Home Lifestyle 7 studeerfoutjes die elke student maakt in de blok

7 studeerfoutjes die elke student maakt in de blok

'Over dit stukje zullen ze zéker niks vragen.'

Studeren voor je examens verloopt niet altijd even vlot. Alles lijkt interessanter dan je boeken en het lijkt alsof die leerstof maar niet in je hoofd wil blijven zitten. Iedereen heeft ups en downs en élke student zal deze 7 studeerfoutjes ongetwijfeld herkennen. Het zijn absolute don’ts die je beter kan voorkomen.

1. Uitstelgedrag

Als je je cursus doorheen het semester nog nooit doorbladerd hebt, kan dat weleens demotiverend werken. Uitstelgedrag is een typisch blokkwaaltje. Als je ook tijdens de blok kostbare tijd verspilt, zal je het jezelf later beklagen. Stel dat studeren niet langer uit: maak een schema en treuzel niet.

2. Jezelf omsingelen met afleiding

Studeer op een plaats waar je door niets afgeleid kan worden. Tijdens het studeren lijkt álles namelijk interessanter dan je cursus, zelfs het meest onnozele prulletje. Ook sociale media kunnen een serieuze afleiding vormen. Je laat Facebook, Instagram en Snapchat dus beter even voor wat ze zijn tot je een pauze inlast.

3. Je maakt jezelf wijs dat je je nachtrust na de blok wel inhaalt

De wetenschap zegt dat je hersenen nieuwe informatie beter opslaan als je er een nachtje over slaapt. Slapen is dus wél belangrijk! Natuurlijk is het soms onvermijdelijk om een nachtje door te blokken, maar gun je brains ook zeker genoeg rust.

4. Je onderschat de tijd die je nodig hebt

Als je een studieschema maakt, calculeer dan áltijd bufferdagen in. Onderschat nooit de tijd die je nodig hebt om al die leerstof in je hoofd te stompen. We hebben allemaal al eens in tijdsnood gezeten en niks geeft meer stress. Je geeft jezelf dus beter wat meer tijd dan je denkt nodig te hebben.

5. Je bent overmoedig

Helaas pindakaas, is dit een fout die we véél te vaak maken. Soms ga je er te snel vanuit dat je iets kent of begrijpt, maar op het examen ontdek je dat je het antwoord op de vraag toch niet weet. Dan is het jammer genoeg te laat om te beseffen dat je beter wat meer gestudeerd had.

6. Je leert je leerstof gewoon van buiten

Je begrijpt niet echt wat er in je cursus staat, dus je leert het maar gewoon uit je hoofd. Beter iets dan niets, toch? Iets leren zonder te begrijpen wat je leert, is allesbehalve effectief. Als je op je examen de vragen correct wilt beantwoorden, is het natuurlijk ook belangrijk dat je je leerstof begrijpt.

7. ‘Over dit stukje zullen ze zéker niets vragen’

Als je tijdens het studeren een bepaald deel van je cursus overslaat onder het motto ‘dit zullen ze toch nooit vragen’, is de kans groot dat dat net wél gebeurt en – believe us – dat zal je jezelf niet zo snel vergeven. Als je écht in tijdsnood komt, kan je beter de grote lijnen leren, dan één stuk uit je cursus te schrappen.

Lees ook: