Home FASHION & BEAUTY Beauty 19 beautymythes uit de badkamer die je niet moet geloven

19 beautymythes uit de badkamer die je niet moet geloven

Kunnen poriën echt kleiner worden en helpt water drinken tegen een droge huid?

Water drinken helpt tegen een droge huid en poriën kunnen groter of kleiner worden: sommige beautymythes zijn zo hardnekkig dat je er al jaren in gelooft. Laat je niet vangen, deze mythes zijn honderd procent not true.

Skincare

Je poriën kunnen openen en sluiten

Door warmte kunnen je huid en je poriën uitzetten, waardoor het lijkt alsof ze groter worden. Zodra de temperatuur daalt, gaan ze terug naar hun eigenlijke grootte. Wanneer een schoonheidsspecialist stoom gebruikt, maakt ze eigenlijk de talg in de poriën ‘zachter’, waardoor die makkelijker te verwijderen is. Maar een product dat belooft je poriën kleiner te maken, geeft dus loze beloftes, het kan hooguit je poriën tijdelijk fijner doen lijken!

Water drinken helpt tegen een droge huid

Volgens experten is er geen bewijs dat water drinken helpt om je huid te hydrateren. Natuurlijk moet je voldoende drinken om je lichaam gehydrateerd te houden, maar het water dat je drinkt gaat niet rechtstreeks naar je huid. Is je huid gedehydrateerd, dan los je dat beter plaatselijk op met een vochtinbrengende crème of serum.

Hypoallergene producten zijn altijd goed voor een gevoelige huid

Hypoallergeen wil zeggen dat het product vrij is van ingrediënten die vaak allergieën veroorzaken, maar een gevoelige huid heeft niet per se een allergie. Bovendien kan je nog steeds allergisch reageren op een ander ingrediënt dat er wel in zit.

Hoe duurder het product, hoe beter de werking

Een hoge prijs is geen garantie dat een product werkt. Tip: als je twijfelt tussen een paar producten met dezelfde werking, begin dan met het goedkoopste en als dat je niet kan bekoren, kan je een stapje duurder gaan.

Natuurlijke cosmetica is altijd beter voor je huid

Producten op basis van natuurlijke ingrediënten kunnen net zo goed irriteren als andere producten en zijn dus niet milder voor je huid. Let vooral op voor natuurlijke cosmetica die essentiële oliën bevatten zoals munt- of citrusolie, die kunnen je huid irriteren en gevoeliger maken.

Als een product op je huid brandt, wil dat zeggen dat het werkt

Een licht tintelend gevoel kan bij sommige producten, maar het mag nooit onaangenaam of pijnlijk worden. Vooral producten met retinol of vitamine C kunnen je huid doen tintelen. Als dat zo is, bouw je beter voorzichtig op en gebruik je het liever niet meteen dagelijks.

Puistjes en onzuiverheden kan je wegscrubben

Integendeel. Scrubben kan de talgproductie nog meer bevorderen en een te grove scrub kan je huidbarrière beschadigen, waardoor je huid nog vatbaarder is voor puistjes. Gebruik liever een chemische exfoliant, bijvoorbeeld met salicylzuur, die lost dode huidcellen en overtollige talg op.

Je huid wordt lui als je te veel verzorgingsproducten gebruikt

Paula van Paula’s Choice heeft het ons verzekerd: je huid kan niet lui worden door een bepaald product langdurig te gebruiken. Je huid krijg stoffen binnen die ze van nature zelf onvoldoende aanmaakt, ze geniet daarvan maar wordt er niet afhankelijk van.

Een vette huid heeft geen hydratatie nodig

Een vette huid uitdrogen heeft geen zin, ze zal alleen maar meer talg produceren om dit te compenseren. Ze heeft dus net zo goed hydratatie nodig (maar geen extra voeding), dus je kan wel kiezen voor een textuur die voor jou aangenamer voelt, bijvoorbeeld een serum, lichte lotion of gelcrème.

Als ik geen make-up draag, hoef ik mijn gezicht niet te reinigen

Je reinigt je huid niet alleen om make-up te verwijderen, maar ook om vervuilende deeltjes van buitenaf weg te spoelen. Als die op je huid blijven zitten, kunnen ze huidproblemen veroorzaken, waaronder acne en irritatie. Te veel reinigen is dan ook weer niet goed, dan kan je huid droog worden. Reinig maximaal twee keer per dag en gebruik een milde reiniger die niet te hard schuimt.

Make-up

Rode lipstick staat niet iedereen

Er bestaan zoveel rode lipsticks met verschillende ondertonen, van oranje tot bessenrood. Er is dus voor elke huidtint een goede match. Tip: vind je knalrode lippen te gewaagd, begin dan met een semitransparante lipstick die je lippen een subtiel rood tintje geeft.

Foundation moet matchen met je gezicht

Je gezicht kan lichter zijn dan de rest van je lichaam, zeker als je vaak exfolieert. Zorg daarom dat je foundation vooral matcht met je hals.

Primer doet hetzelfde als dagcrème

Dagcrème dient om je huid te verzorgen en hydrateren, terwijl een primer een basis vormt voor je make-up. Er bestaan primers die je huid de hele dag mat houden of die je huid net meer glow geven. Ze zorgen er ook voor dat je make-up langer blijft zitten.

Je moet pompen met je mascaraborstel

Je denkt dat je met je mascaraborstel moet pompen zodat er voldoende product aanhangt, maar eigenlijk zorg je zo dat er meer lucht inkomt waardoor hij sneller uitdroogt en klontert. Haal het borsteltje er liever met een draaiende beweging uit om het product goed te verdelen.

Foundation mag niet rond je ogen

Er is geen reden waarom je foundation niet rond je ogen zou mogen aanbrengen. Met concealer doe je immers hetzelfde. Zijn je ogen zo gevoelig dat ze ervan gaan tranen, dan kies je beter voor een foundation zonder alcohol en parfum.

Body & haar

Als je scheert, groeit je haar dikker en donkerder terug

Verschillende dermatologen en experten bevestigen: haartjes groeien niet dikker en donkerder terug nadat je het hebt geschoren. Je genen bepalen hoe dik of donker je (lichaams)haar is. De stoppeltjes die teruggroeien voelen harder omdat ze korter en steviger zijn (en recht afgesneden), maar zijn dus niet écht dikker.

Puistjes op je lichaam zijn een gevolg van te weinig wassen

Integendeel, puistjes zijn vaak zelfs het gevolg van overmatig wassen. Gebruik je te veel schuimende zepen, dan kan je huid droog worden en als reactie meer talg aanmaken. Gevolg: puistjes. Was met een milde zeep en spring na het sporten altijd meteen onder de douche.

Shampoo die niet schuimt, reinigt niet genoeg

Een shampoo die niet schuimt, reinigt even goed, maar we begrijpen het als je van dat schuimende gevoel houdt. Heb je een gevoelige hoofdhuid, dan let je beter op met schuimende shampoos, de ingrediënten die een product doen schuimen kunnen je huid uitdrogen.

Je kan gespleten puntjes herstellen

Een gespleten puntje valt niet te herstellen en moet gewoon geknipt worden. Er zijn maskers en conditioners die je haar gladder maken en de gespleten puntjes tijdelijk ‘lijmen’, maar ze herstellen je haar nooit permanent.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.