Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
kledinglabels

Deze materialen en labels moet je kennen.

AHA: zo check je of jouw kleding duurzaam is

Catherine Kosters

Fast fashion en sustainability staan lijnrecht tegenover elkaar en toch zetten steeds meer high-street merken in op duurzaamheid. Welke inspanningen leveren de grote kledingketens en hoe kan je milieuvriendelijk shoppen? Om dat te weten te komen zetten we de meest gebruikte duurzame materialen en kwaliteitslabels op een rij.

Tencel en lyocell, Ecodown en EcoVero… merken slaan ons om de oren met groene collecties vol duurzame materialen met verwarrende namen. Wie door de gegreenwashte bomen het bos niet meer ziet, leest best eerst en shopt pas later.

Rank a Brand

Zoek je favoriete merken eens op via de website of app van Rank A Brand. Zij beoordelen merken van over de hele wereld op basis van hun werkmethode, transparantie, stofkeuze en algemene duurzaamheid. Zo zie je meteen of jouw favoriete stuks duurzaam gemaakt worden én bij welke brands je naar hartelust met een gerust hartje kan shoppen.

Meer informatie

Fashion Transparency Index

De Fashion Transparency Index is een tool van organisatie Fashion Revolution waarin de grootste kledingmerken gerangschikt worden op basis van de informatie die ze vrijgeven over beleid, bestuur, leveranciers, productieketen, mensenrechten en klimaatinspanningen. Let op: de score zegt enkel iets over hun transparantie, maar een laag cijfer doet natuurlijk wel vragen rijzen. Waarom zijn ze niet transparant? Hebben ze iets te verbergen?

Meer informatie

Check je materiaal

Ook in je kledinglabel valt heel wat informatie te rapen. Spreekt een merk over ‘duurzamere materialen’, check dan de exacte samenstelling van het kledingstuk. Vaak gaat het slechts om een percentage ecologisch verantwoorde of gerecycleerde stoffen. Dit lijstje kan je op weg helpen:

  • BCI-katoen: katoen geteeld volgens het Better Cotton Initiative, dat focust op milieuvriendelijke, sociale en economische aspecten. Het gebruik van pesticiden en GMO’s is toegestaan.
  • Biokatoen: katoen geteeld zonder pesticiden of GMO’s, ook organisch katoen genoemd.
  • Ecodown: alternatief voor donsveertjes gemaakt van 100 % gerecycleerde PET-flessen.
  • EcoVero: alternatief voor viscose gemaakt van houtpulp uit gecontroleerde bossen in een gesloten kringloop.
  • Orange Fiber: vezel gemaakt van een bijproduct van citrussap.
  • Piñatex: alternatief voor leder gemaakt van de cellulosevezels van ananasbladeren.
  • Refibra: een mix van Tencel en gerecycleerde katoenresten.
  • Tencel: alternatief voor viscose gemaakt van uit gecontroleerde eucalyptusplantages in een gesloten kringloop, ook lyocell genoemd.
  • Thermosoft: alternatief voor donsveertjes gemaakt van 50 % gerecycleerde PET-flessen.

Bekijk de kwaliteitslabels

Naast duurzame materialen schermen steeds meer merken met ecolabels. Maar niet al die ecolabels zijn even duidelijk of betekenen hetzelfde. Wij zetten ze even voor je op een rijtje

  • BCI-label: ook wel bekend als het Better Cotton Initiative. Veel grote ketens zoals C&A, H&M en Ikea maken deel uit van het BCI. Al mogen de katoentelers die volgens de BCI-standaard werken mogen nog steeds bepaalde pesticiden en gmo’s gebruiken.
  • GOTS-label: Global Organic Textile Standard is een organisatie die schadelijke stoffen verbieden bij het produceren van kledij en ook kijkt naar afval-, water- en energiebeheer. Bovendien certificeert GOTS de afwerking van stoffen zoals het verven, waarbij we net heel vaak vervuiling zien. Veel merken die met BCI-katoen werken, vermelden deze stap niet.
  • Fair Wear-label: het label van de Fair Wear Foundation is een goed startpunt om te controleren of kleding ethisch geproduceerd is. Bedrijven die hierbij aangesloten zijn, engageren zich om betere werkomstandigheden te creëren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '