https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Body BEWEZEN: langer slapen in het weekend kan je leven redden

BEWEZEN: langer slapen in het weekend kan je leven redden

Zet die wekker maar alvast uit.

Blijf jij liever wat langer in bed liggen op zaterdag en zondag? Dan hebben we goed nieuws voor je, want de gewoonte om enkele uurtjes bij te slapen in het weekend kan letterlijk je leven redden!

Volwassenen tot 65 jaar die minder dan vijf uur slapen per nacht, hebben 65% meer kans op een vroegtijdige dood dan leeftijdsgenoten die elke nacht één tot twee uur langer in hun bed doorbrengen. Dat blijkt uit een recent onderzoek gepubliceerd in de Journal of Sleep Research, waarvoor wetenschappers aan de Universiteit van Stockholm een rondvraag deden bij 43 880 personen.

Slaap inhalen in het weekend

Wie tijdens de week te weinig slaapt, hoeft niet meteen het ergste te vrezen. Het slaapgebrek dat je van maandag tot vrijdag opbouwt, valt te compenseren door langer te slapen in het weekend.

De studie wees namelijk uit dat als je op zaterdag en zondag wel gedurende acht uur slaapt, het negatieve effect op je levensverwachting verdwijnt.

Regelmatig slaappatroon

Het onderzoek waarschuwt dat te lang slapen ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Wie geregeld langer dan acht uur per nacht slaapt, heeft namelijk tot 25% meer kans om vroegtijdig te sterven.

De studie toont nogmaals het belang aan van een regelmatig slaappatroon. Probeer daarom elke nacht van de week voldoende nachtrust te krijgen, niet enkel in het weekend.

Lees ook: