Home Lifestyle Body Collega’s maken je dik: 50 % kan geen traktatie op het werk...

Collega’s maken je dik: 50 % kan geen traktatie op het werk weigeren

Ook wanneer we ons vervelen of last hebben van stress, durven we een bezoekje aan de snoepautomaat te brengen.

An apple a day keeps the doctor away, maar als het op tussendoortjes aankomt, grijpen we toch liever naar een stuk chocolade of een handvol snoep. Zeker op de werkvloer blijkt het moeilijk om de verleiding te weerstaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 50 % een traktatie op het werk niet kan weigeren.

Een stagiaire die snoep meebrengt omdat het haar laatste dag is of een collega die brownies gebakken heeft omdat het haar verjaardag is? Het is een fenomeen dat we allemaal maar al te goed kennen. Bij AdeZ, het nieuwe plantaardige snackdrankje op basis van noten, zaden en vruchten, hebben ze onlangs onderzoek gedaan naar de snackgewoontes van werknemers. Daarbij hebben ze duizend werkende Belgen tussen 18 jaar en 60 jaar ondervraagd.

Ongezonde tussendoortjes

Uit de resultaten blijkt dat we een zwak hebben voor ongezonde snacks. Slechts 40 % kiest voor een gezond alternatief wanneer ze honger hebben. Hier gaat het vooral ook om vrouwen en oudere werknemers. Ach ja, wat kunnen we zeggen? Chocolade is nu eenmaal onze grote liefde.

Gelukkig ligt de schuld niet helemaal bij onszelf. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat collega’s een cruciale rol spelen als het op ons snoepgedrag aankomt. 50 % van alle ondervraagden kan een traktatie namelijk maar moeilijk weigeren. Ook wanneer we spontaan iets aangeboden krijgen, hapt 49 % (letterlijk én figuurlijk) toe.

Daarnaast spelen ook andere factoren een rol. Onze zelfbeheersing daalt gevoelig als we ons vervelen of last hebben van stress. Daarbij blijken vooral vrouwen het slachtoffer te zijn. Wel wil 1 op de 3 respondenten meer regelmaat brengen in hun snackgewoonten. Vaak voelen we ons namelijk schuldig omdat we te vaak snoepen, omdat we kiezen voor iets ongezonds én omdat we meestal een grote portie nemen. Om het goede voorbeeld te geven, kunnen bedrijven bijvoorbeeld vaste pauzemomenten inlassen om hun personeel te stimuleren om naar een gezond alternatief te grijpen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.