Home FASHION & BEAUTY Beauty AHA: dit is het verschil tussen een make-upremover en een cleanser

AHA: dit is het verschil tussen een make-upremover en een cleanser

En zo weet je welke van de twee jouw huid nodig heeft.

Eén keer per dag of ‘s morgens én ‘s avonds, aan de spiegel of onder de douche, in een enkele stap of twee keer: je gezicht reinigen kan op tal van manieren. Zowel een make-upremover als een cleanser maakt je gezicht schoon, maar toch zijn ze niet hetzelfde. Wat is het verschil en hoe weet je welk van de twee je nodig hebt?

Make-upremover: wat is het?

Make-upremovers bestaan er in allerlei vormen, van ontschminkingsdoekjes tot een melk of balsem. Al die producten hebben één belangrijke eigenschap gemeen: ze trekken de make-up op je gelaat aan en lossen de deeltjes op of helpen ze los te maken van je huid. De meeste make-upremovers bestaan voor een groot deel uit olie die de make-updeeltjes oplost of van je gezicht doet smelten. Het is dus logisch dat je zo’n product in combinatie met een wattenschijfje gebruikt, omdat de restjes olie anders op je huid blijven zitten.

Wanneer gebruiken?

Draag je oogmake-up, dan kan je die best eerst verwijderen met een make-upremover. Zeker hardnekkige make-up, zoals eyeliner of waterproof mascara, is vaak alleen maar vlotjes te verwijderen met behulp van een remover op oliebasis. Draag je geen make-up, of enkel een dun laagje getinte dagcrème of BB-crème, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een goede cleanser.

Cleanser: wat is het?

Een cleanser gaat net dat stapje verder dan een make-upremover. Hij is meestal ook best goed in het verwijderen van make-uprestjes, maar hij maakt in de eerste plaats komaf met andere vuilrestjes op je huid, zoals talg en restanten van pollutie. Kortom, de zaken die anders op je huid blijven zitten, je poriën verstoppen en voor puistjes en oneffenheden kunnen zorgen. Je gebruikt een cleanser dus vooral om je huid op dagelijkse basis fris, schoon en glad te houden. Een cleanser bevat stoffen die de vuildeeltjes aantrekt en vasthoudt. Omdat je hem altijd in combinatie met water gebruikt, spoel je nadien alles van je huid af zodat er geen laagje achterblijft.

Wanneer gebruiken?

Nog even herhalen: indien je make-up draagt, kan je die beter eerst verwijderen met een make-upremover. Daarna reinig je je volledige gelaat met een cleanser, zo ben je meteen ook zeker dat er geen laagje op je huid achterblijft van de make-upremover. Gebruik je eerst een product op oliebasis om je make-up te verwijderen en reinig je daarna nog eens met een cleanser in combinatie met water? Dan pas je eigenlijk het principe van de dubbele reiniging toe.

Draag je weinig of geen make-up, dan volstaat het waarschijnlijk om te reinigen met een cleanser. Lees goed wat er op de verpakking van een product staat, sommige cleansers zijn geschikt om rondom je ogen te gebruiken, andere niet. We raden je vooral aan om je huid ‘s avonds te reinigen met een cleanser, omdat ze overdag het meeste invloeden van buitenaf ondergaat. Bovendien kan je zo met een schone lei beginnen, je serum en nachtcrème zullen nu nòg beter hun werk kunnen doen.

Onze favorieten:

1 / 7
Cleansing Oil
Bi-Facil Instant Cleanser Sensitive Eyes
Reinigingsdoekjes Delicate Flowers
Total Renew Balm
One-Step Facial Cleanser
Rinse-Off Foaming Cleanser
Perfectly Clean Multi Action Creme Cleanser
Cleansing Oil
Cleansing Oil

Deze make-upremover op basis van olijfolie lost alle make-uprestjes op. Goed naspoelen met lauw water en de huid nadien eventueel nog een keertje reinigen met een olievrije cleanser.

€ 10,95 – Pure, bij Ici Paris XL.

Bi-Facil Instant Cleanser Sensitive Eyes
Bi-Facil Instant Cleanser Sensitive Eyes

Zelfs de hardnekkigste oogmake-up is niet opgewassen tegen deze make-upremover. Met behulp van een wattenschijfje gebruiken als eerste stap van je reiniging, op en rondom de ogen.

€ 27,90 – Lancôme, bij Ici Paris XL.

Reinigingsdoekjes Delicate Flowers
Reinigingsdoekjes Delicate Flowers

Perfect voor als het snel moet gaan, deze doekjes. Ze verwijderen je oogmake-up en zijn geschikt voor de gevoelige huid. De volgende stap is je huid diep reinigen met een cleanser.

€ 4,89 – L’Oréal Paris, bij Bol.com.

Total Renew Balm
Total Renew Balm

Deze balsem smelt tot een olie zodra je hem opwarmt tussen je vingertoppen. Hij doet je make-up wegsmelten waarna je alles wegspoelt met lauw water. Heb je een vette huid, dan reinig je nadien beter nog even met een olievrije cleanser of micellair water.

€ 24,50 – Biotherm, bij Ici Paris XL.

One-Step Facial Cleanser
One-Step Facial Cleanser

Deze all-in-one cleanser is ideaal voor lazy girls. Hij doet je make-up als sneeuw voor de zon verdwijnen en hij is mild genoeg om op en rond de ogen te gebruiken.

€ 20,90 – Philosophy, bij Ici Paris XL.

Rinse-Off Foaming Cleanser
Rinse-Off Foaming Cleanser

Deze zachte, schuimende cleanser verwijdert make-up en reinigt de huid. Je gebruikt hem niet rond de ogen, dus eerst een make-upremover gebruiken om oogmake-up te verwijderen, is aan te raden.

€ 26,50 – Clinique, bij De Bijenkorf.

Perfectly Clean Multi Action Creme Cleanser
Perfectly Clean Multi Action Creme Cleanser

Een zachte crème die niet schuimt en de huid op een milde manier reinigt. Hij zuivert de huid en houdt ze tegelijk gehydrateerd.

€ 30 – Estée Lauder, bij De Bijenkorf.

Lees ook: