Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

2. Slo-Mo is het nieuwe #FOMO.

AHA: dit zijn volgens Booking.com dé reistrends van 2020

Jolien Meremans

Oké, we zijn nog maar net november, maar dat wil niet zeggen dat we al niet mogen uitkijken naar de reizen die we volgend jaar op de planning hebben staan. Daar denkt ook het boekingsplatform Booking.com zo over, want zij gingen al op zoek naar de acht populairste reistrends van 2020.


Op vakantie gaan, we kunnen er maar geen genoeg van krijgen. Hoe meer reizen, hoe beter en al zeker als je tussendoor een paar gloednieuwe reistrends kan meepikken om op sociale media of bij vrienden over te stoefen. Ben jij ook zo iemand die alles wil geprobeerd hebben? Dan heb je geluk, want Booking.com maakte de reistrends voor 2020 nu al bekend. Daarvoor deed de website een ondervraging bij meer dan 22.000 reizigers uit 29 landen en doken de onderzoekers in 180 miljoen geverifieerde gastbeoordelingen. Boeken maar!

1. Huisdieren zijn welkom


Waar we in het verleden onze honden of katten voor een weekje bij vrienden of familie dropten, willen we nu zoveel mogelijk samen met onze huisdieren doen. Daarom gaan toeristen steeds vaker op zoek naar diervriendelijke bestemmingen waar ze hotels of Airbnb’s kunnen vinden waar ook hun viervoeter met open armen wordt ontvangen. Bijna een derde van de baasjes wil het komende jaar een vakantiebestemming vinden waar ook hun huisdier welkom is en is daarenboven bereid om daar een toeslag voor te betalen. Booking.com merkte trouwens ook op dat steeds meer hotels hun deuren openzetten voor honden en zelfs speciale bedjes en andere faciliteiten voor je huisdieren voorzien.

2. Slo-Mo is het nieuwe #FOMO


Toeristen voelen zich steeds vaker schuldig over hun ecologische voetafdruk en zijn van plan om in 2020 voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals de trein of de fiets, te kiezen. In plaats van alles in één ruk gezien te willen hebben, geven reizigers aan dat ze volgend jaar langer en vooral veel rustiger willen reizen om zo net dat tikkeltje meer van de vakantie te genieten.

3. De ‘second city’ verkennen


Maar liefst 51% van de toeristen wil het massatoerisme verhelpen en volgend jaar niet naar Barcelona of Parijs, maar wel naar minder bekende steden afzakken. We gaan steeds vaker op zoek naar steden waar een toeristische vibe positieve gevolgen kan hebben voor de stad en die ook meer dan de moeite waard zijn om te ontdekken.

4. Technologische verrassingen


Toeristen willen in 2020 hun reis nog meer laten bepalen door technologie. We gaan dus niet langer in reisgidsen op zoek naar must do’s, maar gebruiken onze smartphone en apps om (verborgen) pareltjes te ontdekken. Booking.com verwacht dan ook een opmars van het aantal apps die gebruikmaken van Artificial Intelligence. Die applicaties zouden dan bestemmingen, verblijfplaatsen en activiteiten op maat aanbevelen die gebaseerd zijn op jouw voorkeuren, eerdere reizen en contextuele factoren, zoals het weer en de populariteit.

5. Op reis met de grootouders


Bijna driekwart van de grootouders gaf aan dat tijd doorbrengen met hun kleinkinderen hen jong houdt. 70% van de ouders geeft dan weer aan dat ze graag eens wat tijd zonder hun kinderen zouden willen doorbrengen. Daarom besluiten grootouders steeds vaker om met hun kleinkinderen op reis te gaan, terwijl de ouders gewoon thuisblijven.

6. Een allesomvattende reis maken


Volgens de bevraging van Booking.com willen toeristen zich in 2020 niet langer beperken tot één stad maar een deel van het land ontdekken en ook de plaatselijke cultuur opsnuiven. We trekken steeds vaker naar adembenemende landschappen en vinden het niet erg om daarvoor enkele uren in de auto, trein of bus te vertoeven. Zo zouden de natuur, cultuur en hotspots van Uruguay, Brazilië en Japan volgend jaar het populairst zijn.

7. Ver vooruit plannen


Aan zo’n grote reizen hangt natuurlijk een degelijke planning vast en daarom vermoeden de experts van Booking.com dat we in 2020 ruim op voorhand aan het plannen zullen slaan en minder snel een last-minute zullen boeken. We plannen zelfs onze reizen voor de komende jaren al in. Zo zou 47% van de ondervraagden graag tijdens hun pensioen een avontuurlijke reis maken en van plan zijn om dan nog meer te reizen.

8. Restaurants op voorhand uitkiezen


Onze reis is niet het enige wat we plannen, want ook waar we op reis kunnen eten, weten we graag op voorhand. We vinden het steeds belangrijker om op reis van de verschillende streekproducten te proeven en gaan daarom ruim op voorhand op jacht naar de beste lokale restaurants, wijnboeren en chocolatiers. We willen zelfs zo goed voorbereid zijn dat we al bij een aantal restaurant een reservatie plaatsen en dat zal in 2020 niet anders zijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '