https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Zon, olifantjes en véél curry is de perfecte remedie tegen de winterblues.

Daarom zou Sri Lanka je volgende winterbestemming moeten worden

Een echte zomerzot begint rond deze periode al op te kijken tegen de veel te lange, barkoude winter die er zit aan te komen. Dit is dan ook het uitgelezen moment om een trip te plannen die het koudste seizoen mooi in tweeën breekt door er een stukje zomer middenin te plaatsen. Een reis naar Sri Lanka is daar ideaal voor, als je ‘t ons vraagt.

1. Warmte in de winter


Geen betere manier om de batterijen van een winterhater op te laden dan met een zonnekuur. En die krijg je in Sri Lanka sowieso. Het blijft er het jaar door erg warm met temperaturen om en bij 30 graden, maar de beste maanden om erheen te trekken zijn onze wintermaanden. In onze zomer heb je er namelijk hevige moessonregens en minder uren zon. In januari en februari zijn er maximumtemperaturen van 33 en 34 graden en het minste neerslag. Let op: er kan weleens een wolk voor de zon kruipen, maar daar ben je bij zulke temperaturen gewoon dankbaar voor. In het centrum van het land, bijvoorbeeld in het hogergelegen Ella, kan je trouwens even ontsnappen aan de warmte, want daar is het iets frisser.

2. Nog niet te toeristisch


Aziatische landen zoals Thailand en Vietnam zijn in sneltempo supertoeristisch geworden. Vermoedelijk staat Sri Lanka hetzelfde te wachten, dus het is nu het moment om te gaan. De toeristische sector staat er al op punt en er zijn zeker tourist traps waar je met open ogen in kan trappen, maar je wordt er nog niet overrompeld door hordes toeristen en sjacheraars zoals in andere Aziatische landen wel het geval zou zijn. De vele bouwwerven en aangekondigde plannen voor enorme hotels die je overal langs de kusten ziet, bewijzen echter dat de situatie binnen een paar jaar helemaal anders kan zijn.

3. Klein maar fijn


Sri Lanka is een eilandje onder India dat ongeveer twee keer de oppervlakte van België heeft. Nog altijd klein te noemen dus, en dan ook ideaal om in rond te trekken. Het openbaar vervoer is niet alles – buiten de trein van Kandy naar Ella die je alleen al voor de prachtige uitzichten moet nemen – maar een privéchauffeur is betaalbaar én handig als persoonlijke gids. Zo kan je in twee weken tijd een groot deel van het eiland zien en zelfs nog een paar dagen chillen op het strand.

4. Olifanten en luipaarden en aapjes: oh my!


Fans van olifantjes moeten in Sri Lanka zijn, want je kan er véél spotten. De typische, toeristische olifantenritjes en het Pinnawala Elephant Orphanage zijn te vermijden, maar op safari’s, in het Elephant Transit Home in Udawalawe en soms zelfs aan de kant van de weg krijg je ze van dichtbij te zien. Op die safari’s zie je met een beetje geluk trouwens ook jachtluipaarden en andere indrukwekkende beestjes. Aapjes komen je zelfs vergezellen tijdens een gezellige lunch in de openlucht, maar laat je niet misleiden door hun schattige uiterlijk: ze kunnen venijnig uit de hoek komen.

5. Cultuur, natuur en strand: oh my!


De beste reisbestemmingen zijn die waar je het beste van alles krijgt: een nieuwe cultuur ontdekken, ontspannen of net actief zijn in de natuur en relaxen op het strand. Op het programma in Sri Lanka staat van alles wat. Je kan er safari’s doen, stadjes bezoeken, hiken naar bergtoppen met magnifieke uitzichten, theeplantages bezoeken, walvissen spotten, een traditionele ayurveda-massage krijgen, majestueuze tempels bezichtigen, snorkelen, fietsen tussen de overblijfselen van een oude stad en noem maar op. Een propvol programma dat je idealiter afsluit met een paar daagjes op een paradijselijk strand in een van de mooie kuststadjes, en eventueel een surfsessie erbij.

6. Keep calm and curry on


Als je niet van rijst houdt, is Sri Lanka – en Azië tout court – misschien niet de plek voor jou. Om maar even te schetsen: onze chauffeur vertelde ons dat hij zowel ‘s middags als ‘s avonds rice and curry, het typisch Sri Lankaanse gerecht, eet. Maar als de gedachte aan curry, dahl, papadum en stir fry je doet watertanden, zit je helemaal goed op het eiland. ‘Keep calm and curry on’ stond in een gezellig winkeltje op een tote bag te lezen, een perfecte beschrijving van wat je tijdens een reis door Sri Lanka moet doen.

Meer reistips: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content