Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Bernard Hermant via Unsplash

Je hoeft heus niet op het strand te liggen om van de gezonde zeelucht te genieten!

STAYCATION: 6 van de mooiste natuurgebieden aan de Vlaamse kust

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist


Een zomervakantie zonder een uitstapje naar de kust? Dat is geen echte zomervakantie als je ’t ons vraagt. Het enige probleem is dat er al aangenamere momenten zijn geweest om op het strand te zonnebaden. Is het dan wel de moeite om richting ’t zeetje te trekken? Wees daar maar zeker van, want er liggen heel wat natuurpareltjes verborgen waar je met gemak een dag in kan verdwalen.


Niets is zo gezond als een heerlijk zeebriesje, en je hoeft heus niet op het strand of de dijk te wandelen om die op te snuiven. Ook in deze natuurgebieden aan de kust kan je een gezonde wandeling maken. Het allergrootste pluspunt? Na je inspanning kan je nog altijd een heerlijke portie verse Zeeuwse mosselen verorberen, zoals het hoort na een dagje aan de zee. Vamos!

1. Spioenkop, Wenduine


Het polderlandschap van Wenduine wordt gekenmerkt door de Spioenkop. Het schattige witte paviljoen met rood dak staat op de tweede hoogste polder van Wenduine en biedt een prachtig uitzicht over de bosrijke omgeving en de kust. Geen torenhoge bomen, wel duinen, duinen, duinen en nog eens duinen. Het is er zélfs in de zomer lekker rustig op de kronkelende wandelpaden en met een beetje geluk kan je er een paar konijntjes in het rond zien huppelen.

2. Koolhofput, Nieuwpoort


In het provinciedomein Koolhofput in Nieuwpoort kan je toch aan het water vertoeven, want je vindt er een 10 (!) hectare grote vijver die het gebied voorziet van een blauwe kleur. Het is het toevluchtsoord voor fervente wandelaars, natuurfanaten en heel wat unieke vogelsoorten. Rond de waterput werden observatiehutten en paaiplaatsen geïnstalleerd, waardoor je er ten volle van de groene en rustgevende omgeving kan genieten. Ideaal voor een uitgebreide picknick aan het water!

3. De IJzermonding, Nieuwpoort


De fauna en flora van de IJzermonding in Nieuwpoort is te vergelijken met die van het Zwin: uniek en betoverend. Het zoete water van de IJzer vermengt zich in het uitgestrekte en groene landschap met het zoute zeewater, wat zorgt voor een prachtig waterspektakel en een divers biotoop waarin een scala aan kleine bodemdieren leven.

4. Natuurpark Raversyde, Oostende


Een van de bekendste natuurparken aan de kust is ongetwijfeld Raversyde. Dat is natuurlijk niet voor niets: het domein ligt grotendeels in beschermd duingebied en leent zich perfect voor een lange wandeling. Het afwisselende landschap heeft voor elk wat wils: van kabbelende beekjes over hooilanden en kleine bosjes tot velden vol kleurrijke bloemen en groene graspartijen waarop je even op adem kan komen. Onderweg kom je trouwens ook enkele toffe eetadresjes tegen waar je je batterijtjes weer kan opladen.

5. Uitkerkse Polder, Blankenberge


Het grootste natuurgebied van heel West-Vlaanderen? Dat vind je tussen Blankenberge, Wenduine, Nieuwmunster en Zuienkerke. De Uitkerkse Polder is een Natura 2000-natuurgebied en maar liefst 1400 (!) hectare groot. Dat betekent dat je er naar hartenlust kan wandelen en fietsen door de polders. Extra troeven? Natuurpunt onderhoudt er het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen én je kan er in het bezoekerscentrum van lokale en biologische producten smullen.

6. De Doornpanne – Hoge Blekker, Koksijde


Ook in Koksijde vind je een gigantisch duinmassief. Daar vormen de Doornpanne en Hoge Blekker samen met de Schipgatduinen een fantastisch wandelparadijs. Klim er zeker naar de top van de Hoge Blekker, de hoogste duin van de hele kuststrook, om er van een adembenemend vergezicht te genieten en neem een kijkje op de permanente tentoonstelling die er de waterwinning van het reservaat toont. Educatief, zinnenprikkelend en fantastisch mooi, wat wil een mens nog meer?Meer vakantie-inspiratie:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '