Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Leuk detail: je hebt er een hond voor nodig!

‘Skijoring’ is de nieuwste populaire (en opmerkelijke) wintersporttrend

Ga je deze winter op skivakantie? Wees dan niet verwonderd als je iemand op ski’s ziet voorbijglijden terwijl ie achter een stel honden hangt. ‘Skijoring‘ – skiën terwijl je getrokken wordt door honden of een paard – zou dit jaar een populaire wintersporttrend worden. 

‘Het beste van skiën, sleeën en met de hond wandelen bij elkaar’, zo wordt skijoring het vaakst omschrijven op reissites. Het woord skijoring is een afgeleide van het Noorse skikjøring en betekent letterlijk vertaald ‘rijden op ski’s’. Het komt erop neer dat je met een harnas vastgemaakt wordt aan een trekdier of een voertuig, dat je met behulp van een touw vooruit trekt. Het vaakst hang je tijdens het skijoren achter een paard of een stel honden. Uiteraard gaat het in dat geval om speciaal getrainde honden die ervan houden om te trekken in de sneeuw, zoals bijvoorbeeld de Husky of de Alaskan Malamute.

Breekt het zweet je al uit bij de gedachte dat je achter een beest hangt dat je tegen honderd per uur door een dennenbos sleurt? Geen zorg, de wintersport wordt uitgeoefend op verschillende niveau’s en de dieren kunnen zich perfect aanpassen aan jouw voorkeursnelheid. Bovendien worden dit soort tochten alleen maar georganiseerd in open, uitgestrekte gebieden (lees: waar je niet tegen een denneboom kan knallen). Skijoring mag dan een opkomende trend zijn, het is helemaal niet nieuw – het bestaat al sinds de 19de eeuw – maar wordt nu steeds populairder bij wintersporters die van wat avontuur en mooie natuur houden. Heb je zelf een avontuurlijke viervoeter in huis die wel van de sneeuw houdt? Dan wordt het misschien tijd voor een reisje naar Noorwegen, Zweden of Lapland samen met je fluffy friend.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '