Home Lifestyle Dieren AHA: zo geef je je hond de nodige verfrissing tijdens deze warme...

AHA: zo geef je je hond de nodige verfrissing tijdens deze warme dagen

Met deze tips bescherm je ook je trouwe viervoeter tegen de hitte!

Getty

We smeekten massaal om wat warmere temperaturen, maar die 35°C die de weermannen vrijdag voorspellen, is er misschien toch iets over. Gelukkig kan jij nu en dan nog eens van een ijsje smullen of in het zwembad springen, maar je hond weet vaak niet waar hij of zij verkoeling kan vinden. Dankzij deze tips maak jij het ook aangenaam voor jouw trouwe viervoeter.

Drinkwater

First things first: water. Zorg ervoor dat de drinkbak van je hond steevast met vers water gevuld is. Ook in de auto of tijdens een kleine wandeling neem je best een herbruikbaar waterflesje mee. Laat je hond zijn drinkwater onaangeroerd tijdens deze hitte? Stimuleer hem dan door er ijsblokjes in te leggen, meerdere drinkbakken in de schaduw te plaatsen of zelfs een drinkfonteintje te installeren.

Koelmat of -halsband

Is je hond geen fan van een zwembad? Probeer je trouwe viervoeter dan eens op een koelmat te laten relaxen. Die is gevuld met een verkoelende gel die wordt geactiveerd wanneer je hond erop gaat liggen. Is je hond nog erg speels? Hou hem dan wel goed in de gaten. Sommigen beschouwen de mat namelijk als een nieuw speeltje en durven er dan ook weleens in te bijten.

Hondenijsjes

Een hoorntje met een flinke bol chocolade-ijs is uiteraard geen goed idee voor je viervoeter: too much sugar. Je kan wel zélf hondvriendelijke ijsjes maken en daarmee eindeloos variëren: van een ijslolly met watermeloen tot eentje met banaan. Het enige wat je nodig hebt zijn enkele waterijsvormpjes en een diepvriezer uiteraard.

Zonnebrandcrèmes

Ja, ook honden moeten beschermd worden tegen zonnebrand. Vooral dunbehaarde en kortgeschoren honden verdienen extra aandacht tijdens een stralende zomerdag. Gevoelige plekken zoals de oorpunten en neusbrug smeer je best rijkelijk in met een zonnecrème met hoge factor. Qua zonnecrème verschilt het advies wel. Sommige dierenartsen raden je aan een zonnecrème voor kinderen te gebruiken, terwijl anderen dat dan weer afraden. Kijk vooral naar wat het beste past voor jouw hond en vraag raad aan je eigen dierenarts. Hij of zij weet hoogstwaarschijnlijk wel waarvoor je hond al dan niet allergisch is.

Wandelingen

Tijdens tropische temperaturen probeer je best een wandeling op asfalt te vermijden. Het asfalt kan namelijk bloedheet worden en kan vervolgens voor blaren op de pootjes van je hond zorgen. Kies daarom voor een wandeling in het bos: je hond kan er niet alleen in de schaduw vertoeven, maar geniet er ook van een zachte ondergrond. Daarnaast plan je ook best een wandeling ‘s ochtends of ‘s avonds als de zon niet brandt.

Eerste hulp bij oververhitting

Raakt je hond ondanks al jouw voorzorgen toch oververhit? Leg hem dan op zijn zijde in de schaduw en koel hem af met lauw water om het temperatuurverschil te doseren. Koel vooral zijn poten, lies en oksels af, want daar is de huid het dunst. Controleer ook tijdig zijn lichaamstemperatuur en stop met afkoelen op 39°C. Je hond zal daarna sowieso verder afkoelen.

Meer tips en tricks voor jouw hond lees je in ‘Op reis met je hond’  (Borgerhoff & Lamberigts, € 19,95)

Lees ook: