Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Zou jij het doen?

Steeds meer mensen schenken hun lichaam aan de wetenschap en wel om deze reden

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Het aantal Belgen dat zijn lichaam aan de wetenschap schenkt, is in tien jaar tijd verdubbeld. Een engagement waarmee je niet alleen toekomstige geneeskundestudenten helpt, maar ook wetenschappelijk onderzoek rond ziektes.


Toegegeven, het klinkt misschien wat luguber. Je lichaam afstaan aan de wetenschap getuigt van een enorm engagement. Toch zijn er steeds meer Belgen die deze keuze maken, zo blijkt uit recente cijfers. Zowel de Universiteit Gent als de KU Leuven kreeg het afgelopen jaar een honderdtal lichaamsdonaties. Beide universiteiten zien een verdubbeling in vergelijking met de afgelopen tien jaar. De reden daarvoor? Mensen worden zich bewuster van het belang van lichaamsdonatie en universiteiten communiceren opener over het thema. ‘Sommige toekomstige donoren komen hier zelfs op gesprek voor ze het engagement aangaan’, vertelt Katharina D’Herde van de afdeling Anatomie en Embryologie (UGent) in Het Nieuwsblad.

Wat gebeurt er met een lichaam?


De vraag die iedereen zich waarschijnlijk als eerste stelt: wat gebeurt er met mijn lichaam? Lichamen die aan de wetenschap worden geschonken, worden voornamelijk gebruikt voor onderwijs. Niet alleen toekomstige artsen, maar ook kinesisten en tandartsen moeten de bouw van het menselijk lichaam nu eenmaal bestuderen. ‘Ook al wordt er anno 2018 gebruik gemaakt van virtual reality, en lichamen en organen uit kunststof, toch schept een menselijk lichaam het duidelijkste beeld’, zegt decaan Paul Herijgers van de faculteit Geneeskunde van de KU Leuven. Naast de opleiding van toekomstige artsen zijn lichaamsdonaties ook essentieel voor wetenschappelijk onderzoek rond het ontstaan van ziektes en het aanleren van nieuwe chirurgische technieken.

Praktisch


In theorie kan iedereen die 18 jaar of ouder is zijn of haar lichaam aan de wetenschap schenken. Daarvoor richt je je best tot de dichtstbijzijnde universiteit. Zij maken aan de hand van een wilsbeschikking en een administratieve vragenlijst jouw dossier op. Nadat je jezelf bij een universiteit hebt aangemeld, ontvang je binnen de maand een kaartje, dat je vervolgens bij je identiteitskaart kan bewaren. Daarop staat alle nodige informatie, zodat jij de wetenschap een stapje verder kan helpen.


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '