Kortrijk niet zoveel studentencafés telt, zijn dit er twee om u tegen te zeggen. Omdat alle studenten daarheen gaan, is er altijd wel iets te beleven. Elke dinsdag- of donderdagavond is er een themafeestje in het Kanon, georganiseerd door – je raadt het al – een van de studentenclubs.

6

De Blauwe frituur sleurde je al meermaals door katerdagen

De Blauwe frituur is een vast gegeven in Kortrijk en werd al meerdere keren uitgeroepen tot beste frituur van het land. Het is dan ook geen verrassing dat er vaak een rij tot buiten staat. Maar geloof ons: de frietjes zijn het meer dan waard.

7

Je kent het winkelcentrum ‘de K’ en de winkelstraat als je broekzak

Natuurlijk wil je als student wel meer dan alleen uitgaan en drinken. Helaas is Kortrijk niet zo heel groot en heb je het redelijk snel allemaal gezien. Daarom ken je ‘de K’ en de winkelstraat ook helemaal op je duimpje. Je zou voor minder een shopverslaving ontwikkelen.

8

Er zijn enorm veel galabals

Haal in maart en april je favoriete feestjurkje(s) maar boven, want dan zijn er enorm veel galabals. Het lijkt wel alsof elke studentenclub, hogeschool, universiteit en zelfs studierichting een eigen galabal wil organiseren.

9

De ‘hippies’ zitten op de Vlasmarkt

Als de temperaturen beginnen te stijgen, merk je in Kortrijk al snel dat de Vlasmarkt de alternatievere mensen aantrekt. Het is daar namelijk de natuurlijke habitat van dreadlocks en kakbroeken. Als je daar passeert, moet je je niet verbazen over de onmiskenbare weedgeur die er hangt.

10

In de zomer is het op Budabeach te doen

Hoewel Budabeach niet echt een strand is, is het daar in de zomer wel de echte hotspot. Alle studenten komen er samen om van de zon en een fles wijn (of bak bier) te genieten. Sinds dit jaar zijn de verlaagde Leieboorden geopend, en we hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat het daar deze zomer ook een overwoekering van studenten zal zijn.

11

De Sinksenfeesten zijn het hoogtepunt van het jaar

Met de Sinksenfeesten zetten alle cafés hun beste beentje voor. Overal staan de terrasjes buiten en is er livemuziek. Niet alleen alle studenten, maar alle Kortrijkzanen komen dan gezellig bij elkaar om er een onvergetelijke dag en nacht van te maken.

12

Mensen die niet in Kortrijk studeren, snappen niet wat je daar doet

‘Kortrijk is toch geen studentenstad?’, ‘Er is daar toch niets te doen?’ of ‘Waarom studeer je niet in Gent?’ zijn zonder twijfel dé vragen die elke Kortrijkse student minstens één keer in zijn schoolcarrière hoort. Mensen die de stad niet kennen, snappen de gezellige charme gewoon niet.

13

Een Gentse of Antwerpse student in Kortrijk is zeldzaam

Kortrijk trekt vooral West-Vlaamse studenten aan. Je zal er niet snel een Gentenaar of Antwerpenaar tegenkomen. Als je dat wel doet, wees er dan maar zeker van dat het een zeldzaam exemplaar is. Sowieso heeft de verdwaalde student de vraag ‘Waarom studeer je dan in Kortrijk?’ al meer dan honderd keer gehoord.

14

Een eerste date heb je bijna gegarandeerd in De Cubaan

Kortrijk is met een flinke opmars bezig, en er zijn al tal van gezellig cafés en restaurantjes. Toch blijft cocktailbar De Cubaan een van de favoriete plekken om een eerste date te beleven. De cocktails zijn er betaalbaar en de sfeer is er ontspannen. Het ligt ook vlak bij het station, zodat je snel kan wegvluchten mocht je date een echte tegenvaller zijn.

15

Studentkamers zijn er spotgoedkoop

Studenten uit Leuven en Gent hoor je vaak klagen over de prijzen van hun kot. Kortrijkse studenten doen dat nooit, want de huurprijzen liggen er redelijk laag. Rond de 300 euro vind je er al een deftig kot met eigen badkamer en keuken. Als dat geen luxe is!

16

Je vermijdt de Grote Markt omdat het veel te duur is

Op de Grote Markt in Kortrijk kan je talloze restaurants en cafétjes vinden, maar de Kortrijkse student zal ergens anders naartoe gaan. De prijzen liggen er namelijk iets hoger dan op andere plaatsen in Kortrijk, waardoor hun studentenbudget dat niet echt aan kan. Echt erg is dat niet, omdat je op de Grote Markt toch bijna uitsluitend omaatjes of jonge gezinnen vindt.

17

Stiekem hou je van je studentenstad

Elke student die in Kortrijk studeert, vraagt zich soms wel af waarom hij of zij toch niet in Gent is gaan studeren. Toch houdt elke student in Kortrijk op zijn of haar manier wel van de stad. Al is het maar omdat er sinds kort een Burger King geopend is.

Lees ook: