Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock / PHOTO NEWS

Patiënten betalen maximaal nog 8 euro voor een test die ooit tot 5.000 euro kostte.

DNA-analyse bij kankerpatiënten voortaan terugbetaald: ‘Dit is een belangrijke stap voor België’

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Kankerpatiënten die baat hebben bij een DNA-analyse krijgen die voortaan terugbetaald. Hierdoor zou zulke complexe analyse, die ooit tot 5.000 euro kostte, de patiënt nu nog maar 8 euro armer maken. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) trekt voor de komende 3 jaar maar liefst 4 miljoen per jaar uit waardoor 20.000 kankerpatiënten geholpen kunnen worden.


De complexe DNA-analyse luistert officieel naar de naam Next Generation Sequencing (NGS) en is een techniek waarbij wordt geanalyseerd welke afwijkingen in het DNA van een kankercel een tumor doen groeien.

NGS wordt vandaag al gebruikt, maar zal straks veel goedkoper worden waardoor meer patiënten er gebruik van kunnen maken. Zo kostte de test ooit tot 5.000 euro, maar binnenkort betalen kankerpatiënten er nog maximaal 8 euro voor.

4 miljoen euro = 20.000 geholpen patiënten


Door het DNA van een tumorcel te onderzoeken bij bepaalde patiënten, kunnen dokters beter inschatten welke therapie goed zal aanslaan.

‘Sommige pa­tiënten voor wie alle hoop verloren leek, krijgen zo nieuwe opties. Anderen besparen we onnodige, toxische behandelingen, en een derde groep kunnen we efficiënter helpen dan vroeger’, legt oncoloog Marc Peeters van het UZ Antwerpen uit. Concreet kan de groei van de tumor beter worden afgeremd, waardoor de patiënten langer te leven heeft.

Sommige pa­tiënten voor wie alle hoop verloren leek, krijgen dankzij deze DNA-analyse nieuwe opties.


NGS wordt voortaan een pak goedkoper dankzij Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block die de komende drie jaar 4 miljoen euro per jaar vrijmaakt om de complexe DNA-analyse terug te betalen.

Het budget is voorzien voor 20.000 testen per jaar wat gelijk staat aan bijna een derde van het aantal nieuwe kankerpatiënten dat er in België jaarlijks bijkomt. Vooral mensen met bepaalde long- en ­eierstokkankers, pancreaskanker en uitgezaaide darm-, huid- en borstkanker zouden in aanmerking komen voor de analyse.

‘België zet belangrijke stap’


Doordat kanker ontstaat door het opstapelen van mutaties (zogezegde ‘foutjes) in het DNA van een gezonde cel, hebben heel wat kankerpatiënten baat bij genetisch onderzoek.

‘Met gewone DNA-tests kunnen artsen slechts een klein deeltje van de puzzel leggen, maar met NGS kunnen we in één keer de hele landkaart tekenen’, meent Eric Van Cutsem, digestief oncoloog van het UZ Leuven en bekend van de serie ‘Topdokters’ op VIER.

Met een cocktail aan de juiste medicatie verdubbelt de kans dat de tumor van mensen met darmkanker krimpt tot 40%.


In de grote klinieken in de VS is dit al routine. België zet nu een belangrijke stap. Zo heeft 8 procent van de mensen met darmkanker een afwijking die ervoor zorgt dat ­chemo slecht werkt. Met een cocktail aan nieuwe medicatie verdubbelt de kans dat de tumor krimpt tot veertig procent.’

Nog meer nieuws:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '