Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© prison escape

Het interactieve spel duurt 3 uur en er doen zo'n 80 acteurs mee.

UITGETEST: wij ontsnapten als echte gangsters uit de gevangenis van Breda tijdens Prison Escape

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Een escaperoom, maar dan next level. Dat is het interactieve spel Prison Escape. Je wordt opgesloten in de oude koepelgevangenis van Breda, en je enige doel is om te ontsnappen.


Ik hou persoonlijk niet zo van raadseltjes en moeilijke vraagstukken bezorgen me rillingen, en niet op een goede manier. Bij een ‘normale’ escaperoom sta ik er dus meestal bij als versiering of probeer ik me toch enigszins nuttig te maken door bijvoorbeeld zaken die verstopt zijn, te vinden. Wie zich daar een beetje in herkent of gewoon eens een ander soort escaperoom wil proberen, is bij Prison Escape in Breda aan het juiste adres.

Prikkeldraai en bevelen


Het enige wat deze beleving gemeenschappelijk heeft met een gewone escaperoom, is dat je – zoals de naam het al zegt – moet proberen te ontsnappen. Prison Escape is eigenlijk een interactief theaterspel waarin jij en je vrienden de hoofdrol spelen. Ze doen er in de koepelgevangenis bij onze noorderburen, die trouwens tot 2016 écht dienstdeed als gevangenis, dan ook alles aan om je ervaring zo realistisch mogelijk te maken. Daarom kruipen maar liefst 80 acteurs en actrices in de huid van medegevangenen, bewakers en ander personeel.

We kwamen aan bij het gebouw, en de prikkeldraad die er nog steeds hangt, liet er geen twijfel over bestaan dat we op de juiste locatie waren. Zodra we de poort door gingen, besefte ik dat het menens was. Je moet je geliefde er nog een laatste kus geven, want jullie worden gesplitst. Je mag elkaar niet meer aanraken, niet meer spreken en zelfs niet meer aankijken. ‘Kijk voor je’, ‘Niet lachen’ en ‘Zwijg’ kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd. Slik!

Vernietigende blikken


Je moet al je persoonlijke spullen achterlaten in een kluisje, je wordt grondig (lees: niet zoals op een festivalletje) gefouilleerd en je krijgt een overall (die oranje – zoals in ‘Orange Is the New Black’ – of simpel grijs is). Die moet je binnen twee minuten aantrekken, helemaal dichtgeritst en met de kraag omlaag. Ik kreeg onmiddellijk al wat stress, want ik had het geweldige idee om dat pak over mijn schoenen te proberen aantrekken en zo tijd te besparen. Mijn chunky dad sneakers vonden dat natuurlijk niet zo’n goed plan, waardoor mijn voeten geklemd zaten en de bewaker me al zuchtend een vernietigende blik toewierp. Sorry!

We kregen een speech van de gevangenisdirectrice, die nog eens goed uitlegde wat de regels zijn in haar ‘huis’ (lang verhaal kort: we moesten gewoon braaf gehoorzamen). Vervolgens werden we in kleine groepjes naar de binnenkoer en naar onze cellen geleid. Het is misschien vreemd om te zeggen over een gevangenis, maar eigenlijk is het een heel mooi gebouw. De grote koepel over de binnenkoer is indrukwekkend en doet denken aan een soort van circustent. Een voorbode van wat ons nog te wachten stond, bleek later.

Geen paniek: je zit maar een tiental minuutjes opgesloten met medegevangenen die je van haar noch pluim kent. Daarna gaan de deuren open en is de ‘speeltijd’ begonnen. Je kan vrij rondlopen in de koepel, je kan naar het luchtgat (lees: naar buiten) gaan om onder bewaking een luchtje te scheppen of wat fitnessoefeningen te doen, je kan een bezoekje brengen aan de keuken, enzovoort.

Laat je fantasie werken


Hoe moet ik hier dan in godsnaam ontsnappen? denk je dan. We mogen natuurlijk niets verklappen over het verloop van het spel. Het enige wat we wél mogen meegeven, is: leef je gewoon volledig in in je rol. Stel je echt voor dat je daar vastzit en dat je een manier moet vinden om onopgemerkt buiten te raken. Het is de bedoeling dat je contact zoekt met bewakers en/of je celgenoten. Laat je fantasie dus werken, probeer je te herinneren welke scenario’s je ooit zag voorbijkomen in films en series, en vooral: wees creatief.

Het volledige spel duurt zo’n drie uur, en wij hadden letterlijk élke minuut nodig om ons ontsnappingsplan tot een goed einde te brengen. Het is ons uiteindelijk gelukt. Hoe we dat voor elkaar kregen, is natuurlijk een groot geheim. Ik kan je wel vertellen dat het een fantastische ervaring was. Ik heb ontdekt dat er een goede actrice in mij schuilgaat. Ik heb keihard moeten liegen, enorm veel uit mijn duim gezogen, nieuwe mensen ontmoet, de slappe lach gehad én de ziel uit mijn lijf gerend. Het was ongelooflijk spannend en ik zou het iedereen aanraden die zich enkele uurtjes te pletter wil amuseren met vrienden of familie.

Op hun website vind je alle info. Tickets kosten € 59,99 per persoon voor de ochtendeditie, € 79,99 voor de middageditie en € 69,99 voor de avondeditie. Voor die prijs krijg je een drie uur durend spektakel waarin jij centraal staat, een mugshot zoals die van de echte gangsters en een drankje achteraf. Veel plezier!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '