Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet.

ECO-BEAUTY: dit is het verschil tussen de termen ‘natuurlijk’ en ‘biologisch’

We proberen allemaal ons steentje bij te dragen voor het milieu, ook in de badkamer. Alleen kan het soms verwarrend worden, met verschillende termen als natuurlijk, biologisch, organic, fairtrade, enzovoort. We zetten de meest gebruikte benamingen en hun verschillen even op een rijtje.

Natuurlijk vs. biologisch: wat is het verschil?


Natuurlijk wil zeggen dat een product voor het grootste deel gemaakt is uit ingrediënten die uit de natuur komen. Maar die term is niet zo strikt. Een product mag al als natuurlijk bestempeld worden zodra er een paar natuurlijke ingrediënten in zitten. Het kan dus goed zijn dat het overige deel van de ingrediënten nog steeds synthetisch geformuleerd is.

Biologisch of organic wil zeggen dat een product natuurlijke ingrediënten bevat die biologisch geteeld zijn. Met andere woorden: geteeld met respect voor dier en milieu. Daarin bestaan verschillende gradaties en percentages, dus als een merk een product biologisch noemt, weet je eigenlijk niet hoeveel van de ingrediënten effectief biologisch geteeld zijn.

Dat bevestigt Vera Rogiers, emeritus professor verbonden aan de dienst toxicologie en dermacosmetologie van VUB: ‘Er is geen enkele wetgeving die bepaalt vanaf wanneer een product het label “bio” of “natuurlijk” mag krijgen. Er kunnen dus net zo goed synthetische ingrediënten in zitten.’ Sommige cosmeticamerken vermelden op de verpakking voor hoeveel procent een product natuurlijk of biologisch is. Is dat niet het geval, dan heb je er eigenlijk het raden naar.

Fairtrade


Dan heb je ook nog fairtrade, dat verwijst naar de manier van handel voeren. Het woord zegt het zelf: eerlijke handel. Wanneer bij een product vermeld wordt dat een bepaald ingrediënt fairtrade is, wil dat bijvoorbeeld zeggen dat de werknemers die dat ingrediënt hebben geteeld, gegarandeerd een verantwoord loon hebben gekregen.

Om de bioregels duidelijker af te bakenen, bestaan er certificaten die je kan herkennen aan een logo. Er bestaan echter zo veel verschillende exemplaren dat het je als consument flink wat tijd en moeite kost om er je weg in te vinden. De veiligste optie is dus om je te laten informeren in een gespecialiseerde winkel of op een webshop voor je een product koopt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '