Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Anneleen runt Kabas, een verpakkingsvrije winkel in Mechelen.

GO GREEN: 14 tips voor een milieuvriendelijke manier van leven van eco-onderneemster Anneleen

Dé ecotip die je van elke ecologista zal krijgen: probeer niet van de ene dag op de andere alles in je leven eco te maken. Snuister tussen onze tips, probeer en ontdek stapje per stapje: eigenlijk is dat ecoleven pretty easy. Groene meiden geven hun beste tips. Na Sanne vorige week, helpt Anneleen, uitbaatster van verpakkingsvrije winkel Kabas in Mechelen, je op weg naar een milieuvriendelijke manier van leven.


 

1. Gebruik een herbruikbare boodschappentas.

2. Ga met een groentenetje naar de supermarkt of groenteboer.

3. Vul je eigen drinkbus met water.

4. Herbruikbare rietjes bestaan in bamboe, glas en roestvrij staal. Gebruik ze.

 

5. Je lunch kan je evengoed meenemen in een brooddoos, glazen bokaal of bijenwasdoek.

6. Maak een restjesbuffet.

De dagen dat je exact de portie kookt die je uiteindelijk opeet, zijn zeldzaam. Verzamel alle kliekjes (ook van je lunch en van snacks tussendoor) en plan elke week een restjesavond waarop je alles als een buffet uitstalt. Met die overgebleven kikkererwten of avocado kan je misschien nog een lekkere dip maken voor erbij.

7. Basisproducten die ik nergens verpakkingsvrij vind, maak ik zelf.

Beter voor het milieu, liever voor de portefeuille, en zo weet ik perfect welke ingrediënten er in die dagcrème of scrub zitten. Inspiratie haal ik in boeken als ‘Zero Waste Home’ van Bea Johnson of ‘Ecologie op hoge hakken’ van Anne Drake.

8. Ik heb zelf een verpakkingsvrije winkel, dus dat lijkt me de allerbeste tip (lacht).

Heb je er geen in de buurt, ga dan met je eigen potjes en tassen naar de markt of lokale kruidenier. Verpakkingsarm leven vraagt om een klik in je hoofd, maar geef jezelf de tijd om stap voor stap veranderingen in je dagelijkse leven aan te brengen. Verandering is moeilijk, maar na een tijdje gaat het echt vanzelf.

9. Plan je maaltijden en boodschappen.

Doe je een of twee keer per week boodschappen op basis van een weekmenu, dan heb je minder voedsel­overschotten dan wanneer je enkele keren per week zonder plan de supermarkt binnenloopt.

10. Eet je lokaal, dan spaar je heel wat nodeloos transport uit.

Met een beetje geluk is er een CSA-boerderij (Community Supported Agriculture, red.) bij jou in de buurt. Ofwel werkt die volgens een systeem van zelfpluk, waarbij je zelf de handen uit de mouwen steekt, ofwel met groentepakketten die de boer voor jou klaarmaakt. Een opsomming van de CSA-boerderijen vind je op www.csa-netwerk.be.

11. De website www.rechtvanbijdeboer.be is de plek waar je alle mogelijke verkooppunten vindt van lokaal geproduceerde groenten, vlees en fruit.

Op die manier is het een zoekfunctie voor hoevewinkels, markten, zelfplukboerderijen,

groenteautomaten...

12. Stel je boodschappen nog een dagje uit.

Wedden dat je met wat je nog kan vinden in je koelkast en voorraadkast een lekkere maaltijd tevoorschijn kan toveren? En hopla, weer 20 euro gespaard! Doe restjesinspiratie op in het kookboek ‘Empty the Fridge’. Jennifer Schleber verzamelde de lekkerste ‘restjesrecepten’ van haar blog Empty the Fridge in een kookboek. Ze leert je hoe je restjes met enkele basisingrediënten uit je voorraadkast kan combineren tot een heerlijk gerecht.

13. Begin je eigen moestuintje.

Zo heb je meteen het transport van de groenten richting de supermarkt uitgespaard, en je kan het ook ecologisch aanpakken, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Geen idee hoe te beginnen en wat wanneer te zaaien? Begrijpelijk. Gelukkig zijn er hulpmiddeltjes voor groene ‘groentjes’, zoals een moestuinkalender waarin per maand precies beschreven staat wat er te doen valt in je moestuin.

14. Kromme komkommers.

Het Gentse bedrijf Wonky redt ‘lelijke’ groenten van de afvalberg door dipsauzen te maken van groenten die niet voldoen aan de esthetische eisen van de supermarkt wegens te groot, te klein, te krom of te rijk aan vlekjes. De dipsauzen zijn niet alleen ecologisch, maar ook goed voor je gezondheid omdat ze 100 % natuurlijk zijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '