Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Dankzij de pocket die je deze week bij je Flair vindt, kan ook jij voor een prikje gezellig overnachten in een Belgische B&B.

UITGETEST: een nachtje in Ferme Chateau de Laneffe, een historische kasteelhoeve in Wallonië

Catherine KostersDankzij je Flair van deze week overnacht jij binnenkort samen met je plus one in een bed & breakfast aan een mooi voordeelprijsje. Moderedactrice Catherine ging samen met haar lief logeren in Ferme Chateau de Laneffe in het Waalse dorpje Laneffe.


Is het een kasteel? Is het een boerderij? Het is beiden! In Ferme Chateau de Laneffe ga je heerlijk back to basics en geniet je van de Waalse gastvrijheid tussen de paarden en koeien in het slaperige dorpje Laneffe, op anderhalf uur rijden van Antwerpen of Gent. Het is de ideale uitvalsbasis om de steden Namen, Charleroi en Dinant te bezoeken of de streek Fagne-Famenne al wandelend te ontdekken.

Bij aankomst op het erf werden we meteen begroet door eigenares Danielle, die de B&B met een passie runt. Ze leidde ons rond en stelde ons voor aan haar vier boerenzonen en de andere gasten. De leuze ‘Bienvenue chez nous en famille‘ die op de website te lezen staat, werd meteen waargemaakt. Dat bleek ook uit de ontmoeting met een Vlaamse kapster die naar Laneffe gekomen was voor een taalbad en vrolijk mee de paardenstallen stond uit te mesten. Wij besloten deze activiteit over te slaan en in de plaats daarvan de kamer te gaan ontdekken.

Comfort ten top


De Ferme Chateau is in feite een historische kasteelhoeve uit 1604 die vandaag bestaat uit een woonhuis, een werkzaam landbouwbedrijf, gîtes en gastenkamers. Wij logeerden in een gerieflijke kamer voor drie personen in de omgebouwde hooizolder. Comfortabele bedden en een ruime badkamer met ligbad, meer heeft een mens niet nodig om tot rust te komen. Tenzij misschien een goede isolatie. Het geluid van de nabijgelegen N-weg is buiten moeilijk te negeren, maar binnenskamers valt hier gelukkig niets van te merken.

Op wandelafstand van de B&B vind je een warme bakker, een kaaswinkeltje en een chocolatier – de essentials quoi – en wat verder langs de baan zit een Delhaize. Die heb je echter niet nodig als je voor halfpension kiest. Voor € 30 extra p.p. krijg je een driegangendiner en uitgebreid ontbijt met streekproducten voorgeschoteld. Wie net als ik vegetariër is, geeft dit best op voorhand door.

De historische kasteelhoeve uit 1604.

De historische kasteelhoeve uit 1604.

De historische kasteelhoeve uit 1604.

Heerlijk tot rust komen.

Heerlijk tot rust komen.

Heerlijk tot rust komen.

Comfortabele bedden in de omgebouwde hooizolder.

Comfortabele bedden in de omgebouwde hooizolder.

Comfortabele bedden in de omgebouwde hooizolder.

Even kennismaken met de paarden van de B&B.

Even kennismaken met de paarden van de B&B.

Even kennismaken met de paarden van de B&B.

Citadel van Dinant


Gewapend met een proviand van lokale kaasjes en streekbier trokken wij er vlak voor het avondmaal op uit voor een korte wandeling. We volgden een route die aangegeven stond op het bord naast de kerk van Laneffe, maar raakten niet verder dan een woonwijk en houtzagerij. Toen de drank op was, besloten we terug te keren. Doorwinterde hikers kiezen wellicht beter een wandeling in de omgeving uit via de app RouteYou.

De volgende dag besloten we het beter en vooral georganiseerder aan te pakken. Nadat we afscheid genomen hadden van onze nieuwe Waalse vrienden, de prachtige paarden en de boerderij zetten we koers richting Dinant. De stad wordt ook wel Dochter van de Maas genoemd en is gelegen tussen de rivier en indrukwekkende rotswanden. Op een van die wanden bevindt zich de citadel, die je te voet kan beklimmen of via een kabelbaan kan bereiken. Ik raad ten stelligste dat laatste aan.

De burcht heeft een roemrijke geschiedenis en herbergt vandaag de dag een museum met licht verouderde infrastructuur. Gelukkig blijft het indrukwekkende uitzicht boeien. Vlakbij de kabelbaan neem je mooie foto’s met de stad op de achtergrond. Ook de brug aan de voet van de citadel is een geliefde fotospot. Ze wordt geflankt door kleurrijke saxofoons, een verwijzing naar de bekendste inwoner van Dinant: Adolphe Sax.

Sax and the City


Het huis van meneer Sax was helaas gesloten vanwege de lockdown, maar jazzliefhebbers kunnen op eigen tempo een stadsparcours volgen langs muzikale locaties onder de noemer Sax and the City. Jawel! Bierliefhebbers komen dan weer aan hun trekken in de abdij van Leffe en geschiedenisliefhebbers in de grot La Merveilleuse, maar helaas: ook die toeristische attracties zijn vanzelfsprekend gesloten.

Waren gelukkig wél open: de plaatselijke bakkerijen waar men couques de Dinant verkoopt, wellicht de enige koeken ter wereld die met een waarschuwing komen. Breek een stuk af met je hand en laat het smelten in je mond of je verliest gegarandeerd een tand. Koeken waarop je niet mag bijten en boerderijen die eruitzien als kastelen, niets is wat het lijkt in Wallonië.

Je vindt B&B Ferme Chateau de Laneffe in de pocket ‘Droomnacht in een B&B vanaf € 38 per persoon’ die je deze week bij je Flair vindt. Snel naar de (kranten)winkel rennen is de boodschap! 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '