Home Lifestyle 7 manieren om je schoonmoeder te charmeren

7 manieren om je schoonmoeder te charmeren

Word de bff van je schoonmama.

Shutterstock

Kerstmis betekent niet enkel cadeautjes krijgen, (te) veel eten en drinken en een gezellige boel. Op de planning staat ook dat kerstfeestje bij je schoonouders voor wie hun zoon enkel het allerbeste waard is. Dit zijn 7 tips om je schoonmama volledig voor jou te winnen.

Tekst: Astrid Van Der Schueren

1. Doe je huiswerk

Stap nooit onvoorbereid het hol van de leeuw binnen. Plan voor je op visite gaat een lesdag met Het Lief in, met als studieobject: jouw schoonmoeder. Wat zijn haar interesses? Van welke onderwerpen gaat ze steigeren? Hoe zit de familiegeschiedenis in elkaar? Zo weet je meteen dat je haar niet moet vragen naar zussen of broers (als blijkt dat haar enige zus er met haar man vandoor ging) en dat je ook niet over de SP.A moet beginnen als ze een partijkaart blijkt te hebben van de N-VA. En kan je gewoon leuk kletsen over hoe jij – ‘zo toevallig toch’ – ook van breien houdt en dat je, als je haar figuur bekijkt, ‘vermoedt’ dat ze sinds kort naar de fitness gaat. Scoren.

De subtiele move: ‘Gaat het over uw zus?’

Te gebruiken bij hardnekkige schoonmoeders: ‘Gaat het over de achternicht van de buurman van uw kapster?’

2. Vermijd competitie

Jaja, je weet maar al te goed dat jouw pompoensoep de lekkerste is en dat jij beter weet welk hemd jouw lief het knapst staat. Maar een gouden regel: overtroef haar niet. Never. Jamais. Integendeel: geef haar complimentjes, laat haar in de waan dat zij het beter weet en vraag haar naar dat receptje van die pompoensoep en het adresje van die hemdenwinkel. Van een klein beetje slijmen is nog nooit iemand doodgegaan.

De subtiele move: Mmmm, nu snap ik dat hij jouw kookkunsten mist (lachje).’

Te gebruiken bij hardnekkige schoonmoeders: ‘Die soep die ik had meegenomen? In de vuilbak gekieperd, ze kan niet tippen aan de jouwe.’

Overtroef haar nooit en laat haar in de waan. Geef complimentjes en vraag het recept van haar pompoensoep.

3. Verzorg je looks

De beste indruk geef je nog altijd in kleren waar jij je 100% goed in voelt. Wie nooit een rokje draagt, hoeft dus helemaal geen duizend-lagen-tutu aan met kerst. Maar, toon wel aan je schoonmama dat je moeite hebt gedaan. Dat je de avond in haar gezelschap zo belangrijk vindt, dat je je coiffure hebt geföhnd, je bloes hebt gestreken en die sneakers hebt thuisgelaten. En please, camoufleer die tribal boven je bilspleet.

De subtiele move: hakken, nagellak en een stijltang

Te gebruiken bij hardnekkige schoonmoeders: stiletto’s, nail art en een achterwaarts ingevlochten, geparfumeerde beehive

4. Wees beleefd

Het lijkt een evidente tip. Maar, als jij de gewoonte hebt om in kleermakerszit voor de televisie te eten, dan is het best wennen om plots met rechte rug, met mes én vork je voedsel naar binnen te werken. En laat net jouw beleefdheid en attent gedrag hetgeen zijn waarop zij jou genadeloos zal beoordelen. Jaja, dát is dat afkeurend gekreun elke keer als je het broodmes gebruikt om je sla mee te snijden. Hoe jij opgevoed bent, is ook hoe haar toekomstige kleinkinderen zullen worden opgevoed, zo ziet zij dat. Probeer je dus even het gepreek van je ouders voor de geest te halen of googel vooraf (bij een gebrek aan opvoeding) het woord ‘tafelmanieren’. Met ‘ellebogen van tafel!’ en ‘altijd met twee woorden spreken’, kom je overigens al een heel eind.

De subtiele move: voorstellen om de tafel af te ruimen.

Te gebruiken bij hardnekkige schoonmoeders: voorstellen om de tafel te dekken, het eten te bereiden, af te ruimen, de afwas te doen… en ‘zal ik anders ook nog even de gang dweilen?’

5. Behandel je lief goed

Niets zo ergerlijk voor een schoonmoeder als een schoondochter die haar baby boy niet correct behandelt. Ga dus niet zitten bekvechten met Het Lief voor de ogen van zijn mama (hou die vuile was voor thuis) en zet hem alsjeblieft ook niet ‘te kakken’. Toch zeker niet als je niet stante pede verbannen wenst te worden naar het tuinhuis. Als zij ziet dat jij hem op handen draagt, dan heb je alvast één belangrijk ding met haar gemeen en meteen ook tien stapjes voor.

De subtiele move: jouw hand op de zijne leggen en liefdevol van zijn vork proeven.

Te gebruiken bij hardnekkige schoonmoeders: zijn hand niet meer loslaten en hem voederen met jouw vork.

Laat haar beseffen dat ze je nodig heeft als ze oma wil worden. Ze zal je meteen in de watten leggen.

6. Doe aan smalltalk

Een hardnekkig betoog houden tegen dierenleed is niet zo’n fantastisch idee als je schoonmoeder net langsloopt met een schotel toastjes met ganzenleverpaté. Ook al heb je – uiteraard! – een punt, op kerstavond vermijd je het best zware debatten en uitgesproken meningen. Play it safe. Want op geen enkele avond worden meer familiale ruzies uitgevochten als op kerstavond. Jij bent te gast in haar huis, hou die glimlach op je gezicht en hou de gesprekken beschaafd.

De subtiele move: ‘We mogen blij zijn met het weer vandaag.’

Te gebruiken bij hardnekkige schoonmoeders: ‘Dat het fijn weer is. Dat het niet te hard waait. En niet te hard regent. Dat we misschien nog sneeuw kunnen verwachten. Dat er wel wat wolken zijn. Dat…’

7. Maak allusies op een nageslacht

Oké, wij kunnen niet uitsluiten dat je baarmoeder nadien een miniburn-out krijgt, maar toch is het de inwendige stress meer dan waard. Het idee van een ieniemienie baby, die in haar hoofd uiteraard op twee druppels water op zoonlief lijkt, maakt de meeste schoonmoeders zot. En – en nu moet je even opletten, want nu wordt het belangrijk – ze worden er zich pijnlijk van bewust dat jouw rol in het verwekkingsproces cruciaal is. Kortom: tot jij die bloedverwant op de wereld werpt, zal ze bij elke allusie op kleinkinderen beseffen dat ze je in de watten moet leggen. Het resultaat: een kussentje onder je poep, tien extra aperitiefhapjes en eeuwige dankbaarheid als dat streepje ooit roze kleurt. Nadeel: no more cava for you.

De subtiele move: ‘Goh, ik weet niet goed of ik een oestertje zou nemen, ik was nogal misselijk vanmorgen.’

Te gebruiken bij hardnekkige schoonmoeders: ‘Dat glaasje champagne zou ik ook beter overslaan (knipoog). En tiens, is dat vlees wel doorbakken? Nu springt mijn broeksknoop toch wel open zeker. En wil er IEMAND die kat uit mijn buurt houden?’

Lees ook: