Home Lifestyle Food WEEK VAN DE FRIET: dit zijn volgens onze redactrices de beste frituren...

WEEK VAN DE FRIET: dit zijn volgens onze redactrices de beste frituren van het land

Frituren
© Emmy Smith via Unsplash

Het is Week van de Friet en hoe vieren we dat beter dan met een stevig pak friet van bij onze favoriete frituur? Benieuwd waar onze redactrices steevast hun pakje Belgische trots gaan halen? Dit zijn volgens ons de beste frituren van het land.

De Frieterij, Berchem

Eindredactrice Kaat: ‘De frieten van De Frieterij in Berchem zijn zoveel lekkerder, met de schil er nog aan en ze hebben tal van huisgemaakte kroketten, huisgemaakte mayonaise… Ietsje duurder dan de gemiddelde frituur, maar het zo hard waard.’

Frituur De Ketel, Lochristi

Redactrice Herlinde: ‘Vroeger ging ik één keer per jaar naar de frituur: toen we van zomervakantie terugkwamen met ons gezin en dus niets van eten in huis hadden. We aten wel elke zondag zelfgemaakte frietjes thuis. Sinds ik samenwoon met mijn vriend en we geen friteuse in huis hebben, en geen tijd (lees: geduld) om zelf aardappelen te snijden, gaan we iedere week naar de frituur. De dag staat nooit vast, onze bestelling wel: een groot pak met stoofvleessaus eróp (blijkbaar heel belangrijk) met een boulet en een klein pak friet met een frikandel en een gigantische klodder mayonaise. De eigenaars kennen onze bestelling al uit het hoofd, want toen ik een keertje zei ‘stoofvleessaus ernaast’ keek de vrouw me vol verbazing aan en vroeg nog eens voor de zekerheid: ‘er echt naast?’ Mijn antwoord luidde: ‘Tja hij heeft eens zin in iets anders’ (lacht). We kijken ook altijd uit naar frietjesavond en sturen al van ’s middags frietemoji’s naar elkaar.’

Lescluze, Berchem

Chef lifestyle Judith: ‘Wij gaan altijd bij Lescluze die naar eigen zeggen (en ’t is waar!) het verborgen goud van Berchem serveren. Ze verversen alle dagen hun vet en hoe druk het er ook is, ze zijn altijd supervriendelijk.’

De Sporthal, Schoten

Beautyredactrice Charlotte: ‘Frituur De Sporthal for the win! Toen we net in Schoten gingen wonen besloten we alle frituren in de buurt (het zijn er veel) één voor één uit te testen om te zien welke de beste was. Van zodra we aan De Sporthal kwamen, zijn we nergens anders meer naartoe geweest. De perfecte frietjes, héél vriendelijke bediening en mijn favoriete snack is er eentje van het huis: een saté met beste snacks (viandel, bitterbal, kipcorn, …) op een stokje.’

De Frietketel, Gent

Redactrice Ysaline: ‘Voor mij is de beste frituur De Frietketel in Gent, een vaste stop wanneer ik chill bij mijn beste vriendin of wanneer ik een avondje uit ga. De frietjes worden gebakken in plantaardig vet en zijn super lekker. Maar de voornaamste reden waarom ik altijd daar ga, is omdat ik verslaafd ben aan hun vegan stoofvleessaus. Mijn vaste bestelling? Frietjes, met vegan stoofvleessaus, veganaise en een vegan kaaskroket. Heerlijk! Er is een reden waarom er vaak een rij tot buiten staat aan te schuiven, maar geen zorgen, het gaat snel vooruit en het is het wachten waard!’

‘t Leopoldje, Heist-op-den-Berg

Eindredactrice Lies: ‘Ik ben opgegroeid in een klein dorp waar er op een bepaald moment op een steenworp van elkaar maar liefst vijf (!!) frituren waren. Om maar te zeggen: ik ben in mijn jeugd best verwend als het op frieten aankwam (al kan het ook zijn dat de helft van de inwoners uit ons dorp gewoonweg frietverslaafd was). Intussen ben ik verhuisd en dus ook van vaste frituur veranderd. Mijn favoriet? ’t Leopoldje in Heist-op-den-Berg. Op het menu? Sowieso een Bicky Burger. Geen frietmaaltijd is volledig zonder mijn favoriete snack! En op mijn frieten mammoetsaus, alsjeblieft.’

De Griekse Frituur, Genk

Eindredactrice Lies: ‘Voor wie eens een ‘exotischer’ frietje wil proberen, moet zeker eens langsgaan bij De Griekse Frituur in Genk. Daar bestel je een friet gyros. Geloof mij: hoe gek het ook klinkt, die Grieks-Belgische combo op je bord is een meer dan geslaagd frietgerecht!’

‘t Frinket, Lede

Redactrice Jolien: ‘Ik ben niet kieskeurig als het op frietjes aankomt: met een stevige klodder mayonaise, een doosje loempia’s en een snufje zout ben ik al tevreden. Als ik toch zin heb in een ‘hoogstaand’ pakje friet, ga ik naar ’t Frinket in Lede. Als kind ging ik er met mijn mama en broer elke vrijdagavond om een “smulbox”, maar sinds we verhuisd zijn naar een boerendorp is die traditie een beetje verloren gegaan. Ik zou er niet per se naartoe gaan voor hun lekkere krokante gouden frietjes, maar wel om nog eens met z’n allen een “goe pak friet” te eten.’

Frituur Put, Mechelen

Redactrice Elke: ‘Voor mij heeft Frituur Put in Mechelen nog steeds de beste frietjes. In mijn studententijd durfden we onze boterhammen al eens inruilen voor een lekker pak frieten en ik ben er eigenlijk altijd blijven teruggaan. Mijn favoriet? Hun frietjes met satékruiden. Wat de snacks betreft, ben ik echt een enorme twijfelaar. Ik wil steevast iets anders proberen, maar kom toch altijd terug bij een frikandel special of een mexicano. Nu we recent verhuisd zijn naar het pittoreske Hamont-Achel kan de zoektocht naar een nieuwe frituur beginnen!’

Frituur Daily’s, Berchem

Social media manager Fien: ‘Het klinkt misschien gek, maar in de stad Antwerpen zijn er bitterweinig frituren om over naar huis te schrijven. Toch heb ik er eentje gevonden die me echt nooit, maar dan ook nooit teleurstelt: Frituur Daily’s in Berchem. Supervriendelijke uitbaters die op een of andere magische wijze ervoor zorgen dat elke friet perfect krokant gebakken is. Zelfs net voor sluitingstijd, I kid you not! Voeg daar nog even wat satékruiden aan toe en mijn zaterdagavond wordt goed ingezet. Omdat ik die ene moeilijke pescotariër ben, maakt dat de keuze altijd wat beperkt in de frituur. Gelukkig zijn de huisgemaakte garnaalkroketten bij mijn favo frituur what dreams are made of. Lap, is het al terug zaterdagavond, please?

De Grote Zoektocht

Eindredactrice Caren: ‘Mijn favoriete frituur is jammer genoeg net overgenomen. Ik vind het er niet zo lekker meer, dus ik probeer nu verschillende frituren in de buurt uit. Elk zijn hobby, n’est-ce pas? Hoe dan ook neem ik mijn frituursnacks zeer serieus. Mijn all-time classic is de Spablo. Zo’n 93 % van de mensen heeft geen idee waarover ik het heb, dus ter verduidelijking: dat is een vierkante kroket met spaghetti bolognese erin. En ja, die vormt echt de hemel die je je erbij voorstelt. Verder zeg ik altijd maar: een goede frituur herken je aan de verzorgheid van de curryworst spéciale. Als je een excuus zoekt om mij binnen 0,4 seconden kwaad te krijgen, schotel je me dus een slordige curryworst spéciale voor, met bittere uitjes die zo nat zijn (doordat ze niet handgesneden zijn) dat ze een plas vormen in je mayonaise en ketchup. #cringe Pluspunten vallen dan weer te verdienen met huisbereide items, zoals een kroket met zalm en broccoli of een frisse versbereide tartaar. Nieuwe adresjes worden graag getest, dus stuur ze mijn richting maar uit!’

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.