Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Chris Barbalis via Unsplash

Raar maar waar: één van onze Belgische steden staat in de top drie.

Dit zijn de 13 drukst bezochte Europese steden

Evi Van Houdt

Lang aanschuiven bij activiteiten, geen plek in de leukste restaurantjes en overal een hoop onbekende mensen op de achtergrond van je vakantiefoto’s. Hoe graag we zelf ook op reis gaan: niemand houdt van té veel andere toeristen. Deze Europese steden worden overspoeld door toeristen, maar we vertellen je er graag bij op welke momenten je er wél het beste heengaat!

Sommige steden krijgen meer toeristen over de vloer, dan het aantal eigen inwoners. Met die verhouding in gedachten, berekende Holidu welke Europese steden het drukst bezocht werden. Eén van onze Belgische steden staat in de top drie en nee, het is niét Antwerpen of Brussel.

Dubrovnik – Kroatië

Havenstad Dubrovnik in Kroatië is de drukstbezochte stad van Europa. Per inwoner komen er maar liefst 36 toeristen over de vloer. Vooral sinds de stad het toneel werd van de populaire serie ‘Game Of Thrones’, begonnen de toeristen massaal naar Dubrovnik te reizen. Om niet overrompeld te worden door medetoeristen reis je best van half september tot half oktober of aan het begin van mei.

dubrovnik drukke europese steden
© Unsplash

Venetië – Italië

Op nummer twee staat la bella Italia met Venetië. Daar komen er gemiddeld zo’n 21 toeristen per inwoner op bezoek. Met de smalle straatjes en bruggetjes voelt de stad sowieso al klein aan, laat staan als er een horde toeristen door de straten struint. Van eind maart tot half april heb je er het meeste ruimte, ook in november en december valt het massatoerisme er wel mee.

© Damiano Baschier via Unsplash

Brugge – België

Ja, je leest het goed. Op de derde plek van drukst bezochte Europese plekjes komt onze West-Vlaamse stad Brugge. En dat kunnen alle Bruggelingen beamen. Ook zij zitten op 21 toeristen per inwoner, maar hebben in totaal een stuk minder inwoners dan Venetië. Vooral in het hoogseizoen is het er koppenlopen. Breng een bezoekje aan Brugge in maart, april of mei of kies voor een winterse blik in oktober, november of december. De echte winterpiek in januari trekt dan wel weer veel volk.

Rhodos – Griekenland

Het Griekse eiland Rhodos is ook een echte trekpleister voor toeristen. Net zoals in Brugge trekken er zo’n 21 toeristen per inwoner naar de gelijknamige hoofdstad van het eiland. Het is daarmee ook de drukst bezochte hoofdstad van een Grieks eiland per aantal locals. Het rustigste moment vind je tussen april en mei, buiten het hoogseizoen.

Rhodos drukste steden
© Serhat Beyazkaya via Unsplash

Reykjavik – IJsland

Op de vijfde plek staat de Ijslandse hoofdstad Reykjavik. Vooral in de zomer trekt de stad veel toeristen, aangezien er dan bijna de hele nacht door zonlicht is. Dat zorgt ook ‘s nachts voor prachtige oranje en roze hemels die urenlang de golden hour volhouden. Om aan de grootste massa te ontsnappen kies je beter voor een tripje in mei of eind september.

Reykjavik drukste steden
© Benjamin Rascoe via Unsplash

Firenze – Italië

Voor de tweede maal komen we een Italiaanse stad tegen in de top tien. Firenze trekt zo’n 16 toeristen per eigen inwoner, wat met hun 382.000 inwoners goed is voor meer dan zes miljoen toeristen! Voor Firenze geldt hetzelfde als Venetië, vanaf eind maart tot eind april ben je er het comfortabelst, vanaf eind september gaat de drukte dan ook weer een beetje liggen.

firenze drukste steden
© Luca Severin via Unsplash

Heraklion – Griekenland

Heraklion is de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta en krijgt maar liefst 13 toeristen per inwoner over de vloer. Met het prachtige uitzicht op de Egeïsche zee is dat niet heel verwonderlijk. Ook hier reis je best buiten het seizoen als je niet van de drukte houdt. Vanaf maart is het er al aangenaam qua temperatuur, maar mag je ook nog steeds een frisse bries verwachten. Wel blijft het er langer warm dan bij ons. Eind september of begin oktober reizen is dus ook een optie.

Heraklion drukste steden
© Juli Kosolapova via Unsplash

Amsterdam – Nederland

Natuurlijk kan het ook érg druk worden bij onze Noorderburen. In de Nederlandse hoofdstad loopt het dan soms ook over van de toeristen, met 12 toeristen per inwoner. Als je weet dat Amsterdam meer dan 800.000 inwoners heeft, zit je bijna aan 10 miljoen toeristen! Het positieve aan Amsterdam: het is er niet per se drukker in de zomermaanden. In Nederland check je vooral best de schoolvakanties of vrije dagen van de naburige landen én Nederland zelf. Ook ga je het best gedurende de week en vermijd je de verlengde weekends. En misschien nog wel het belangrijkste: ga op zoek naar de echte Amsterdamse buurten en blijf weg van de grote drukke winkelstraat, waar het ongetwijfeld vol loopt met toeristen.

Amsterdam drukste steden
© Matheo JBT via Unsplash

Dublin – Ierland

Ook de Ierse hoofdstad krijgt een hoop toeristen over de vloer. Daar komen 11 toeristen per aantal inwoners langs. Hoewel je er het beste weer vindt in de zomer, komen veel toeristen ook specifiek voor het tussenseizoen in maart en april. Het beste moment om naar Dublin af te reizen is vanaf eind augustus tot eind november. Ook het druiligere herfstweer is voor veel toeristen deel van de sfeer in Ierland.

dublin drukste steden
© Paul Costello via Unsplash

Tallinn – Estland

In de idyllische hoofdstad van Estland komen er zo’n 10 toeristen per inwoner op vakantie. Tallinn is één van die steden die je elk seizoen iets ander biedt. In de winter krijg je een prachtig sneeuwlandschap te zien, maar in de zomer is het er bakken geblazen. Daardoor kan Tallinn ook gedurende het hele jaar rekenen op toeristen, maar in maart en april is het er het rustigst.

tallinn drukste steden
© Hert Niks via Unsplash

Parijs – Frankrijk

Nét buiten de top tien valt het prachtige Parijs, met 9 toeristen per inwoner. ‘Hoe dan?’ horen we je denken. Wel als je een stad bent met meer dan 2 miljoen inwoners dan zijn 9 toeristen per inwoner héél veel en zit je al snel aan 18 miljoen toeristen. Ook Parijs kan je in elk seizoen bekoren, maar in het midden van de zomer kiezen toeristen sneller voor bestemmingen in de buurt van de zee of natuur. Midden juli of augustus is dus geen slecht moment om langs te gaan. Daarnaast is er het minste volk tussen februari en midden april.

parijs drukste steden
© Leonard Cotte via Unsplash

Porto – Portugal

Net zoals de meeste zonnige bestemmingen is Porto het allerdrukst in de zomermaanden. De stad trekt ook zo’n 9 toeristen per inwoner, wat hen de 12e plek oplevert. Liever een rustig momentje in het prachtige Porto? Kies dan voor een trip in april of begin mei. Eind september en begin oktober zijn de temperaturen er nog erg zacht en het volk een stuk minder aanwezig!

porto drukke steden
© Daniel Sessler via Unsplash

Praag – Tsjechië

Nog zo’n diverse stad is Praag. Met 8 toeristen per inwoner heeft de stad voor ieder wat wils: in de zomer is het er heerlijk warm en kan je de mooiste uitzichten gaan bezichtigen. In de winter kan het er ijskoud worden en wentelt de stad zich in een laagje sneeuw. Daardoor zijn de toeristengroepen ook erg verspreid, in oktober, november en februari is er het rustigst.

praag drukste steden
© Anthony Delanoix via Unsplash

De volledige lijst met steden kan je hier vinden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '