Home Lifestyle Body De Vlaamse Aline (20) onderging op 18-jarige leeftijd stiekem een schaamlipverkleining

De Vlaamse Aline (20) onderging op 18-jarige leeftijd stiekem een schaamlipverkleining

Gynaecologen in de UK trekken aan de alarmbel nadat steeds meer jonge meisjes een designervagina willen.

Vagina
© Shutterstock

Steeds meer jonge meisjes zijn onzeker over hun vagina. In de UK alleen al lieten meer dan 150 meisjes onder de 15 jaar een schaamlipcorrectie doen. Daarom hebben enkele Britse gynaecologen het geïllustreerde boek ‘So what is a vulva anyway?‘ uitgebracht. Ze hopen dat jonge vrouwen beseffen dat de perfecte vagina niet bestaat. Ook in ons land leeft het complex. Zo liet Aline op 18-jarige leeftijd haar schaamlippen verkleinen. Ze vertelde daar vorig jaar eerlijk over in Flair.

‘Als ik er nu op terugkijk, zat het ongemak misschien meer in mijn hoofd dan in m’n slipje. Ik had continu het gevoel dat anderen konden zien dat het daarbeneden niet was zoals het hoort te zijn. In het zwembad zonk ik bijna naar de bodem van schaamte als er iemand achter me zwom en in de kleedkamer wilde ik mijn broek liever niet uitdoen. Ik kreeg ook m’n eerste vriendje en zou voor het eerst naar de gynaecoloog gaan. Maar één gedachte spookte door m’n hoofd: nen ik wel normaal genoeg? Toen ik er ook fysiek last van kreeg en het soms pijn deed of in de weg leek te zitten tijdens het fietsen, hakte ik de knoop door: ik wilde van dat vervelende gevoel af, in m’n hoofd én in m’n broek.’

Googel ‘vagina’

‘Nul komma nul. Zo veel wist ik over de mogelijke ingrepen. Ik had zelfs geen flauw benul dat ik uiteindelijk bij een plastisch chirurg terecht zou komen. Mijn opzoekwerk startte simpelweg bij Google: “schaamlippen zijn te groot”. Zo leerde ik de term “labiaplastie” kennen en kon ik verder researchen. Op dat moment zat ik in m’n eerste jaar geneeskunde en zag ik in het ene anatomieboek na het andere foto’s verschijnen van perfecte vagina’s, die helemaal niet op de mijne leken.’

Ik zocht naar foto’s van vagina’s op internet en kreeg steeds meer het gevoel dat ik niet normaal was.

‘Uiteindelijk heb ik – nadat ik elk kleinste detail had uitgeplozen – een mailtje naar een plastisch chirurg bij mij in de buurt gestuurd: “Kan ik als achttienjarige deze ingreep al ondergaan en heb ik daar dan een handtekening van m’n ouders voor nodig?” Niet dus. Ik heb er met geen woord over gerept, zelfs niet tegen mijn vriendinnen. Daar voelde ik de behoefte niet toe. Best gek, want plots sta je daar als puber, van plan om duizend euro uit te geven zonder dat iemand het weet…’

Fluitje van een cent

‘Voor mijn eerste consultatie was ik op van de zenuwen. Gelukkig stelde dokter Vermeulen me snel op m’n gemak. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik me er helemaal niet voor hoefde te schamen dat ik me zo oncomfortabel voelde bij mijn vagina. Hij gaf me ook gelijk: mijn schaamlippen waren aan de iets grotere kant. “Als je overtuigd bent, heb ik volgende week een plaatsje voor je.” Eén week en twee operatieve uurtjes later was mijn probleempje al van de baan.’

Eerlijk is eerlijk: de dagen erna waren geen pretje en ik heb allerlei smoesjes moeten verzinnen waarom ik plots met m’n benen open liep of met een kussen onder mijn heupen sliep.

‘“Stijf van de kinesist”, was mijn antwoord. Een week lang heb ik een zalfje moeten smeren, maar daarna was alles in orde. In al die tijd heb ik misschien twee minuten gedacht: wat als dit fout gaat en ik er achteraf erger aan toe ben dan ervoor?’

Het recht om lekker in je vel te zitten

‘Spijt heb ik gelukkig nooit gehad. Dat zou betekenen dat ik mijn oude vagina beter vond dat het nieuwe exemplaar, en dat is absoluut niet waar. Nu zit het daarbeneden vrijwel perfect, maar in die twee jaar tijd heb ik mentaal wel een klik gemaakt. Nu besef ik dat ik vast niet zo anders was, dat mensen – en ook jongens – er echt niet zo tot in de details op gelet zouden hebben. Ik snap wel dat sommige vrouwen er aanstoot aan nemen dat je om grotendeels esthetische redenen aan je intieme zone laat sleutelen. Ja, we zijn allemaal anders en niemand hoeft zich te schamen voor wie ze is. Maar anderzijds is het net zo goed je recht om lekker in je vel te zitten, inclusief dat kleine beetje heel gevoelige huid daarbeneden.’

‘Of ik er echt zelfverzekerder door ben geworden? Misschien had ik het effect daarvan overschat, maar als ik nu bijvoorbeeld ga zwemmen, kan ik dat wel zorgeloos doen. Ook als ik weer een vriendje zou hebben, weet ik dat ik me daarover geen zorgen meer hoef te maken. En op de fiets is het natuurlijk een veel groter gemak. Ik zie het zo: ik begrijp dat het voor sommige mensen taboe of not done is, maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat iedere vrouw voor zichzelf mag en kan beslissen hoe zij zich het best voelt in haar lichaam, van kop tot teen en op alle kleine plekjes daartussenin.’

Designervagina’s

Aline liet haar schaamlippen verkleinen, maar de wereld van vaginacorrecties is veel uitgebreider dan je waarschijnlijk denkt. Kende je deze behandelingen al?

1

Vaginaverjonging en -herstelling

Na de bevalling of tijdens de menopauze treden er soms vaginale ongemakken op, zoals droogte, verlies van structuur, een branderig gevoel en urine-incontinentie. Het zijn vervelende kwaaltjes die makkelijk verholpen kunnen worden met een gespecialiseerde laserbehandeling. De ingreep is een pijnloze en minimaal invasieve behandeling voor vaginale verjonging. Door zacht in te werken op het weefsel van de vaginale mucosa, stimuleert de laser de productie van collageen, waardoor de functionaliteit van het behandelde gebied verbetert, de balans van het slijmvlies zich herstelt en het vaginale kanaal zijn oorspronkelijke spanning terugkrijgt.

2

Vaginisme bestrijden

Bij vaginisme krijgen vrouwen last van een spierspasme in hun vagina, waardoor seks heel pijnlijk of zelfs onmogelijk wordt. Soms wordt daarom gebruikgemaakt van botox of dysportinjecties om de spieren te ontspannen, zodat er geen spasmes meer komen. Normaal gezien wordt de behandeling drie keer herhaald.

3

Schaamlipverkleining

Voor vrouwen die met het ongemak van te grote schaamlippen leven, zijn er twee mogelijke ingrepen om ze te laten verkleinen. De eerste behandeling, een ‘gewone’ schaamlipverkleining, houdt in dat de overtollige huid van de binnenste of buitenste schaamlippen chirurgisch wordt weggehaald, zodat je schaamlippen weer symmetrisch worden. De tweede ingreep heet labiaplastie. Daarbij worden de schaamlippen ook verkleind, maar blij er nog een deeltje van de donkere buitenste huid over. Normaal gesproken wordt je gevoeligheid in de schaamstreek niet beïnvloed bij deze ingrepen. Ongeveer twee tot vier weken na de operatie zouden alle ongemakken verdwenen moeten zijn.

4

Littekencorrectie

Na je bevalling of bij een ongeval kan er een litteken ontstaan op je vagina. Vaak is zo’n litteken heel pijnlijk, waardoor seks helemaal niet meer aangenaam is. Met behulp van bijvoorbeeld steroïde-injecties kunnen die littekens afnemen of zelfs volledig verwijderen.

5

Schaamlipvergroting

Je kan je schaamlippen ook laten vergroten. Bij die ingreep wordt meestal gebruikgemaakt van lichaamseigen vet dat in de grote schaamlippen wordt geïnjecteerd. Na twee weken zou je weer seksueel actief kunnen zijn.

6

Maagdenvliesherstel

Een van de meest besproken behandelingen is het maagdenvliesherstel. Daarbij wordt het weefsel dat rond de ingang van de vagina zit, weer met elkaar verbonden, zodat er weer een ‘laagje’ voor ligt.

7

Pubislift

In mensentaal: het liften van de schaamstreek en venusheuvel. Een pubislift wordt vooral gedaan bij vrouwen die flink wat gewicht hebben verloren, omdat bij hen soms weefselzwakte (dé oorzaak van een pubisverzakking) voorkomt. Naast het liften is ook het corrigeren van de venusheuvel mogelijk, voornamelijk om de vorm van je schaamstreek te hervormen.

8

Vaginacorrectie

Soms gebeurt het dat je vagina na een bevalling niet meer volledig terugkeert naar haar oorspronkelijke staat, waardoor ze bijvoorbeeld wijder is. Om dat te verhelpen, wordt een lipofilling gedaan. Daarbij wordt gebruikgemaakt van je eigen vetweefsel om je vagina weer te reconstrueren.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.