Home Lifestyle ‘De Mol’ aflevering 7: ‘Kaat en Elisabet demonstreren perfect hoe wij vanavond...

‘De Mol’ aflevering 7: ‘Kaat en Elisabet demonstreren perfect hoe wij vanavond voor onze televisie zaten’

'Claustrofobie of niet, de opdracht in de tunnels van Củ Chi gaf kijkend Vlaanderen ongetwijfeld een verschrikkelijk benauwd gevoel.'

© VIER

Tijdens deze zevende aflevering bevinden onze kandidaten zich exact twee weken in Vietnam. Slechts de helft van de ‘De Mol’-kandidaten van dit seizoen schiet nu nog over. Bruno wordt enorm gemist, maar de spannende opdrachten doen ons het gemis al snel vergeten.

DAG 14

Speelvogels Joeri en Kaat beginnen hun dag met het typische jeugdbewegingsspel Dikke Bertha. Hun geduchte tegenstanders? Een horde Vietnamese schoolkinderen. Alle kinderen hebben een witte T-shirt aan met daarop een quizcategorie. Joeri en Kaat moeten quizvragen verzinnen bij de categorieën die ze weten te vangen. Die quizvragen zullen later voorgelegd worden aan Elisabet, Bas en Axel.

Die laatste drie zijn de meer verfijnde kandidaten. Zij halen in de taxi op weg naar een Vietnamese kunstgalerij hun kunstkennis nog eens van onder het stof. Per juist beantwoorde vraag krijgen ze een Vietnamese zin te horen die ze met de nodige ezelsbruggetjes van buiten leren én een tijdje later moeten kunnen herhalen tegen de Vietnamese gids juffrouw Hien. Daarmee kunnen ze tot 3.000 euro verdienen.

Jammer maar helaas voor de groepspot én voor schilder Cuong, worden de creatieve kunsten van de Mol meer gewaardeerd.

Vietnamees is een bijzonder complexe taal en hun beperkte intonatie deed het trio uiteindelijk de das om. Om héél erg eerlijk te zijn vinden we deze opdracht gewoon een beetje te hoog gegrepen. Er kwam geen geld in het laatje, maar dat nemen we voor een keer helemaal niemand kwalijk

Bij wijze van troostprijs krijgen Elisabet, Bas en Axel van Gilles twee schilderijen te zien. Eentje is van de hand van de bekende Vietnamese kunstenaar Cuong, het andere werd tijdens de reis geschilderd door de Mol. Uiteindelijk zal een shredder, die grapjurk Gilles geleend meent te hebben van Banksy, het schilderij van de Mol vernietigen. Jammer maar helaas voor de groepspot én voor schilder Cuong, worden de creatieve kunsten van de Mol meer gewaardeerd. Er komt dus alweer geen 1.000 euro in het laatje. Wat hun kunstkennis de verfijnde kapoenen vandaag opbracht? Nougatbollen!

Opvallend? In de taxi zagen we een andere kant van Axel. Hij toonde Bas en Elisabet dat hij vloeiend omgekeerd kan praten. Net zoals ‘Het eiland’-personage Sammy Tanghe… Die in de serie aanzien werd als Satan, de duivel. Wil dat zeggen dat Axel de Mol is? Wij mogen de hints ook een keertje te ver gaan zoeken. Toch?
De Vietnamesetaalopdracht was te hoog gegrepen, maar het was dan weer wél verdacht dat de enige zin die juffrouw Hien wél verstaan had, de nutteloze zin was van de enige vraag die ze fout beantwoordden.
Bas nam overduidelijk het voortouw toen hij het schilderij van de Mol aanduidde. De twee anderen volgden, maar hij gaf enkele keren enorm duidelijk de voorzet.

De speelvogels verzorgden de avondactiviteit voor Elisabet, Bas en Axel. Ze bedachten vijf quizvragen met als onderwerpen de Rode Duivels, op de speelplaats, Jommeke, frituursnacks en burgemeesters. Er staat 3.000 euro op het spel. Per correct antwoord komt er 300 euro in de groepspot, maar als alle drie de quizzers de vraag correct beantwoorden, wordt er helemaal niks voor die vraag verdiend. De antwoorden zijn mooi verdeeld, waardoor drie van de vijf vragen 300, en twee van de vijf vragen zelfs 600 euro in ’t laatje brengen. Vooral dankzij Joeri en Kaat komt er vandaag dan toch nog 2.100 euro in de pot.

Opvallend? Joeri leek zijn lach niet te kunnen inhouden toen gezegd werd dat Bas, Elisabet en Axel een schilderij van de Mol zagen. Langs de andere kant wam hij wel héél erg duidelijk in beeld. Een afleidingsmanoeuvre van de montageploeg?

DAG 15

Tot 5.000 euro valt er vandaag te verdienen als de kandidaten hun angsten onder controle weten te houden. Ze moeten zich namelijk in de tunnels van Củ Chi wagen, tunnels die tijdens de Vietnamoorlog gebruikt werden. Elisabet, Kaat en Bas geven meteen aan dat ze geen fan zijn van kleine ruimtes. Als de tunnels uiteindelijk nóg krapper blijken dan gedacht, slaat de paniek voornamelijk bij Elisabet en Kaat toe. Ook al moeten ze respectievelijk tot de eerste en tweede exit geraken, de angst spat van hun gezicht. En daarbij demonstreren ze meteen hoe wij tijdens deze opdracht voor onze televisie zaten. Claustrofobie of niet, deze opdracht gaf kijkend Vlaanderen ongetwijfeld een bijzonder benauwd gevoel.

Onze vrienden hebben samen 75 minuten de tijd om vijf geldkokers uit de tunnels te vissen. Onderweg komen ze jammer genoeg ook heel wat boobytraps tegen, die bij opening de kandidaat meteen uit deze opdracht kegelen én zijn gewonnen geld afnemen. Elisabet gaat voor de kortste route en wordt begeleid door de warme stem van Axel. Toch biedt hij niet de steun die ze nodig heeft. De paniek is vanaf minuut één van haar gezicht af te lezen. Wanneer ze bij haar uitgang het dilemma ziet hangen dat ze terug de tunnel in kan om een pasvraag te winnen, lijkt de spoedarts plots niet meer bang. Ze snelt de tunnel in en opent… de boobytrap. Daarmee houdt ze 500 euro uit de groepspot.

Ook Kaat is enorm bang, maar lijkt wel steun te vinden bij mental coach Axel. Bij het dilemma kiest Kaat ervoor om de tunnel niet opnieuw in te gaan. Bas komt met 750 euro uit exit twee. De twee meter lange Axel geeft zich op om tot exit drie te kruipen, een opoffering die hij zichzelf al snel beklaagt. Na heel wat vleermuizen en zenuwinzinkjes getrotseerd te hebben, komt Axel spectaculair uit de aardkorst gekropen met 1.000 euro én een pasvraag. Hoera! Joeri gaat tot exit vier en brengt 1.250 euro op. 3.000 euro in de pocket!

Joeri had perfect de koker kunnen openen. Hij had zelfs gezegd dat hij het zou doen, maar deed het niet. Hierdoor zouden we Joeri bijna durven uitsluiten als Mol.

Opvallend? Axel vertelt de groep niks over het dilemma. Langs de andere kant doet Bas dan weer héél erg verdacht wanneer Axel het dilemma over de pasvragen achterhoudt. Is hij de Mol en wil hij Axel gewoon in een slecht daglicht stellen?
Buiten Elisabet waren er vandaag verdacht weinig deelnemers die risico’s namen. Voor ’t eerst leek het merendeel meer met de groep bezig te zijn dan met zichzelf.
Joeri had perfect de koker kunnen openen. Hij had zelfs gezegd dat hij het zou doen, maar deed het niet. Hierdoor zouden we Joeri bijna durven uitsluiten als Mol.
Elisabets emoties zijn altijd héél erg extreem… Pure gevoelens of topacteerwerk van een Mol?

SPOILER ALERT!

Axel en Joeri krijgen groen, maar jonkie Kaat wordt op het vliegtuig richting België gezet. Een verlies voor de groepssfeer, maar ook een stap dichter richting finale. Over twee weken weten we wie de Mol is en wie met de buit naar huis gaat.

Prijzenpot: € 25.550

Lees ook: