Home Lifestyle Body ZOTTE TREND: Steeds meer tienermeisjes laten hun vagina corrigeren

ZOTTE TREND: Steeds meer tienermeisjes laten hun vagina corrigeren

Nieuw boek wil jonge vrouwen weer van hun vagina leren houden.

Foto: Shutterstock

Jonge meisjes lijken steeds onzekerder over hun vagina. ‘So what is a vulva anyway?’, het geïllustreerde boek dat Britse gynaecologen lanceerden, moet daar verandering in brengen.

Steeds meer jonge meisjes hebben complexen over hun schaamlippen. Het aantal schaamlipcorrecties steeg de laatste jaren wereldwijd met zo’n 50 %. Vooral in Groot-Brittannië lijkt het een trend om voor je vagina naar de plastische chirurg te stappen. Daar ondergingen in 2016 ongeveer 200 minderjarige meisjes plastische chirurgie om een modelvagina te krijgen. 150 van die meisjes waren jonger dan 15 jaar.

© What is a vulva anyway?

Een ingreep om een designervagina te krijgen is onnodig en gevaarlijk, vertelt gynaecologe en woordvoerster van het College of Obstetricians and Gynaecologists, Naomi Crouch, aan The Independent: ‘Er is absoluut geen wetenschappelijk bewijs dat de nood aan genitale chirurgie ondersteunt. Bovendien is het risico op zowel (blijvende) fysieke als psychologisch schade aanzienlijk. Na de ingreep is er een verhoogd risico op bloedingen, infecties, beschadiging van het littekenweefsel en verminderde gevoeligheid in de genitale zone. Vooral voor tieners die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden.’

Elke vulva is uniek

In een poging om de trend van plastische chirurgie te doorbreken, bracht the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) nu het boekje ‘What is a vulva anyway?’ uit. Daarin staan illustraties die aantonen dat elke vagina er anders uitziet en dat een ‘modelvagina’ eigenlijk niet bestaat.

‘Het is moeilijk om te weten hoe een “normale” vulva eruitziet. Je ziet die van andere vrouwen niet, dus het is moeilijk om te beseffen dat schaamlippen in vele verschillende maten en vormen bestaan.’ Dat staat er in het boekje te lezen. Verder benadrukt ‘So what is a vulva anyway?’ dat vulva’s in pornoboekjes en -filmpjes niet de maatstaaf zijn omdat ze vaak gefotoshopt worden.

© What is a vulva anyway?

‘Deze gedetailleerde educatieve hulpbron moet jonge mensen helpen om hun vulva beter te begrijpen. Ze leren hoe deze zich ontwikkelt tijdens de puberteit, in de periode waarin ze zich zorgen beginnen te maken over hoe ze eruitzien of voelen. We hopen dat jonge vrouwen gaan inzien dat hun vulva uniek is en gedurende hun hele leven zal veranderen, en dat dit volkomen normaal is.’ Dat besluit Naomi Crouch in The Independent.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.