Home FASHION & BEAUTY Dit is de houdbaarheidsdatum van je beautyproducten

Dit is de houdbaarheidsdatum van je beautyproducten

Detox je beautycase!

make-up
© Alexandra Ciucanu via Usplash

De lente is het ideale moment voor een grote schoonmaak en dan hebben we het niet alleen over je huishouden en je garderobe. Ook je make-upcollectie moet je af en toe eens grondig aanpakken. Maar hoe weet je nu of je een bepaald product nog mag gebruiken? Om jullie te helpen, hebben wij dan ook de houdbaarheidsdatum van de voornaamste beautyproducten op een rij gezet.

1 / 8
Parfum
Vloeibare en compacte foundation
Lipstick, lipgloss, lippenpotlood en lippenbalsem
Dagcrème, serum en bodylotion
Zonnecrème
Eyeliner en kohlpotlood
Nagellak
Mascara
Parfum
Parfum

Houdbaarheid: die varieert sterk, maar gemiddeld drie à vijf jaar.

Meteen weggooien… als de kleur van je parfum verandert of als er zich onderaan in het flesje bezinksel heeft gevormd. Een kwalitatief parfum dat goed bewaard wordt (lees: in het kartonnen doosje, weg van direct zonlicht en op een droge, koele plaats) kan jaren meegaan zonder dat de geur verandert.

Vloeibare en compacte foundation
Vloeibare en compacte foundation

Houdbaarheid: gemiddeld zes maanden tot een jaar.

Meteen weggooien? Gebruik liever geen compacte foundation als je vaak last hebt van puistjes. De bacteriën van de puistjes verspreiden zich via je vingers of het sponsje. Sowieso is het om hygiënische redenen beter om een tube of een pompflacon te kiezen, maar die zijn helaas niet altijd voorhanden. Altijd je handen wassen vóór het smeren is dus een must.

Lipstick, lipgloss, lippenpotlood en lippenbalsem
Lipstick, lipgloss, lippenpotlood en lippenbalsem

Houdbaarheid: gemiddeld twee jaar.

Meteen weggooien… als je product in aanraking is gekomen met je koortsblaasje. De kans om jezelf opnieuw te infecteren, is heel groot.

Dagcrème, serum en bodylotion
Dagcrème, serum en bodylotion

Houdbaarheid: ongeveer zes maanden tot een jaar.

Wanneer weggooien? Producten die vitamine A bevatten, blijven minder lang stabiel dan andere crèmes. Als ze over datum gaan of voor lange tijd werden blootgesteld aan warme temperaturen (bijvoorbeeld op vakantie), kunnen ze huidreacties veroorzaken en onbruikbaar worden.

Zonnecrème
Zonnecrème

Houdbaarheid: een jaar.

Meteen weggooien… als je merkt dat je toch verbrandt, uiteraard. Zonnecrèmes worden meer op de proef gesteld dan andere producten (denk: strand, airco, vliegtuig…). Je koopt dus beter na elke vakantie een nieuwe zonnecrème in plaats van die van vorig jaar opnieuw mee te zeulen.

Eyeliner en kohlpotlood
Eyeliner en kohlpotlood

Houdbaarheid: gemiddeld zes maanden.

Meteen weggooien… na een oogontsteking of nadat je het product gedeeld hebt met vriendinnen, want andere bacteriën lokken mogelijk infecties uit.

Nagellak
Nagellak

Houdbaarheid: gemiddeld twee à vier jaar.

Meteen weggooien… nadat je een infectie (zoals een schimmelinfectie) aan je nagels hebt gehad. Nagellak die al wat ouder is en niet meer goed smeert, kan je trouwens verdunnen door er twee à drie druppeltjes nagellakremover in te doen.

Mascara
Mascara

Houdbaarheid: gemiddeld vier à zes maanden.

Meteen weggooien… na een oog- ontsteking en als je al enkele weken het borsteltje bij elk gebruik een paar keer in en uit de flacon pompt.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.