Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images

'Als je de keuken of badkamer van plaats verandert, moet je leidingen versteken en functies verplaatsen. Laat alles beter op z'n plek.'

HUIZENJACHT: tips & tricks van een architect om te besparen op de (ver)bouw(ing) van een woonst

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Besparen op de aankoop van je eerste woning of bouwgrond? Het kán! Al wie op zoek gaat naar z’n eerste woning, denkt maar één ding: auwtch! Dat je diep in de buidel zal moeten tasten, is geen geheim. Toch bestaan er tal van manieren om heel wat geld te besparen. Een architecte onthult haar tips & tricks.


‘Besparen begint al vóór de aankoop’, weet Stéphanie Gielen, zelfstandig architecte bij Studio Toto. ‘Indien je budget beperkt is, zou ik niet kiezen voor een woonst die dringend aan nieuwe ramen of een nieuw dak toe is aangezien dat grote kosten zijn.’

Ook de structuur en de indeling van de woning zijn volgens Gielen belangrijke factoren. ‘Wil je ruimtes groter maken door muren uit te breken? Check dan zeker of het om een dragende muur gaat. Zo ja, moet de renovatie niet alleen gebeuren onder het toeziend oog van een architect, maar ook van een ingenieur stabiliteit. Opnieuw een extra kost.’

Bepaalde ruimtes een nieuwe bestemming geven, kan je ook een aardige duit kosten. ‘Door de keuken of badkamer van plaats te veranderen, moet je leidingen versteken en functies verplaatsen. Het is voordeliger om alles op z’n plek te laten zitten.’ Hoe groot of klein je renovatiebudget ook is, Gielen raadt het ten zeerste aan om iemand met enige expertise of ervaring met verbouwen mee te nemen op huisbezoek.

Slimme keuzes


Besparen op de ruwbouwmaterialen lijkt Gielen geen goed idee. Slimme keuzes maken wat de afwerking betreft, kan volgens de architecte dan weer wel. ‘Opteer bijvoorbeeld voor een keuken van bij Ikea die je door een schrijnwerker laat pimpen met fronten op maat. Meubilair kan je op termijn makkelijker vervangen dan een vloer.’

Schuilt er een handige Harry in jou? Wees niet bang om te doe-het-zelven of familie en vrienden met kennis van zaken in te schakelen. Wel is het belangrijk om zeker te zijn van je stuk, want verkeerd uitgevoerde werken laten rechtzetten, kan je duur komen te staan.

Architect: yay or nay?


‘Ken je niets van verbouwen, wees dan niet bang om een architect onder de arm te nemen’, klinkt het bij Gielen. ‘Zijn of haar ereloon zal gemiddeld 12 % van het renovatiebudget in beslag nemen, wat op het eerste gezicht misschien veel lijkt, maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat het een investering is die loont.’

Zo kan een architect je verschillende voordelige ontwerpkeuzes aanreiken die je zelf misschien niet meteen zou bedenken en zal hij of zij de renovatiewerken efficiënt inplannen en nauwgezet opvolgen zodat alles vlot verloopt. ‘Time is nu eenmaal money!’, knipoogt Gielen.

Stéphanie Gielen is zelfstandig architect en runt haar eigen bureau, Studio Toto.

Onderhandelen is key


Hoewel het zeker geen kwaad kan om bij verschillende aannemers een offerte op te vragen zodat je kan vergelijken, heeft het volgens Gielen geen zin om hen tegen elkaar uit te spelen. ‘Bouwen en verbouwen is ontzettend populair, de gemiddelde aannemer is een jaar op voorhand volgeboekt. Het zal hem worst wezen als je niet voor hem kiest, hij heeft werk genoeg’, meent de architecte.

Wel kan je de kosten proberen drukken door te opteren voor een lokale aannemer. Op die manier worden zijn transportkosten tot een minimum herleid, wat het totaalplaatje minder zwaar maakt. En het kan nooit kwaad om eens te polsen naar de onderhandelmogelijkheden met een vriendelijk ‘is dit je laagste prijs?’. Je kan je aannemer ook vragen waar hij mogelijke besparingen ziet in de uitvoering, zij bekijken het nog eens uit een andere hoek.

Door voor één aannemer te kiezen, heb je één aanspreekpunt en zit de verantwoordelijkheid én aansprakelijkheid ook bij één persoon.


Ook een populaire formule is om te werken met een architect en meerdere aannemers per stiel (ruwbouw, sanitair, elektriciteit, dak…). Financieel gezien bijzonder interessant, omdat je voor elke post de aannemer kan kiezen die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Toch is Gielen geen fan van deze formule. ‘Het geld dat je daarmee bespaart, komt er hoogstwaarschijnlijk weer bij door vertragingen en fouten die de ene aannemer maakt en waarvan de schuld op een andere wordt afgeschoven. Door voor één aannemer te kiezen, heb je als bouwheer één aanspreekpunt en zit de verantwoordelijkheid én aansprakelijkheid ook bij één persoon.’

Bonussen en premies


Ten slotte raadt Gielen aan zeker na te gaan op welke mogelijke renovatiepremies je recht hebt. Ook de Vlaamse energielening (bedoeld om energiebesparende investeringen mee te financieren) of de totaalrenovatiebonus (waarbij je investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen) kunnen interessant zijn. Voor nieuwbouwwoningen kan je net zo goed premies van genieten. Surf voor een volledig overzicht van het premieaanbod naar Premiezoeker.be.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '