Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

We vroegen het aan Dr. Oksel.

Aluminiumzouten in deodorant: moet je er nu voor opletten of niet?

Aluminiumzouten in deodorant zijn enkele jaren geleden the talk of the town geworden. Ze zouden  doordringen in de huid en in je bloedbaan terechtkomen, wat je gezondheid kan beïnvloeden. Maar is dat écht zo? Moeten we kiezen voor een deodorant zonder aluminiumzouten of niet?


Veel deodorants of antitranspiranten bevatten aluminiumzouten, die dringen in je zweetklieren en zorgen ervoor dat je minder gaat zweten. Aluminiumzouten hebben de afgelopen jaren een slechte reputatie gekregen, omdat ze mogelijk kankerverwekkend zouden zijn. Dr. Chris Callewaert aka Dr. Oksel: ‘Aluminiumzouten zijn heel klein en kunnen diep doordringen in de huid, maar er is tot op heden nog geen sluitend bewijs rond het verband met (borst)kanker.’ Dat bevestigde ook toxicologe Vera Rogiers. Het kan natuurlijk nooit kwaad om voorzichtig te zijn, je gebruikt hem dan ook maar best één keer per dag.

Wat ik uit mijn onderzoeken wel heb geleerd over aluminiumzouten, is dat ze op lange termijn net meer geurtjes kunnen veroorzaken. Ze brengen het microbioom in de war, waardoor de hoeveelheid geurveroorzakende bacteriën kan toenemen. Dat is natuurlijk bij iedereen verschillend, maar ik zou toch aanraden om deo’s met aluminiumzouten met mate te gebruiken en ze niet vijf keer per dag aan te brengen.’

Natúúrlijk!


Wat met natuurlijke deodorants, kunnen die de klassieke deo met aluminiumzouten vervangen? Dr. Callewaert: ‘Er wordt gekeken naar alternatieven zoals talk, dat het vocht op de huid kan absorberen. Of actieve kool, dat zowel vocht als geur kan absorberen. Maar geen enkel alternatief is zo efficiënt als aluminiumzouten. Ze zijn “gezonder” in die zin dat ze aan de oppervlakte blijven, terwijl aluminiumzouten dieper in de huid dringen. Voor sommigen zullen deze natuurlijke alternatieven volstaan, maar hevige zweters zullen wellicht grovere middelen nodig hebben.’

Conclusie


Er is nog steeds geen bewijs dat aluminiumzouten leiden tot kanker. Wil je toch op veilig spelen, dan kan je kiezen voor een deodorant zonder aluminiumzouten. Zo verklein je bovendien ook de kans dat geurveroorzakende bacteriën onder je oksels toenemen. Het nadeel is dat zo’n deo minder efficiënt is tegen zweet. Als je hevig transpireert, kan dat vervelend zijn. Een andere mogelijkheid is dan om afwisselend een deodorant mét aluminiumzouten en eentje zonder te gebruiken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '