Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Ging Ang via Pexels

Laat de hitte je vakantie niet verpesten!

10 tips om te reizen als het extreem warm is op je vakantiebestemming

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Europa kreunt al wéken onder extreme warmte. Op sommige plaatsen in Zuid-Frankrijk, Spanje, Griekenland en Portugal is het nu nóg warmer dan anders, maar ook in Duitsland en Zwitserland was het de voorbije dagen puffen. En je hoort ons niet klagen: warm weer is tof, maar als je op reis bent en enkele activiteiten op de planning hebt staan, kan het wel vermoeiend zijn. Deze tips helpen je om het hoofd toch koel te houden én te genieten.

Pas je inpaklijstje aan.

We hoeven je heus niet te vertellen dat je bij warm weer best luchtige outfits draagt. Daarnaast neem je liefst (meer dan!) voldoende zonnecrème, een pet of hoed, sandalen, draagbare miniventilator, gezichtsspray, vochtige doekjes (lees: om je zweet mee af te vegen), een drinkbus en haarelastiekjes mee.

Upgrade je hotelkamer.

Is je hotelkamer al geboekt, maar koos je voor eentje zonder airco en/of die langs de zonnekant ligt? Vraag dan bij aankomst of het mogelijk is om nog een andere kamer te kiezen – eventueel eentje met een balkon waarop je ’s avonds kan afkoelen. Dat zal je hoogstwaarschijnlijk iets meer kosten, maar wel besparen van die slapeloze nachten.

Vraag raad in het hotel en/of aan locals.

Op sommige plaatsen worden bij extreme hitte maatregelen genomen. Winkels sluiten vroeger, attracties blijven dicht, natuurdomeinen moeten vermeden worden,... Vraag in het hotel of aan locals welke maatregelen er juist genomen werden. Zijn er bosbranden in de buurt? Blijf dan zeker extra goed op de hoogte en vraag na waar die zich juist bevinden, zodat je je reisroute of -planning eventueel nog kan aanpassen.

Pas je activiteiten aan.

Twintig kilometer wandelen of uitzichtpunten beklimmen is bij warm weer géén goed idee. Want 1) het is niet gezond, en 2) je wordt er alleen maar chagrijnig van. Wordt het héét, zet dan een paar leuke musea, kerken of gebouwen die je kan bezoeken op de planning, of ga een dagje shoppen in een shoppingcentrum in plaats van op de Champs-Élysées of in Oxford Street.

Neem de taxi.

Het zal je op het einde van de rit iets meer kosten, maar neem de taxi als de warmte niet te harden is. In de meeste metro(stations) is de hitte ondraaglijk, en ook in de trein of op de bus is het vaak bakken. Daarnaast kan je in de auto even verkoeling zoeken. Denk wel aan het milieu en probeer een taxi te delen met andere toeristen. Dat is niet alleen lief voor de natuur, maar ook voor je portemonnee.

Deel je dag in twee en plan ‘m logisch in.

Vind je het toch leuker om een stad of buurt te voet te verkennen, deel je dag dan in twee. In de voormiddag kan je perfect te voet op avontuur en enkele must-sees van je bucketlist afvinken. In de namiddag kan je het dan na een stevige lunchstop wat rustiger aandoen aan het zwembad, in een museum of op een terrasje in de schaduw. Extra tip: als het warm is, wil je nutteloze verplaatsingen vermijden. Let er dus op dat je je dagen logisch indeelt en de bezienswaardigheden die dicht bij elkaar liggen op één dag kan doen.

Houd een siësta.

In sommige Europese steden en dorpen is de siësta een officiële middagpauze waarbij banken, bezienswaardigheden en winkels twee tot soms wel vijf uur gesloten kunnen zijn. De beste uitvinding ever, als je ’t ons vraagt! Maar ook als het geen officiële siësta is, kan je tijdens de heetste uren van de dag een middagje chillen. Je hoeft daarvoor niet per se naar het hotel te gaan om een ​​dutje te doen, maar spaar je energie wel en probeer jezelf niet uit te putten, zodat je daarna weer enkele activiteiten kan doen.

Zet enkele wateractiviteiten op de planning.

Vul je reisplanning aan met enkele korte waterpitstops. Zoek verkoeling in een zwemvijver, ga na je bezoek aan het historisch centrum afkoelen aan fonteintjes in het park, picknick nabij een riviertje of spendeer eens een namiddagje in een waterpretpark.

Vermijd lange wachtrijen.

Twee uur aanschuiven voordat je een museum of gebouw kan bezoeken? Dat is altijd afzien, en zeker in de zomer. Probeer daarom om zoveel mogelijk tickets op voorhand te bestellen, zodat je ter plaatse meteen naar binnen kan.

Trek er ’s avonds eens op uit.

Barcelona, Napels, Lissabon en Zadar zijn ook by night de moeite waard om te verkennen. Het is er dan niet alleen veel koeler, maar ook veel rustiger én je kan je vakantiebestemming zo ook eens op een andere manier ontdekken. Tip: huur er ’s avonds een fiets of step en maak er een romantisch uitje van!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '