Home FASHION & BEAUTY Beauty SOS foundation: met deze tips kies je nooit meer een foute tint

SOS foundation: met deze tips kies je nooit meer een foute tint

Weet jij wat de N, W, Y of C in de kleurnaam van je foundation betekenen?

Steeds meer cosmeticamerken breiden het kleurengamma van hun foundations uit. Een beautyrevolutie die wij alleen maar kunnen toejuichen. Meer tinten om uit te kiezen betekent een betere match, maar daarom wordt de zoektocht naar die perfecte match er niet makkelijker op. Onze basistips om in een zee van tinten elke keer weer de juiste uit te kiezen.

1. Ken je ondertoon

Foundationtinten worden niet enkel geordend van licht naar donker, ze zijn in de meeste gevallen ook onderverdeeld in ondertonen: koel, warm of neutraal. Je kan je ondertoon makkelijk bepalen door zelf een snelle huidanalyse uit te voeren. De duidelijkste plaats om je ondertoon af te leiden is op de binnenkant van je pols, omdat je huid daar het minst is beïnvloed door de zon.

Is je huidtint roze en lijken je aderen blauw of paarsachtig? Dan is je ondertoon koel. Is je huid eerder aan de gele of gouden kant en lijken je aderen wat groenig, dan val je onder de warme tinten. Vind je je huid niet uitgesproken roze of geel en is de kleur van je aderen ook een mix van beide, dan val je onder de neutrale tinten.

2. Kijk naar de kleurnaam

Hoe weet je nu uit welke tinten jij moet kiezen? Naast het cijfertje dat aangeeft hoe licht of donker de tint is, bevat de kleurnaam vaak ook een indicatie voor de ondertoon. In de meeste gevallen zal dat een C zijn voor koel, een W voor warm en een N voor neutraal. Soms wordt ook een Y gebruikt voor warme of gele ondertonen en een R voor roze of koele tonen.

3. Testen op je wang

Nu je weet in welke categorie je moet kijken, kan je op zoek gaan naar een lichte of donkerdere tint. Kies een drietal tinten uit waarvan je denkt dat ze het dichtst bij jouw huidskleur aanleunen. En dan is het testen geblazen. Test een foundation altijd op je gelaat en niet op je hand of arm, het belangrijkste is namelijk dat de kleur van je gezicht matcht met die van je hals. Neem een beetje foundation op je vingertop en zet een verticaal streepje onderaan op je wang, net boven je kaaklijn. Doe dat naast elkaar voor de drie verschillende tinten en vergelijk. Het streepje dat één lijkt te worden met je huid of misschien zelfs helemaal onzichtbaar wordt: dát is jouw tint.

4. Final check

Ook al denk je nu 100% zeker te zijn van je tint, doe toch nog even een final check vooraleer je ermee naar de kassa loopt. Het kunstlicht in de winkel kan de kleur beïnvloeden, dus breng op één wang wat meer foundation aan in de uitgekozen tint en ga even in het daglicht kijken of het wel echt de juiste match is. Als je aan de winkelbediende uitlegt waarom je even naar buiten en weer naar binnen liep, zal ze je zeker en vast begrijpen.

5. Handige matching tool

Weet je welke tint je hebt voor één bepaalde foundation? Dan kan je die invoeren op MatchMyMakeup, die tool vertelt je dan welke tint je moeten nemen voor tientallen andere populaire foundations. Beste. Uitvinding. Ever! Vanaf nu kan je je foundation dus eigenlijk gewoon perfect online bestellen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.