Home FASHION & BEAUTY Fashion Eigenaar Zara sluit meer dan 1000 winkels over de hele wereld

Eigenaar Zara sluit meer dan 1000 winkels over de hele wereld

Ook Bershka, Pull&Bear, Stradivarius en Massimo Dutti zitten bij hetzelfde bedrijf.

zara
© silviu beniamin via unsplash

Fashionista’s, pak jullie zakdoekjes er maar al bij! Het kledingbedrijf van onder andere Zara, Bershka, Pull&Bear en Stradivarius kondigde immers aan dat het wereldwijd meer dan 1000 winkels sluit.

Een vaste stop tijdens een dagje winkelen is sowieso Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, of gewoon allemaal. Je vindt er altijd wel een trendy item dat je uitgebreide kleerkast wel nog kan gebruiken. Helaas daalde de verkoop de laatste maanden met 44 procent en boekte het Spaanse bedrijf Inditex, verantwoordelijk voor al die ketens, daardoor nu voor het eerst in twintig jaar verlies. En geen klein beetje: maar liefst 409 miljoen euro! Dat komt natuurlijk door het coronavirus dat overal ter wereld genadeloos toeslaat.

Online verkoop

Om die negatieve cijfers op te vangen, nam Inditex een drastisch besluit. Het gaat zo’n 1200 winkels over de hele wereld sluiten. Het gaat dan vooral om oudere, kleinere panden en het zou ook minder focussen op de Zara-filialen. Tegelijkertijd wil het bedrijf zich meer toeleggen op de online verkoop die wél boomde de afgelopen periode. Hierdoor zouden er amper ontslagen vallen omdat werknemers andere functies krijgen zoals bijvoorbeeld het verzenden van orders die via de website besteld worden.

De textielreus is ambitieus, want tegen 2022 wil het dat 25% van hun verkoop online gebeurt. In 2019 was dit nog maar 14%. Laat ons hopen dat deze ketens niet massaal verdwijnen uit ons straatbeeld. Online kopen is tof, maar door de winkels kuieren en de must-haves in real life zien en voelen, kunnen we toch niet missen!

Lees ook: