https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Alex Vans-Colina via Unsplash

Je weet dus wat je te doen staat!

BEWEZEN: wandelen in de natuur maakt je gelukkig

Jolien Meremans

Wandelen, wandelen, wandelen en nog eens wandelen! Als je ons vraagt naar waar we ons de voorbije maanden zoal mee hebben beziggehouden, dan is het antwoord – ja, we gaan het nog eens herhalen – wandelen. En maar goed ook, want uit een nieuw onderzoek blijkt nu dat wandelen in de natuur je mentale gezondheid een flinke boost kan geven.


Knisperende blaadjes, in het rond huppelende eekhoorntjes en de geur van dennenbomen, we worden er tijdens die herfstwandeling instant vrolijk van. En dat is niet geheel toevallig, want uit een onderzoek van CM en BOS+ blijkt nu dat een flinke herfstwandeling ons humeur en geluksgevoel een stevige boost kan geven. In maart, net voordat Miss Rona ons in haar greep nam, lanceerden ze de beweegcampagne 30-30. Concreet vroegen ze om 30 dagen lang 30 minuten te bewegen in een groene omgeving. En die kleine inspanning kon voor de 3711 deelnemers blijkbaar wonderen doen.

Groen in de buurt


‘Bewegen in het groen geeft een boost aan je energiepijl en aan je mentaal welzijn‘, concludeert BOS+ in het onderzoek. ‘Zowel het energiepeil als de opgewektheid stijgen sterk gedurende de eerste drie weken. Dit verhoogde welbevinden blijft vervolgens constant tijdens week drie en vier. Naarmate de campagne loopt, voelen deelnemers zich dus beter in hun vel: een mooi resultaat.’ En dat kunnen wij alleen maar beamen, want het is momenteel ontzettend belangrijk om je mentale gezondheid goed te verzorgen. En de makkelijkste manier om dat te doen, is dus door je wandelschoenen aan te trekken.

Opvallend: wie relatief lang moest reizen om in het groen te wandelen haakte sneller af. Voor hen voelde het geluksgevoel daarentegen wel veel intenser aan dan voor de deelnemers die een bos of natuurgebied op wandel- of fietsafstand van de deur hebben. De boodschap van CM en BOS+ is loud and clear: wandelen is momenteel de beste én veiligste optie om je gedachten te verzetten en je gelukshormonen te verwennen. Je weet dus wat je te doen staat!

Wandelingen die je gelukkig kunnen maken:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content