Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Arthur Yeti via Unsplash

Waar je dan wél naartoe wilt? We lijsten ook de meest ondergewaardeerde steden op!

AHA: dit zijn de meest overrated steden ter wereld

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Zit je vakantie er al op, maar wil je binnenkort toch nog een paar dagen vluchten naar een metropool? Dan denk je maar beter even na voordat je een vlieg- of treinticketje boekt. Sommige populaire steden kunnen namelijk weleens tegenvallen. Dit lijstje van meest overrated steden ter wereld maakt komaf met je keuzestress.

Parijs, Londen, New York,... Er zijn zo van die steden die je gewoonweg móét gezien hebben. Alhoewel: die metropolen kunnen niet iedereen bekoren. Denk maar aan de zogenaamde ‘Instagram versus reality’-reisvideo’s die op TikTok en Reels de ronde doen. Dergelijke steden zijn op sociale media immens populair, maar kunnen wegens de drukte, dure hotels en gehypete bezienswaardigheden in het echt weleens tegenvallen.

Om teleurstellingen in de toekomst te vermijden, deed het bagageopslagbedrijf Bounce onderzoek naar de meest overrated én ondergewaardeerde citytripsteden ter wereld. Het vergeleek de honderd populairste steden, en rangschikte ze op basis van het aantal bezienswaardigheden, het aantal internationale bezoekers, en het aantal vijfsterrenattracties. Het resultaat? Een verrassend lijstje!

Waar je niet (meer) naartoe wil

De meest overrated stad ter wereld? Parijs! De lichtstad ontvangt meer dan 19 miljoen bezoekers per jaar, maar slechts 19 % van alle attracties krijgt van hen vijf sterren. Omdat het zo’n drukbezochte stad is, zijn de meningen van de toeristen uiteenlopend. De grootste punten van kritiek? De drukte, de prijs om er te overnachten en feit dat het niet de properste stad is. Wist je trouwens dat er zoiets bestaat als het Paris syndrome? De aandoening is een ernstige vorm van cultuurshock en komt vooral voor bij toeristen die meer van de liefdesstad hadden verwacht en extreem teleurgesteld zijn met wat ze er beleven. Dat kan zich uiten in angst, duizeligheid en zelfs hallucinaties.

Ook New York (op nummer 2) en Londen (op nummer 3) kunnen tijdens je citytrip dik tegenvallen. Beide steden blinken uit in het aantal jaarlijkse bezoekers, máár scoren dan weer slechte punten op het aantal vijfsterrenbezienswaardigheden. Kleine kanttekening: er zijn héél veel bezienswaardigheden in The Big Apple en Londen, dus als je enkel van plan bent om best beoordeelde attracties te bezoeken, zit je er sowieso wel goed.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De top 10 wordt verder aangevuld met nog enkele andere verrassende steden. Zo staan ook nog Istanbul, Milaan, Wenen, Los Angeles, Antalya, Rome en Amsterdam in de lijst. Mee eens? België staat trouwens op de veertiende plaats, voornamelijk omdat onze hoofdstad volgens de doorsnee (ontevreden) toerist saaier is dan verwacht. Oeps!

Waar je wél naartoe wil

Bounce deed ook onderzoek naar de meest ondergewaarde grootsteden. Het is er iets rustiger dan plaatsen à la Parijs, maar in tegenstelling tot de Franse hoofdstad is de kans dat je er teleurgesteld zal worden veel minder groot. Met stip op één: Rhodos, de hoofdstad van het gelijknamige Griekse eiland. Waarom het zo’n topbestemming is? Het is er het hele jaar door relatief rustig, je geniet er bijna altijd van goed weer, je kan er lekker (en budgetvriendelijk!) eten én de middeleeuwse stad, die trouwens op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, telt heel wat bezienswaardigheden. Wanneer zijn we weg? 😉

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Welke steden je zeker nog aan je bucketlist moet toevoegen? Marrakesh (op nummer 2) en Porto (op nummer 3). Die laatste stad zou volgens toeristen mooier én minder druk zijn dan Lissabon. Marrakesh scoort dan weer extreem goed op het aantal vijfsterrenbezienswaardigheden. Meer dan 50 % van alle attracties krijgt er van de bezoekers vijf sterren. De top 10 wordt verder aangevuld met onderstaande steden die volgens het onderzoek een citytripje waard zijn. Dan toch nog keuzestress!

  1. Rhodos, Griekenland
  2. Marrakesh, Marokko
  3. Porto, Portugal
  4. Iraklion, Griekenland
  5. Rio de Janeiro, Brazilië
  6. Krakau, Polen
  7. Lima, Peru
  8. Honolulu, Hawaï
  9. Hurghada, Egypte
  10. Nice, Frankrijk

Waar je wél naartoe wil:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '