Home Columns ‘And just like that… is mijn enthousiasme over de “Sex and the...

‘And just like that… is mijn enthousiasme over de “Sex and the City”-reboot verdwenen’

Redactrice Eline is een 'SATC'-superfan, maar ze heeft haar bedenkingen bij de revival 'And Just Like That'.

sex and the city reboot
© HBO

Als ‘Sex and the City’-superfan kon ik niet anders dan blij worden van het nieuws dat er een reboot komt. Maar bij elk beetje informatie dat bekend wordt over ‘And Just Like That’, word ik banger dat de geplande revival de iconische reeks meer kwaad dan goed zal doen. I can’t help but wonder… laten Carrie en co het beter zo?

Carrie Bradshaw is een van de redenen waarom ik elke dag zorgvuldig gekozen woorden neertokkel achter een computertje, hetzij zonder brandende sigaret in de hand. Als ik tijdens het tokkelen in mijn home office opkijk, zie ik Bradshaws legendarische window view, of toch een nagetekende versie ervan, inclusief flikflooiende overburen. Naast een ‘SATC’-poster, heb ik ook een T-shirt met een getekende Carrie in iconische tank top en met haar baksteen van een telefoon in de hand. Niemand herkent haar, maar ik weet dat ze het is. Zet een random aflevering uit zes seizoenen ‘Sex and the City’ op en ik ben die irritante persoon die zegt wat er gezegd zal worden. Om maar te zeggen: ik ben fan, en geen klein beetje.

Toen het nieuws over de reboot kwam, was ik enthousiast, zonder meer. Het nieuws dat Kim Cattrall niet zou meedoen, komt voor fans allesbehalve als een verrassing. Het was pijnlijk om jaren geleden te zien hoe de bom barstte tussen de dames, en om te beseffen dat de vriendschap op het scherm zich niet vertaalde naar het echte leven. Maar ondertussen is die wonde geheeld. We troosten ons met het idee dat Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon en Kristin Davis wel vriendinnen zijn. ‘Sex and the City’ met drie dames, of eventueel zelfs met een vervangster voor Sam, is nog altijd beter dan niets, toch? Misschien was dat wishful thinking van mij.

Noem me luguber, maar ik hoor liever dat Samantha een vredige dood stierf dan dat ze geen tijd meer heeft voor haar drie hartsvriendinnen.

Sinds de aankondiging op 11 januari sijpelt er steeds meer informatie door die mij cynisch maakt. Vorige week vertelde Casey Bloys van HBO hoe Samantha uit de reeks geschreven wordt. Het antwoord kon niet teleurstellender zijn. ‘Vriendschappen verwateren’, zei de man die mijns inziens nooit een aflevering van de serie zag. Honey, vriendschappen zoals die in ‘Sex and the City’ verwateren niet. Dat is net de basisgedachte van de hele reeks. Gekozen familie, vriendinnen als soulmates, weet je nog? Noem me luguber, maar ik hoor liever dat Samantha een vredige dood stierf – steek het desnoods op corona! – dan dat ze simpelweg geen tijd meer heeft voor haar drie hartsvriendinnen.

Van corona gesproken, het virus zou een rol spelen in de reboot. Dat vertelde Sarah Jessica Parker onlangs in een interview. New York, de stad die als vijfde hartsvriendin fungeert in de serie, werd zwaar getroffen door de crisis. Volgens de actrice is het niet mogelijk om een reeks te maken waarin COVID-19 geen rol speelt. Wat Parker lijkt te vergeten, is dat ‘Sex and the City’ altijd al meer een ontsnapping aan de werkelijkheid was dan een exacte weergave ervan. Of is er iemand die gelooft dat een journalistje in New York zich een schoenenkast vol Manolo Blahnik kan veroorloven? Wij willen het bruisende New York zien dat we gewoon zijn van de reeks, geen half verlaten ghost town waar toevallige ontmoetingen op straat awkward worden omwille van dat vervelende mondmasker. New York moet shinen zoals het altijd deed. Van een minder fabulous versie wordt echt niemand blij.

Laat ons vooral hopen dat het geen coronaproof versie van de reeks wordt, eentje met zo weinig mogelijk acteurs dus. De productie zou in de lente al beginnen en dan zal het virus nog wijdverspreid zijn. Hoe minder mensen op de set, hoe veiliger natuurlijk. Het nieuws dat vanmorgen bekend werd, lijkt die gedachtegang van een heel kleine cast helaas te bevestigen. Page Six schrijft dat Mr. Big en Steve Brady niet zullen meedoen in de reboot. And just like that… is mijn laatste restje enthousiasme voor de ‘SATC’-revival verdwenen. Betekent dit dat de reboot niet alleen de vriendschap, maar ook de liefde een pijnlijke dood laat sterven? Zijn zowel Carrie en Big als Miranda en Steve uit elkaar, na alle watertjes die ze samen doorzwommen? Of worden de mannen gewoon doodgezwegen? De feministe in mij hoort het niet graag, maar ‘Sex and the City’ staat of valt met haar mannelijke tegenspelers. En laat Big en Steve nu net de belangrijkste zijn. De kans dat Harry wel in de reboot zit, lijkt met dit nieuws heel klein geworden. Om van Stanford nog maar te zwijgen. Ik wou dat ik hoopvol kon blijven, maar helaas. I’m sorry. I can’t. Don’t hate me.

PS O wee als Aidan, Berger of Alexander Petrovsky er wél worden bijgehaald.

Lees ook: