Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

La douce Belgique! ☀️

STAYCATION: 5 plekjes in België waar je je in het zuiden van Frankrijk waant

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist


Nu onze temperaturen dicht aanleunen bij de tropische hitte van Zuid-Frankrijk, is er geen beter moment om een vleugje van het zuiden in ons eigen Belgenlandje op te snuiven. Op naar la douce France en Belgique? Mais oui, en het kan op deze vijf plekjes!

Lavendelhoeve, Hasselt


Wie Zuid-Frankrijk zegt, zegt honderden kilometers aan prachtige dieppaarse lavendelvelden. Wil jij ook zo’n instaproof kiekje aan een paarse oase nemen? Dan hoef je helemaal niet naar de Provence te rijden, want ook in Limburg kan je tussen de lekker geurende lavendelbloemen dansen. Say what?! Jawel, op de velden van de Lavendelhoeve vind je een klein stukje Zuid-Frankrijk. Je kan er trouwens ook in hun romantische mediterrane tuin wandelen, hun moestuin en dierenweide bezoeken én lavendelproducten (denk: lavendeljenever, gin met lavendel, badolie, handcrème,...) in hun lavendelwinkel kopen. On y va!

Waar? Olmenbosstraat 25 in Stokrooie-Hasselt

Meer info? www.limburglavendel.be

De Zes Bochten, Knokke-Heist


En niet alleen lavendel, maar ook zonnebloemen katapulteren ons met een beetje fantasie richting het zuiden. Hun prachtige gele bloembladen zijn niet weg te denken uit het landschap van de Provence, en ook in Knokke-Heist voorzien ze de polders sinds kort van wat extra kleur. Op de velden die vlak naast het gerenommeerde restaurant – mét hotelkamers – De Zes Bochten liggen staan er in de zomer honderden prachtige zonnebloemen in bloei. Extra troef: op het terras van de tearoom kan je een wafel of ijsje eten met zicht op de Provence van de kust!

Waar? Nieuwstraat, Knokke-Heist

Meer info? www.dezesbochten.beTorgny


Wie dacht dat we hier in België niet aan de charme van de Zuid-Franse dorpjes kunnen tippen, heeft het goed mis, want in het meest zuidelijke plekje van ons land kan je op de grens met Frankrijk ook voor gekleurde gevels en felle klapluikjes poseren. In het schattige dorpje Torgny, een deelgemeente van Rouvroy, drink je typische Franse zwarte koffie, eet je de lekkerste croissants en kan je vooral heerlijk genieten van de Franse, euh Belgische, gastvrijheid die er heerst. Het wordt dan ook niet voor niets de Provence van België genoemd. Wat je er zeker moet gezien hebben? De wijngaard Poirier du Loup, de laatste kluizenaarskapel van ons land en de vele kleurrijke terrasjes die het dorpje zo uniek maken.

Waar? Torgny (provincie Luxemburg)

Meer info? ww.walloniebelgietoerisme.beHet wijndomein van Genoels-Elderen, Riemst


Du vin et du pain, meer heb je in Frankrijk niet nodig om de Amélie Poulain in jou naar boven te halen. En ook in België kan je de Française uithangen, want voor de allerlekkerste wijn én het mooiste wijndomein moet je in Riemst zijn. Geen luxeoord aan de Côte d’Azur, wel de thuisbasis van het wijnkasteel Genoels-Elderen. Vanop hun terras kan je wijntjes degusteren met een magnifiek uitzicht over de uitgestrekte wijnvelden. En eerlijk? Je zou – ook zónder een aanzienlijk alcoholpercentage in je bloed – zo vergeten dat je er in Limburg zit.

Waar? Kasteelstraat 9 in Riemst

Meer info? www.wijnkasteel.comDe Meren van l’Eau d’Heure, Cerfontaine


Het azuurblauwe water van Les Lacs de l’Eau d’Heure heeft iets weg van de populaire calanques die tussen Cassis en Marseille liggen. Je zwemt er ook tussen de bomen en kan er à l’aise van een namiddagje aan het water en van een betoverend panorama genieten. Het feeërieke plekje ligt op 1,5 uur rijden van Brussel, wat betekent dat je zo’n 10 uur minder lang in de auto moet zitten. Als dat geen luxe is!

Waar? Les Lacs de l’Eau d’Heure in Cerfontaine

Meer info? www.lacsdeleaudheure.beMeer vakantie-inspiratie:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '