Home Job 4 fouten die je vanaf nu nooit meer zal maken in je...

4 fouten die je vanaf nu nooit meer zal maken in je sollicitatiebrief

Belga
Je studeert af of je wilt op zoek naar een nieuwe job? Dan is solliciteren onvermijdelijk. Een motivatiebrief maken hoort er ook bij. Dat is dikwijls een bron van veel stress. Geen nood: met deze tips wordt jouw sollicitatiebrief top. 

1. Je bent niet concreet

Een motivatiebrief mag niet te lang zijn. Get to the point is hier het beste advies. Je hoeft in je brief echt niet te schrijven dat je drie jaar geleden op vakantie in Spanje iemand hebt leren kennen met wie je goed kon babbelen en dat dat aantoont dat je goed met mensen kan praten. Beter kan je zeggen dat je goed kan communiceren.

2. Je geeft irrelevante voorbeelden

Het is heel belangrijk dat je in je sollicitatiebrief voorbeelden aanhaalt van je kwaliteiten. Als je zegt dat je organisatorisch heel sterk bent, kan je aanhalen dat je bijvoorbeeld ooit mee een evenement organiseerde. Maar als je solliciteert voor een job als boekhouder, hoeft niemand te weten dat je als kind blokfluit speelde.

3. Je zegt niets over het bedrijf

Natuurlijk moet je je eigen sterke punten in de verf zetten, maar het is ook belangrijk dat je laat weten waarom je kiest voor het bedrijf waar je solliciteert. Laat weten dat je het bedrijf kent en hoe jij daarin zou passen. Wat kan jij doen voor het bedrijf? 

4. Je bent te bescheiden

Je hoeft niet te stoefen over hoe goed je alles kan. Maar let erop dat je jezelf niet te veel wegcijfert. Wees trots op je eigen successen en leg kort uit wat je hebt bereikt. Uiteindelijk zoeken werkgevers de beste kandidaten voor een functie en dus moet je jezelf een beetje durven te verkopen

Als je deze tips volgt als je weer eens een sollicitatiebrief moet schrijven, komt dat zeker in orde! 

Lees ook:

Welke job past het best bij jou?

4 apps om de job van je dromen te vinden

Over deze vier zaken mag je nóóit liegen tijdens een sollicitatiegesprek