Home Lifestyle Body AHA: zo bereken je hoeveel slaap je nodig hebt

AHA: zo bereken je hoeveel slaap je nodig hebt

Dankzij dit handige trucje ben jij binnenkort altijd perfect uitgeslapen.

© Shutterstock

Wij snoozen naar bijzonder slechte gewoonte elke ochtend een keer of vijf voor we uit ons bed rollen. Het zou toch handig zijn moesten we exact weten hoeveel slaap we echt nodig hebben…

Iedereen is anders. En daardoor verschilt ook het aantal uren slaap dat iemand nodig heeft van persoon tot persoon. Wetenschappers zweren bij een gemiddelde van 7,5 uur, maar er bestaat ook een handige berekening die verklapt hoeveel slaap jij persoonlijk per nacht nodig hebt.

Slaapspecialist Michael Breus verduidelijkt een en ander in Business Insider: ‘De meeste mensen maken ‘s nachts een vijftal slaapcycli door die telkens 90 minuten duren. Daarom heeft de gemiddelde persoon ook 7,5 uur slaap nodig. Maar als jouw cycli sneller verlopen, hoef je dus helemaal niet zo lang in bed te blijven liggen.’

De berekening

  • Neem het gemiddelde van 7,5 uur per nacht als startpunt.
  • Schrijf op hoe laat je normaal gezien opstaat, en tel 7,5 uur terug. Voorbeeld: als je tijdens de week opstaat om 7 uur ’s ochtends, dan zou je om half 12 moeten gaan slapen om aan 7,5 uur slaap te komen.
  • Ga de komende 10 dagen iedere avond om half 12 slapen.

Word je aan het einde van die 10 dagen iedere ochtend wakker net voordat je wekker rinkelt? Dan is 7,5 uur de ideale hoeveelheid slaap voor jou. Als je na die 10 dagen nog steeds pas wakker wordt wanneer je alarm afgaat, probeer dan eens om 30 minuten vroeger in je bed te kruipen. Zo kan je steeds je bedtijd met een halfuurtje vervroegen, totdat je wakker wordt net voor je wekker afgaat. Dan weet je hoeveel slaap jij precies nodig hebt.

Ochtend- en avondmensen

Volgens Breus heeft ongeveer de helft van de bevolking een biologische klok. Als je een ochtend- of avondmens bent, ben je volgens hem voorbestemd om een slechte slaper te zijn. In dat geval moet je je levensstijl aanpassen aan je biologische ritme en niet andersom.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.