Home Lifestyle 9 redenen om deze winter een potje petanque te spelen

9 redenen om deze winter een potje petanque te spelen

Het spelletje is de laatste tijd razend populair.

petanque
© michal parzuchow via unsplash

Tijdens de eerste lockdown was rolschaatsen een echte hype en begaven we ons plots allemaal op wieltjes. Deze tweede lockdown duikt er een nieuwe trend op: petanque. Minder vermoeiend én een pak simpeler.

We werden de afgelopen maanden getrakteerd op een mooie lente en zomer, wat de pandemie en de bijhorende maatregelen toch een tikkeltje dragelijker maakten. Het is ondertussen al herfst en ook de winter staat voor de deur, maar helaas is het coronavirus niet samen met de warme temperaturen verdwenen. Terwijl we tijdens de eerste lockdown massaal onze rolschaatsen op zolder of in het tuinhuis, de garage of de kelder zochten, zien we deze tweede coronagolf een nieuwe hype ontstaan: petanque. Deze trend is net iets toegankelijker en wij geven je negen goede redenen om je binnenkort aan een spelletje te wagen.

1. Het kan overal

Je kan overal waar je wil petanquen. Het kan in je tuin of op een grasplein, op het strand, in een bos, op steentjes of fijn grind, enzovoort. Let er wel op: hoe vlakker het terrein, hoe moeilijker het wordt. De ballen gaan immers veel beter en verder rollen.

2. Makkelijk mee te nemen

Een koffertje met zes of acht ballen neemt niet veel plaats in beslag en kan je makkelijk overal mee naartoe nemen. Ga je een dagje naar de zee? Hupakee, die ballen mee!

3. In openlucht

Je speelt het spel buiten, tenzij je graag een ferme deuk hebt in je eiken deur of als je die vaas die je van je tante kreeg in duizend stukjes wil zien kapotvallen op de woonkamervloer. Dat maakt petanque helemaal coronaproof.

4. Poepsimpel

Bij heel wat spelletjes moet je nadenken of een of andere ingewikkelde techniek bedenken om je tegenstander te verslaan. Petanque daarentegen is, als je het puur voor het plezier doet, ontzettend gemakkelijk. Je moet gewoon een bal zo dicht mogelijk bij een kleiner balletje gooien.

5. Niet vermoeiend

Fietsen, wandelen, rolschaatsen. Het is allemaal leuk, maar toch een tikkeltje vermoeiend. Wil je iets in openlucht doen waar je geen inspanning voor moet doen? Petanque is dan jouw ding! Het is helemaal niet lastig.

6. Iedereen welkom

De vorige twee puntjes maken van petanque ook een spel dat toegankelijk en tof is voor werkelijk iedereen. Zowel jong als oud kan zich er te pletter mee amuseren. Ben je niet sportief of niet goed te been, geen probleem. Je hoeft maar even recht te staan voor je worp en daarna kan je weer rustig op een bankje of stoeltje verder genieten van het spel tot het weer aan jou is.

7. Superplezant

De beste reden van allemaal: het is gewoon een heel tof spelletje om met vrienden, familie, kennissen of zelfs de buren te spelen. Het ideale tijdverdrijf.

8. Glaasje erbij

Leven als god in Frankrijk. En waar ontstond jeu de boules en spelen ze het vaak? Juist ja: Frankrijk! Daar hoort dus ook een beetje wijn of een andere lekkere apero bij. Beperk wel het aantal glaasjes zodat de ballen niet in het wilde weg vliegen.

9. Het perfecte antistressmiddel

De beste remedie om met piekeren om te gaan, is je buiten begeven, een activiteit doen én je in het gezelschap van andere mensen begeven. Dit zijn drie ingrediënten die we terugvinden bij petanque, wat het een perfect antistressmiddel maakt.

Zin gekregen in een spelletje? Maar zijn je oude petanqueballen bedekt met een hardnekkige roestlaag en krijg je ze niet meer proper? Op Bol.com koop je al een setje voor 21,50 euro. Veel plezier!

Lees ook: